"Para yatırmak, başvuru yapmak değildir"
Başvuru merkezlerini denetleyen Demir, "Para yatırmak başvuru yapmış anlamına gelmiyor. O nedenle para yatıran adayların, mutlaka başvuru merkezine giderek veya internet üzerinden başvurularını tamamlamaları gerekiyor." dedi.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, 24 Martta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi adayların başvurularında sorun yaşamamaları için İstanbul'daki 4 merkezi denetledi.
Ali Demir, ilk olarak ÖSYM'nin Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü içerisinde yer alan merkezde, ardından İstanbul Fen Lisesi, İstanbul Anadolu Lisesi ve Haydarpaşa Anadolu Lisesi'ndeki başvuru merkezlerinde incelemede bulundu.
ÖSYM Başkanı Demir, denetimlerin ardından yaptığı açıklamada, YGS başvurularının 2 Ocak'ta başladığını ve 15 Ocak'ta sona ereceğini hatırlattı. Demir, denetimlerle adayların başvuruları sırasında sorun yaşamamalarını sağlamayı ve merkezlerin durumunu anlamayı amaçladıklarını söyledi.
Denetimlerde şu an için herhangi bir sıkıntı görmediklerini ifade eden Demir, "Tüm yurtta arkadaşlarımız bu hafta içerisinde 170 başvuru merkezini rastgele şekilde ziyaret ederek, işlerin yolunda gidip gitmediğini tespit edecek. Şu ana kadarki tespitlerim başvuruların gayet düzgün alındığı şeklinde" dedi.
Sınav başvurularında özellikle son günlerde yığılmaların olduğuna dikkati çeken Demir, bu yıl başvuruların son güne bırakılmaması için adaylara sık sık uyarılarda bulunacaklarını belirtti.
4 Ocak itibarıyla YGS için 170 bin başvuru aldıklarını, 1 milyon 900 bin başvuru beklediklerini söyleyen Demir, adayların 15 Ocak'a kadar başvurularını tamamlamaları gerektiğini vurguladı.
"Para yatırmak, başvuru yapmış anlamına gelmiyor"
YGS'ye girme zorunluluğu bulunmayan, üniversiteye sınavsız geçecek adayların da bu tarihler arasında başvuru işlemlerini yapması gerektiğine dikkati çeken Demir, sınava başvuran adayların, şifreleriyle birkaç kez sisteme girerek bilgilerini kontrol etmesi gerektiğini anlattı.
Ali Demir, bazı adayların para yatırdıktan sonra başvurularını tamamladıklarını zannettiklerini ifade ederek, "Para yatırmak başvuru yapmış anlamına gelmiyor. O nedenle para yatıran adayların, mutlaka başvuru merkezine giderek veya internet üzerinden başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Tamamladıktan sonra da mutlaka zaman zaman bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor" diye konuştu.
Adayların kontrollerini 15 Ocak'tan önce yapmalarının, olası sorunları da düzeltme imkanı sağlayacağını belirten Demir, "Tüm adayların, 15 Ocak'tan önce mutlaka sistemimize girerek bilgilerinin doğru olup olmadığını kontrol etmelerini tavsiye ediyorum" dedi.
İstanbul'u 9 bölgeye ayırdı
İstanbul'daki adayların sınava girecekleri binalara atamalarında, iyileştirmeler yapmak amacıyla kenti 9 bölgeye ayırdıklarına işaret eden Demir, böylece adayların, evlerine daha yakın yerlerde sınava girebileceklerini söyledi.
Demir, İstanbul'da sınava girecek adayların 1. ve 2. tercihlerini bu kent olarak yapmalarını önerdiklerini, şehir dışına göndermek istemediklerini kaydetti.
Bir adayın ikametgah ya da okul adresinin, birinci tercihini belirlediğini vurgulayan Demir, ikinci tercihlerinin adreslerine yakın yerlerde olmasını istediklerini söyledi. Ali Demir, okul adresi ya da ikametgah adresi İstanbul olmayan adayların da burayı tercih etmesini istemediklerini belirtti.
"Din" sorusu
Bu yıl ilk kez YGS'de 5, LYS'de ise 8 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusunun yer alacağına dikkati çeken Demir, bunun için örnek sorular hazırladıklarını, sınavda da buna benzer soruların bulunacağını ifade etti.
Adaylara başarı dileyen Demir, sınavları hak ve adalet içerisinde yapmaya çalıştıklarını kaydetti.
Denetimlerde başvuru merkezlerinde bulunan adaylara ÖSYM'nin memnuniyet ve kurumsal algı anketi de uygulanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.