Özkale: "Doğru Beslenme Çocukluktan Başlar"

Özkale: "Doğru Beslenme Çocukluktan Başlar"
 Uzmanlar, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite ile mücadelede başrol oynayan doğru beslenme alışkanlığının küçük...


 

Uzmanlar, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite ile mücadelede başrol oynayan doğru beslenme alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren çocuğa kazandırılması gerektiğini belirtti. 

Beslenme alışkanlıklarının temelinin çocukluk döneminde atıldığını kaydeden Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Yasemin Özkale, “Doğru beslenme alışkanlığı kazanan çocuk hem hastalıklardan daha iyi korunacak hem de daha sağlıklı ve hızlı bir büyüme ve gelişme süreci geçirecektir” dedi.

Geleceğin sağlıklı toplumunun, bugünün çocuklarını sağlıklı yetiştirmekle mümkün olacağını hatırlatan Uzman Dr. Yasemin Özkale, doğru beslenmenin bebeklik çağından itibaren izlemesi gereken yol haritasının ana unsurlarını çizdi.

Bebeklik çağı beslenmesinde anne sütünün yaşamsal önemine değinen Uzman Dr. Yasemin Özkale, “Yenidoğan bir bebeğe ilk 6 aylık dönemde sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü bebeğin sağlıklı olması, içerdiği besin ögelerinin bebeğin gereksinmelerini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilmesi ve enfeksiyonlara karşı koruyucu içeriğinden dolayı yeri doldurulamaz bir besindir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), anne sütü ile beslenmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesini önermektedir” dedi.

  "DÜNYA TATLARIYLA BEBEKKEN BULUŞMALI"

  Anne sütünün tek başına süt çocuğunun enerji ve besin ögeleri gereksinmesini tam olarak karşılamadığı ikinci 6 aylık dönemin “tamamlayıcı beslenme” dönemi olduğunu bilgisini veren Özkale, “Bu dönemde bebek değişik tat, lezzet ve yapıda besinlerle tanışır. Tamamlayıcı besinler alerjen etkisi olmayan besinlerden seçilmelidir. Uygun zamanda başlatılan ve kurallara uygun şekilde sürdürülen tamamlayıcı beslenme, bebeğin bir yaş civarında aile sofrasındaki yiyecekleri tüketebilecek olgunluğa ulaşmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki ilerleyen yaşlarda iştahsızlık ya da obezite gibi beslenme sorunlarının oluşmaması için ek gıdalara geçiş dönemindeki doğru yaklaşım çok önemlidir'' diye konuştu.

  HANGİ AYDA NE YEDİRİLMELİ

  Bu dönemde annelerin sabırlı olmasının ileri yaşlarda gelişebilecek her türlü yeme probleminin önüne geçeceğini açıklayan Uzman Dr. Yasemin Özkale, şunları söyledi:

  “Başlangıçta (6 ve 7. aylarda) besinler yumuşak kıvamda ezme şeklinde verilmelidir. Yoğurt, sebze çorbası(havuç, patates, ıspanak, kabak), taze sıkılmış meyve suları (elma, şeftali) ilk denenen ek gıdalar olmalıdır.  Yedinci-sekizinci aylarda püre şeklinde çok pütürlü olmayan besinler ile devam edilmeli ve bebekteki çiğneme hareketleri ve sıvı içme becerileri geliştirilmelidir. Püre şeklindeki yiyeceklere bebeğin çiğneme yeteneğinin kazanıldığı döneme kadar devam edilmeli, daha sonra (8 ve 12.aylarda) kıvam dereceli olarak (püre kıvamında çatalla ezilmiş besinler) artırılmalıdır.”

  BİR YAŞINDA SOFRA BAŞINDA

  Özkale, bu aylarda bebeklerde verilen besini ağızda döndürme becerilerinin geliştiğini, bebeğin bir yaşında aile yemeklerini yemeye hazır duruma gelmesi ve sofradaki yerini alması gerektiğini söyledi.

  “Bu dönemde tek tip beslenmeden kaçınılmalı, tabakta sunulan besin çeşitleri artırılmalıdır. Porsiyonlar küçültülerek daha ideal porsiyonlar hazırlanmalıdır.” diyen Uzman Dr. Özkale, annelere “Bebeğinize sevmediği besini yemesi için ısrarcı olmayın. Çikolata, bisküvi gibi alışkanlıkları yasaklamayın ancak belirli ölçülerde ara ara tüketmelerine izin verin. Su içme ve yemeklerini yavaş yeme alışkanlığı da kazandırmaya çalışın” diye öneride bulundu.

  BAKKAL GIDASI YERİNE SANDVİÇ

  Okula giden çocukların beslenme çantalarına özen gösterilmesini, hazır bakkal gıdaları yerine meyve, süt, peynirli sandviç gibi daha sağlıklı besin tüketimi sağlanmasına değinen Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Yasemin Özkale, sözlerini şöyle sürdürdü:

  “Evde yemek saatleri düzenli olmalı ve hep birlikte masaya oturulmalıdır. Yemek ve masa hazırlanmasında çocukların yardım etmeleri de sağlanmalıdır. Çikolata ve fast food türü besinlerle ödüllendirme yapılmamalı, yerine meyve tercih edilmelidir. Çocukların gün içerisindeki fiziksel aktiviteleri artırılmalıdır.“

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.