Pamukta prim desteği artsın talebi

Pamukta prim desteği artsın talebi
Ekonomiye katma değer kazandıran ve önemli bir istihdam kaynağı olan pamukta, üretiminin teşvik edilerek ithalatının önüne geçilmesi için ''destekleme...



Ekonomiye katma değer kazandıran ve önemli bir istihdam kaynağı olan pamukta, üretiminin teşvik edilerek ithalatının önüne geçilmesi için ''destekleme prim miktarının'' artırılması isteniyor.



Ulusal Pamuk Konseyi üyesi Cahit Bingöl yaptığı açıklamada, pamuğun tarımı, ticareti ve sanayisiyle Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, ihracatın lokomotif sektörlerinden tekstilin de ana hammaddesi ve nüfusun önemli bir bölümünün geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Dünyada pamuk tüketimi ve ihtiyacının giderek arttığını vurgulayan Bingöl, Türkiye'de ise girdi maliyetlerinin artmasına karşın desteklemelerin aynı oranda yükselmemesinden dolayı üreticilerin pamuk ekiminden kaçtığını savundu.

Türkiye'nin pamuk üretiminin tüketimini karşılayamadığını ifade eden Bingöl, pamuk açığının büyük kısmının ABD'den ithal edildiğini ve bu nedenle önemli miktarda dövizin yurt dışına çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

''Dünyada en büyük pamuk üreticileri, özellikle Amerika serbest piyasa ekonomisine rağmen pamuk üretimini yüksek oranda destekliyor. Bu ülkelerde üretim maliyetinin düşük, desteklemelerin yüksek olması pamuk fiyatlarında düşüşe neden oldu. Uyguladıkları ihracat politikaları, Türkiye'de yerli üretimi tehdit ediyor. Günden güne artan maliyet ve düşen satış fiyatları pamuk üreticimizi vuruyor.''

''Tarladan başlayan bir destekleme lazım''

Avrupa'nın en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye'nin 1,5 milyon ton pamuk tükettiğini bildiren Cahit Bingöl, ''Tekstil en fazla dış ticaret fazlası veren sektörümüz. Tekstilden vazgeçmemiz mümkün değil. Türkiye pamuk ekmezse 1,5 milyon ton pamuğu dışarıdan almak zorunda kalır'' diye konuştu.

Türkiye'nin yıllık 2 milyar dolar civarında pamuk ithalatı gerçekleştirdiğini belirten Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Küresel pamuk fiyatları bu yıl çok daha düşük seyredecek gibi görünüyor. Fiyatlar böyle giderse çiftçimiz gelecek yıl da pamuk ekmeyecek, pamuğun tamamını ithal etmek zorunda kalacağız. Hammadde ihtiyacı bizi Yunan, Suriye ve özellikle Amerikan pamuğuna muhtaç edecek. Türkiye'nin 2023'te 73 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracat hedefi var. 

Bu yıl 500 bin ton beklenen pamuk üretiminin 2023'te 2,5 milyon ton olması lazım. Hükümetimiz acilen bu konuya el atmalı. Tüm dünya pamuğu desteklerken bizim çiftçimiz öldürülmesin. Tarladan başlayan bir destekleme lazım. Şu anda 46 kuruş olan destekleme prim miktarı acilen artırılmalı ve en az 70 kuruşa çıkarılmalıdır.''

''Müsteşarlık düzeyinde bir birim oluşturulsun''

Prim desteğinin artırılmasının devlete daha fazla vergi, stopaj ve katma değer olarak döneceğini dile getiren Bingöl, bunun cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacağını, tekstilin uluslar arası rekabet gücünü artıracağını ifade etti.

Türkiye'nin pamuk sektöründe büyük deneyime, yatırımlara ve verimli topraklara sahip olduğunu belirten Bingöl, ''Biz daha iyisini üretebiliriz, yeter ki desteklensin'' diye konuştu.

Bingöl, pamuk sektöründe milli bir politika belirlenmesini, sorunların tek elden çözülmesi için genel müdürlük veya müsteşarlık düzeyinde bir birim oluşturulmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.