Pastırma ve sucuğa ramazanda zam yok
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Ünlü, üreticiler olarak ramazan ayında pastırma, sucuk ve sucuk içine zam yapmama kararı aldıklarını söyledi.
KAYSERİ (AA) -Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri'nin yöresel lezzetleri pastırma ve sucuğun fiyatının et piyasasına paralel olduğunu ifade etti.
Piyasada çok fazla kuzu ve koyun eti bulunmasına rağmen sığır etinin az olduğunu belirten Ünlü, üreticilerin ramazana bir kaç gün kala hayvanlarını kesime göndermeyi düşündüğünü bunun da et fiyatlarında 50 kuruş ile 1 lira arasında artışa neden olabileceğini dile getirdi.
Böyle bir artış olsa bile pastırma ve sucuk fiyatlarına zam yapmayacaklarını aktaran Ünlü, "Şu anda perakende de sucuğun kilogramı 30-38 lira, pastırma 50-75 lira arasında satılıyor. Tavuk etinden yapılan sucuk 20, sucuk içi ise 25-30 lira arasında satılıyor. Ramazan boyunca bu fiyatlarımızı koruyacağız. Pastırma fiyatları etin yumuşaklığı ve yağ oranına göre değişirken, sucuk fiyatları da firmaların pazarlama stratejisine göre değişebiliyor" şeklinde konuştu.
-Ramazanda pastırma ve sucuk içi satışları artıyor
Ramazan ayının üretici ve satıcıların bayramı olduğunu vurgulayan Ünlü, normalde satışların hava sıcaklıklarının artması nedeniyle mayıs, haziran ve temmuz ayında durma noktasına geldiğini ifade etti.
Ramazan ayının bu dönemlere rastlamasının satışları da artırdığını dile getiren Ünlü, şunları kaydetti:
"İnsanlar iftariyelik olarak pastırma ve sucuk içini masalarında bulunduruyor. Önceden sadece Kayseri ve yöresinde iftariyelik olarak tüketilen pastırma ve sucuk içi artık Türkiye'nin her tarafında tüketiliyor. Satışların artmasında bu durumun da etkisi oluyor. Ramazan ayında normal yaz dönemine göre pastırmave sucuk içi satışlarında yüzde 30 artış oluyor. Üreticiler yaz durgunluğunu Ramazan ayıyla birlikte aşmış oluyor. Önceden yazın pastırma ve sucuk üretim tesisleri durma noktasına gelirdi şimdilerde ise düşük kapasitede olsa tesisler çalışıyor."
Ünlü, Türkiye genelinde pastırma üretiminin yüzde 80'i, sucuk içi üretiminin yüzde 60-70'i, sucuk üretiminin de yüzde 30'unun Kayseri'de yapıldığını sözlerine ekledi.
-Hurma fiyatları cep yakacak
Diğer yandan hurma dükkanı sahibi Bekir Uzunoğlu da AA muhabirine amcasıyla 10 yıldır hurma işiyle uğraştıklarını, sattıkları ürünlerin büyük kısmının Medine'deki bahçelerinde yetiştirdikleri hurmalar olduğunu söyledi.
Uzunoğlu, Türkiye'nin her yerine hurma gönderdiklerini belirterek, "400'e yakın çeşidi var. Bizde ise Acve, Mebrum, Meşruk, Şelebi, Hilliye, Sefavi, Sokayi gibi hurmalar ve bunların büyük ve küçük türleri bulunuyor. Bunların dışında kahveli, pekmezli, bademli, çikolatalı ve polenli gibi çeşitlerinin satışını yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Müşterilerin en çok "Mebrum" hurmasını talep ettiklerine dikkati çeken Uzunoğlu, "Mebrum'un 4 türünden de en çok 'duble' dediğimiz çeşidi satılıyor. Hurma fiyatlarımız 13 liradan başlayıp 70 liraya kadar çıkıyor. '70 lira' dediğimiz Acve, Peygamber Efendimizin hurmasıdır. Öteki hurmalarda fiyat aşağı doğru düşüyor, 50-35-28-25 lira, ürününe göre değişiyor" ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.