Parkinson ve alzaymır hastalarına umut olacak proje
Dr. Canan Dağdeviren'in geliştirdiği iğne şeklindeki bir alet, parkinson ve alzaymır gibi hastalıklara yol açan beyindeki kırık noktaları tespit ederek ilaç enjekte edilmesini sağlıyor.
BURSA (AA) - Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi Dr. Canan Dağdeviren tarafından geliştirilen proje ile parkinson ve alzaymır gibi hastalıklara neden olan beyindeki kırık noktalar bulunarak, iğne biçimindeki bir aletle bu bölgelere ilaç aktarılabiliyor.
"Giyilebilir kalp pili"nin mucidi de olan Dağdeviren, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan beyninin elektronik devreye benzediğini söyledi.
Elektronik devrelerde bazen kırık noktalar bulunabildiğini belirten Dağdeviren, "Beyinde de kırık olmasından dolayı bazı kişiler parkinson, alzaymır veya ruh değişiklikleri hastalıklarına yakalanabiliyor. Hasta olan kişiler, ilaçları ağız veya damar yoluyla almak zorunda. Bu ilaçlar beyne gidiyor ama vücudun diğer bölgelerine de zarar veriyor. İyileşme süreci ise uzun sürüyor." diye konuştu.
Dağdeviren, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) görev yapan bazı akademisyenlerin kendisine gelerek, "8 yıldır bir proje üzerinde çalışıyoruz fakat bunu bir türlü gerçekleştiremiyoruz. Beynin içine inebilen, kırık noktaları bulabilen, aynı zamanda bu noktalara ilaçları aktarabilen bir cihaz yapmak istiyoruz ama yapamıyoruz." dediğini aktardı.
Söz konusu akademisyenlerle gerçekleştirdiği toplantılarda projesini oluşturmaya başladığını anlatan Dağdeviren, onların neler yaptığını ve niye başarısız olduğunu öğrendiğini dile getirdi.
"Maymunlar üzerinde denedik"
Projesine başlarken bu uzmanların karşılaştığı sorunlara çözümler üretmeye çalıştığını ifade eden Dağdeviren, şöyle konuştu:
"Bir projeyle karşılarına çıktım ve 'Siz bunları yapıyormuşsunuz ama malzemeyi yanlış seçmişsiniz, tasarımı yanlış yapmışsınız ve yanlış bir ekiple çalışmışsınız' dedim. Onlara bir proje sundum. Hocalardan biri bana, 'Bu çalışmaz' dedi. 'Çalışmasın. Sizin istediğiniz projeyi yapayım, paralel olarak da kendi istediğim projeyi yapayım' dedim. Üç ay içinde bir iğne tasarladım. Bu iğne çalışıyor. Maymunlar üzerinde denedik ve sonuçları aldık. Çok zorlu bir deneydi."
Dağdeviren, çalışmalarında geldiği noktada, beyindeki kırık noktaları bulabildiğini belirtti.
Kırık noktalara iğne şeklindeki bir aletle iki ilacı aktarabildiğini kaydeden Dağdeviren, "Yaptığım şey, dizaynı değiştirmekti. Aletin yaklaşık 10 santimetre uzunluğunda ve çok ince olması gerekiyor çünkü canlı hayvanlar üzerinde deniyoruz. Onların acı çekmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Sistemi geliştirirken dünyadaki en yüksek binayı örnek aldığı bilgisini veren Dağdeviren, bir mimarın desteğiyle çalışmalarını sürdürdüğüne değindi.
Dr. Canan Dağdeviren, iğne tarzındaki aletle beynin kırık noktalarına inip ilaçla müdahale edebildiğine işaret etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.