Özgürlük mesajını Esed'in koltuğundan verdi

Özgürlük mesajını Esed'in koltuğundan verdi
Arap Birliği Zirvesi'nde Suriye için tahsis edilen koltuğa oturan muhaliflerin lideri Hatip, açılık konuşmasında "biz özgürlük istiyoruz" dedi.İki gün...


Arap Birliği Zirvesi'nde Suriye için tahsis edilen koltuğa oturan muhaliflerin lideri Hatip, açılık konuşmasında "biz özgürlük istiyoruz" dedi.

İki gün sürecek zirvenin ana gündem maddesini Suriye krizinin oluşturması bekleniyor. Zirvede, Suriye'nin 2011 Kasım ayında askıya alınan üyeliği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) teslim edildi.

Koltuğa Hatib oturdu

SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, toplantının açılışında, Suriye için tahsis edilen koltuğa oturdu. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Gassan Hito'nun da aralarında yer aldığı muhalif liderler de Hatib'in arkasında oturdu.

"Özgürlük istiyoruz"

Hatib, ülkede akan masum kanın tek sorumlusunun ise Esed yönetimi olduğunu söyleyen Hatip yaptığı konuşmada, "biz özgürlük istiyoruz ve ülkemizin daha fazla kaosa sürüklenmesini istemiyoruz" dedi.

Suriye halkını kimin yöneteceği ile ilgili değerlendirmelere de cevap veren El Hatib, "Suriye halkını kimin yöneteceğini soruyorlar. Suriye halkını kimin ve nasıl yöneteceğini Suriye halkının kendisi karar verecek. Başka ülkeler değil" dedi.

Suriye'de değişik ülkelerden savaşçıların olduğu ve Esed yönetiminin aşırı gruplar ile savaştığı yönündeki iddiaları cevap veren El Hatib,'Suriye'de yabancılardan bahsediliyor. Rusya, Hizbullah ve dış güçlerinin Suriye'de ne işi var?" sorusunu yöneltti. El-Hatib konuşmasında ayrıca Hz.Ömer'in bir kıssasını anlatarak "adil olun, çevrenize sevgi ekin!" diye seslendi.

"Patriot'lar kullanılmalı"

Esed yönetiminin her türlü silahı kullanarak masum halkı katlettiğini ifade eden SMDK Başkanı El Hatib, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığım görüşmede, Suriye halkını korumak amacıyla ABD'den Suriye'nin kuzeyine Patriot füzelerinin konuşlandırılması talebinde bulundum. Kendisi de bu konuyu değerlendireceğini söyledi." diye konuştu.

Suriye'ye ait koltukta, Suriye devriminin ortasında 3 kırmızı yıldızın bulunduğu siyah, beyaz ve siyah bayrağın yer alması dikkati çekti. Zirve kapsamında SMDK'nın Arap ülkelerinde elçilik açması ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'na silah yardımı yapılması konularının da ele alınması bekleniyor.

Zirvede İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecinin yeniden canlandırılması ve diğer bölgesel gelişmelerin de görüşüleceği belirtiliyor. Bu arada, toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bir konuşma yapacak.

Zirveye 22 ülke katılırken, 15 ülke devlet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Zirvede Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) de gözlemci olarak yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.