Pamuk fiyatındaki yükseliş, tarım sektörünün ezberini bozdu?

Pamuk fiyatındaki yükseliş, tarım sektörünün ezberini bozdu?
Pamuk fiyatındaki yükseliş, tarım sektörünün tahminlerini alt üst ederek adeta tüm ezberleri bozdu. Bu yıl fiyatta yaşanan artış, kimsenin tahmin etmediği...

Pamuk fiyatındaki yükseliş, tarım sektörünün tahminlerini alt üst ederek adeta tüm ezberleri bozdu. Bu yıl fiyatta yaşanan artış, kimsenin tahmin etmediği seviyelere ulaştı.

İzmir pamuğunun kilosu 7,02 lirayı gördü. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan'a göre son 60 yılın en yüksek rakamı. Pamuk 7 lirayı aştı fakat çiftçi yine para kazanamadı. Zira pamuğu depolama imkanı olmadığı için ürünü erken satan üretici, önümüzdeki yıl için tedbir almaya hazırlanıyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve fiyatının beklenen seviyelerde gerçekleşmemesi nedeni ile son yıllarda ekimi Türkiye'de hızla azalan pamuk, bu yıl ulaştığı rekor fiyatla herkesi şaşırttı. Bugüne kadar fiyatı 2 doların üzerine çıkmayan pamuk, bu yıl 4.5 dolara ulaştı. Tüm tahminleri altüst ederek adeta ezberleri bozan bu durum karşısında herkes şaşkın. Fiyatının bu kadar yükselmesini beklemeyen tarım sektöründe bu yıl pamuk ekimine büyük bir yöneliş var. Sektör temsilcileri, önümüzdeki yıl da yüksek fiyatın devam edeceği görüşünde. Bir dönem pamuk üretim merkezi olan Çukurova'da son yıllarda azalan ekim alanı bu yıl fiyatların yükselmesi ile 220 bin dekardan 330 bin dekara çıktı. İzmir Ticaret Borsası'nın açıklamasına göre 2010-2011 yılı Ege Bölgesi pamuk ekili alanı bir önceki sezona göre yüzde 44.5 arttı. Antbirlik verilerine göre Antalya bölgesinde pamuk üretim alanı 22 bin dekardan 55 bin dekara çıktı. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, fiyatın son 60 yılın en yüksek rakamı olduğunu ifade ediyor. Pamuğun bu kadar yükselmesinin birçok sebebi olduğunu kaydeden Çalışkan, dünyada yaşanan ekonomik krizin hafiflemeye başlaması ile pamuk kullanımının bir anda arttığını ve buna karşın üretimin değişmediğini ifade etti. Bunun yanında Hindistan'da yaşanan kuraklık nedeni ile üretimin azalması ve Pakistan'daki sel gibi etkenlerin olumsuz yansıması ile üretimin azaldığını ifade eden Çalışkan "Birçok sebep üst üste binince eldeki stok miktarı azaldı. Bu da ister istemez fiyatın önü alınamaz bir şekilde yükselmesine neden oldu. Bu aylarda Güney yarım kürede pamuk hasat zamanı, ancak buradan da piyasaya girecek pamuk oranı belli. Dolayısıyla önümüzdeki eylül ayına kadar fiyatta önemli bir düşüş beklememek lazım." değerlendirmesini yaptı. Borsa Başkanı Çalışkan'a göre pamuk fiyatı önümüzdeki yıl da en az 3 dolar seviyesinde olacak.

PAMUKTA PARAYI ÇİFTÇİ DEĞİL TÜCCAR KAZANDI

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Cumali Karadağ, fiyatı dur durak bilmeden yükselen pamukta yine de çiftçinin para kazanamadığını ifade etti. Üreticinin pamuğu depolayacak imkanı ve ekonomik gücü olmadığı için erkenden sattığını kaydeden Karadağ, bu yükselişte parayı pamuğu çiftçinin elinden erken alan tüccarın kazandığını kaydetti. "Bilseydim fiyatın bu kadar yükseleceğini ne yapar eder piyasadan pamuk toplar depolardım." diyen Karadağ, kendisinin de bu yıl pamuk ektiğini söyledi. Adana'da pamuk üretimi yapan Cem Ergin, dünya borsalarını, sektörle ilgili birçok yabancı yayını takip etmesine rağmen bu yükselişi kendisinin de tahmin edemediğini kaydetti. Ergin, kendi ürününü fiyatlar 4 lira civarında seyrederken sattığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.