Patrikhane'ye Menderes'ten sonra en üst düzey ziyaret?

Patrikhane'ye Menderes'ten sonra en üst düzey ziyaret?
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ederek Bartholomeos ile görüştü. Arınç, "Yeni yılını tebrik etmek için...



Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ederek Bartholomeos ile görüştü. Arınç, "Yeni yılını tebrik etmek için geldim. İnşallah bu, hayırlı bir başlangıç olur." dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Fener Rum Patrikhanesi'ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Patrik Bartholomeos ile basına kapalı bir görüşme yapan Arınç, merhum Başbakan Adnan Menderes'in 1952 yılında gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret eden en üst düzey yetkili oldu. Çıkışta Bartholomeos ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusunda yasalar çerçevesinde hareket edeceklerini belirtti. Konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Arınç, "Önümüzde bazı hukuki engeller var. Bunları da aşacağız. Yasalar ne ise onu yapacağız." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı, ziyaret sebebini şöyle anlattı: "Bunun iki nedeni var. Yeni bir yıla girdik. 2011 yılını tebrik etmek için yeni yılda başarılar, sağlık, afiyet, mutluluk dilemek için geldim. İkincisi de Sayın Patrik ile geçtiğimiz yıl ağustos ayında Büyükada'da yapılan toplantıda görüşmüş ve kendilerini ziyaret edeceğimi ifade etmiştim. Bugün kendilerini ziyaret etmek istedim. Bu ziyaretimizin hayırlı bir başlangıç olmasını diliyorum.''

Ziyarette 1971 yılında kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu da gündeme geldi. Azınlıkların haklı taleplerini yerine getirmeyi hükümet olarak kendilerine görev saydıklarını belirten Arınç, bu konuda ellerinden geleni yapacaklarından kimsenin endişesinin olmamasını istedi. Büyükada'da bulunan Rum Yetimhanesi'nin tapusunun Patrikhane'ye verilmesiyle ilgili de, "Hukukun gereği yapılmıştır.'' dedi. Farklı inanç gruplarının Türkiye'de daha huzurlu ve mutlu yaşaması için bir bakan olarak sorumluluk yüklendiğini belirten Arınç, cemaat vakıflarının ihtiyaç ve taleplerinin karşılanması konusunda da hukuk çerçevesinde her şeyi yaptıklarını dile getirdi. Bu çerçevede Yeni Vakıflar Kanunu ile bazı düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. Bülent Arınç'a, Mısır'da 'bir kiliseye yapılan saldırıya' ilişkin değerlendirmesi de soruldu. "Çok feci ve insanlık dışı bir olay." cevabını veren Arınç, saldırıyı lanetledi.

BARTHOLOMEOS: AÇILIMLARDAN DOLAYI TEŞEKKÜR ETME FIRSATI BULDUK

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Arınç'ın ziyaretiyle birlikte umutlarının pekiştiğini ifade etti. Hükümetin son zamanlarda azınlıklarla ilgili açılımlarına değinen Patrik, "Sayın bakanımıza son zamanlarda cemaatimize ve diğer cemaatlere karşı yapılan açılımlardan dolayı teşekkür etme fırsatı bulduk. Bu açılımlar, aslında Rumlara, Ermenilere ve yalnız Musevilere karşı değil, demokrasiye karşı yapılan açılımlardır. Biz özellikle cemaat olarak hükümetimize, Başbakan'ımıza ve vakıflardan sorumlu olan Sayın Bülent Arınç Beyefendi'ye müteşekkiriz." ifadelerini kullandı. Bartholomeos, hükümetten beklentilerini de şu şekilde dile getirdi: "Ruhban okulumuzun açılmasını bekliyoruz. Patrikhane'mize bağlı yurtdışındaki din adamlarına Başbakan'ımızın şahsi inisiyatifinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir. Bazı metropolitler de sırada beklemektedir. Patrikhane'mizin işlerliği ve istikbali açısından bu çok önemli bir adımdır."

Arınç'a, Menderes ziyaretinin fotoğrafları hediye edildi

Bülent Arınç'a ziyarette, merhum başbakanlardan Adnan Menderes'in 1952 yılındaki Patrikhane ziyaret fotoğrafları hediye edildi. Cihan Haber Ajansı'nın ulaştığı fotoğraflarda, Menderes'in Patrikhane görevlileri tarafından karşılanması, içeride oturması ve bina çıkışında Patrikhane yetkilileriyle toplu görüntüleri yer alıyor. Menderes'in Fener Rum Partrikhanesi'ni ziyareti sırasında, patriklik makamında ABD vatandaşı Patrik Athenagoras bulunuyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.