Parlamenterler Derneği’nden kamuoyuna çağrı

Parlamenterler Derneği’nden kamuoyuna çağrı
Referandum sürecinde ‘Hayır’ kampanyası yürütenlerin halkı aldattığına vurgu yapılan açıklamada, “Yeni sistemde Cumhurbaşkanının güçlendiği ve yetkilerinin çoğaldığı doğrudur. Ancak, hukuki ve siyasi sorumluluğunun olmadığı kesinlikle doğru değildir.

Tek adam rejimi, otoriterleşme, totaliterleşme gibi isnatlar hadsiz ve haksızdır. Cumhurbaşkanı görev ve yetkileriyle ilgili olarak siyaseten Milletimize, hukuken de TBMM’ne karşı hesap verecektir.” denildi. 

Parlamenterler Derneği’nden kamuoyuna çağrı

Otoriterleşme, totaliterleşme isnatları haksızdır

ANKARA - Parlamenterler Derneği, “Türk Milleti egemenlik hakkını TBMM’deki temsilcileri aracılığıyla kullanmaktadır. Bu konuda bir değişiklik yoktur, olmayacaktır.” açıklamasında bulundu.

Parlamenterler Derneği Başkanı Ahmet Bukan, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada; 16 Nisan’da halkoyuna sunulacak olan anayasa değişikliği paketiyle rejim değişikliğinin olmayacağını, tüm kanun ve kararnamelerde TBMM’nin Cumhurbaşkanına karşı yasama üstünlüğünün mutlak olduğunu bildirdi. 

DEVLET BAHÇELİ'NİN ÇAĞRISIYLA BAŞLADI

2007 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yolunun açıldığı, bu durumun mevcut sistemin fiili işleyişinde bir takım sorunlara sebebiyet verdiği; iktidar, muhalefet ve Cumhurbaşkanı tarafından sistemin işleyişine yönelik çeşitli tenkit ve öneriler getirilmiş olmasına rağmen çözüm de üretilmediğine dikkat çekilen, diğer yandan devlete çöreklenmiş FETÖ’nün 15 Temmuz ihanetiyle milletin varlığına kast ettiği hatırlatılan açıklamada “Bu vaziyet karşısında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli; Devlet yönetimindeki fiili durum ile hukuki durum arasındaki çatışma ve tezatların giderilmesi, yeni kaos ve krizlere meydan verilmemesi adına bir çağrıda bulunmuştur. Bu çağrının Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından olumlu karşılanması üzerine, iki partinin ortak hazırladığı Anayasa değişiklik paketi TBMM tarafından kabul edilerek 16 Nisanda referanduma gidilmesi kararlaştırılmıştır.” denildi.

CUMHURBAŞKANI MİLLETE VE TBMM’NE HESAP VERECEKTİR”

“Aziz Türk Milletine aşağıdaki hususlarda seslenmek istiyoruz” başlığıyla yapılan açıklamada, özetle şu görüşlere yer verildi:

“Söz konusu Anayasa değişiklik paketi, yapılan olumsuz propagandaların aksine; rejim değişikliğini içermemektedir. Değişiklik büyük ölçüde yürütme erkinin görev alanıyla ilgilidir. Cumhurbaşkanının TBMM’yi feshedeceği iddiası doğru değildir. Bu değişiklikle parlamenter demokrasimiz zaafa uğramayacaktır. Değişiklikle kuvvetler ayrılığı ilkesi net ve kesin olarak korunacaktır. Hükümet TBMM dışından oluşacağı için, aynı kişi hem hükümette hem de TBMM’de yer alamayacak, dolayısıyla hükümetin TBMM üzerindeki baskı ve etkisi önemli ölçüde ortadan kalkacaktır. Denetim yollarından yazılı soru, genel görüşme ve meclis araştırması yürürlükte olacaktır. Yeni sistemde Cumhurbaşkanının güçlendiği ve yetkilerinin çoğaldığı doğrudur. Ancak, hukuki ve siyasi sorumluluğunun olmadığı kesinlikle doğru değildir. Tek adam rejimi, otoriterleşme, totaliterleşme gibi isnatlar hadsiz ve haksızdır. Cumhurbaşkanı görev ve yetkileriyle ilgili olarak siyaseten Milletimize, hukuken de TBMM’ne karşı hesap verecektir. Kanun yapma yetkisi tamamen ve mutlak olarak TBMM’ne aittir. Cumhurbaşkanı; sadece yürütme ile ilgili belirli konularda, sınırlı kararname çıkartabilecek, temel hak ve özgürlükler,  yasa ile düzenlenen konularda kararname çıkartamayacaktır. Kısaca tüm kanun ve kararnamelerde TBMM’nin Cumhurbaşkanına karşı yasama üstünlüğü mutlaktır. Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir. Bu hiç bir şekilde değişmemiştir, değiştirilemez. Türk Milleti egemenlik hakkını TBMM’deki temsilcileri aracılığıyla kullanmaktadır. Bu konuda da bir değişiklik yoktur, olmayacaktır.”

“MİLLETİMİZ EVET DESTEĞİ VERECEKTİR”

Parlamenterler Derneği Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada Başkan Ahmet Bukan, “Sistemin işleyişinde yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi ve Türkiye’nin bekasına yönelik; 15 Temmuz ve benzeri darbe teşebbüslerinin bir daha asla yaşanmaması, PKK, İŞİD, FETÖ, DHKPC, PYD, YPG ve sair terör unsurlarının kökünün kurutulması adına 18 maddelik Anayasa değişikliğine müspet bakmaktadır. Anayasanın asla değiştirilemez olan ilk 4 maddesinin bundan sonra kati surette tartışma konusu olmaması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu kimliği olan TÜRK MİLLETİ varlığına yönelik tehdit ve tehlikelerin bertaraf edilebilmesi için 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişiklik oylamasına EVET demekte, Milletimizin de bu müspet değişikliğe EVET oylarıyla destek vereceğine inanmaktadır.” dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.