Özel okul öğrencilerine teşvik
Milli Eğitim Bakanı Avcı, bu yıl halen özel okullarda okuyan öğrencilerin de teşvik programından yararlanmalarına ilişkin yönetmelik çalışması yürütüldüğünü bildirdi.
ANTALYA (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu yıl özel okullarda okuyan öğrencilerin de teşvik programından yararlanmalarına ilişkin yönetmelik üzerindeki çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Serik ilçesi Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen Türkiye Özel Okullar Birliği 14. Eğitim Sempozyumu'na katılan Bakan Avcı, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Özel okullara teşvikle ilgili bir çalışmanın olup olmadığı yönündeki bir soruya Bakan Avcı, böyle bir çalışmalarının olduğunu söyledi. Avcı, "Bu yıl halen özel okullarda okuyan öğrencilerin de bu teşvik programından yararlanmalarına ilişkin yönetmelik üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Çok kısa zamanda onu sonuçlandıracağımızı ümit ediyorum. İnşallah önümüzdeki ders yılından itibaren halen özel okul öğrencisi olan öğrencilerimiz de bu teşviklerden yararlanabileceklerdir" dedi.
Bir gazetecinin de özel okulların yerleştirmelerde nasıl öğrenci alacaklarının kesin olmadığını ve yönetmeliklerin onaylanmadığını hatırlatması üzerine ise Bakan Avcı, şunları söyledi:
"Yönetmelikler onaylanmadı derken siz zaten çözümü bize işaret etmiş oldunuz. O da şu; biz özel okullarımıza gönderdiğimiz resmi yazıyla dedik ki 'Her okul hangi kriterlerle öğrenci alacağını kendi yönetmeliğinde açık bir biçimde belirtsin, bizim Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne göndersin, biz de genel ilkelerimiz açısından bu yapılan düzenlemeyi doğru bulduğumuz takdirde onaylayalım ve her okul yönetmeliğinde de açıkça belirttiği yöntemle öğrencilerini alabilsin."
Yönetmeliklerden onaylananların olup olmadığı yönündeki soruya ise Avcı, onaylananların da onaylanmayanların da var olduğunu ifade etti. Onaylanmayanlara neden onaylanmadığına ilişkin izah yapıldığını anlatan Bakan Avcı, "(Şurasında şöyle bir düzenleme yaparsanız daha uygun olur) diye izah yapıyoruz. Bizim genel ilkelerimizle çelişmemesi lazım. Bir de mümkün olduğunca hepsini aynı hizada ve aynı kuralda buluşturmak mümkün olmayabilir ama yine de her şeye rağmen özel okullarımızın da bir ortak çerçeve içerisinde hareket etmelerini sağlayacak bir düzenlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.
- TEOG Sınavı yerleştirmeleri
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yerleştirmelerinde bu yıl değişiklik yapılacağının hatırlatılması üzerine Avcı, geçen yıl yapılan uygulamadan çıkarılan sonuçlar ve geri dönüşlere bakılarak bazı düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Özel okulların hangi kurallarla öğrenci alacaklarını yönetmeliklerinde belirtmeleri halinde bir kısmının baştan resmi okullara tercih yapmalarının gerekmeyeceğini vurgulayan Avcı, ilave bir kayıt alma, kayıt değiştirme külfetinden kurtardıklarını ifade etti.
Ayrıca öğrencilerin en yakın okula yerleştirilmesine ilişkin de tedbirler aldıklarını dile getiren Avcı, "Bununla ilgili yaptığımız yönetmelik çalışmasını sitemizden açıklıyoruz. Oradan, sizlerden, kamuoyundan, öğrencilerimizden, öğretmenlerimizden, eğitim yöneticilerimizden, eğitim uzmanlarımızdan, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarımızdan gelecek tepkiler, cevaplar, öneriler eleştiriler değerlendirmeler ışığında o düzenlemelere son şeklini vereceğiz" dedi.
- TEOG Sınavında tercih sayısı 25'e çıkacak
Bakan Avcı, bir gazetecinin geçtiğimiz yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı sonrasında iki tercih listesi olduğunu anımsatması üzerine, iki tercih listesini teke indirdiklerini, tercihleri de 15'ten 25'e çıkardıklarını kaydetti. Avcı, bütün bunları da kamuoyunun ve bütün paydaşlarının görüşüne açtıklarını, önerileri beklediklerini bildirdi.
Yerleştirmeyle ilgili bir takvim olup olmadığına ilişkin soruya ise Avcı, "Öncelikle bu ilgili paydaşlarımızdan geri dönüşlerimizi bir alalım. Onları değerlendirelim, ondan sonra takvimimizi de açıklayacağız ve olabildiğince erken zamanda bütün bu işlemleri tamamlamayı öngörüyoruz" diye konuştu.
Yapılan düzenlemelerin büyük bir bölümünü geçen yıl okullar açıldıktan sonra yaşanan nakil sıkıntılarını göz önüne alarak değerlendirdiklerini dile getiren Avcı, bu yılki takvimi öğrencileri, velilerini, okul yöneticilerini, il ve ilçe yöneticilerini sıkıntıya sokmayacak, en rahat bir şekilde yerleşmenin yapılabileceği bir takvim uyarlaması yapmak istediklerini söyledi.
1 Eylül'de dershanelerin kapatılacağını hatırlatarak, hem 11'inci sınıf öğrencilerine hem de 600 bin mezuna üniversiteye hazırlık konusunda nasıl bir uygulama yapılacağının sorulması üzerine Bakan Avcı, eski mezunları da içine alacak takviye kurları yeniden organize ettiklerini belirtti. Nabi Avcı, bunun dışında ayrıca uzaktan eğitim yöntemleriyle, örnek sınavlarla hazırlık çalışmalarını pekiştireceklerini kaydetti.
- "TEOG Sınavı, bağımsız sınav değil"
TEOG'da birden fazla öğrencinin birinci çıkmasının hatırlatılması üzerine Avcı, TEOG'u Seviye Belirleme Sınavı (SBS) türünden bağımsız bir sınav olarak görmediklerini söyledi. Bu sınavı ortaokulda, lisede yapılan yazılı sınavların denetimli yapılmış hali olarak nitelendiren Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sınavlar zaten yapılıyordu, zaten yapılacaktı, her okulda her sınıfta yazılı sınavlar yapılıyor. Biz sadece belli sınıflardaki öğrencilerimizin bu yazılı sınavlarını merkezden gönderdiğimiz sorularla ve ortak bir sınav düzeni içerisinde cevapları da merkezde değerlendirilecek şekle soktuk. Dolayısıyla yeni bir sınav icat etmedik, SBS'yi kaldırdık, SBS'nin yerine onunla eşdeğer, yeni bir sınav koymadık, sadece var olan zaten yapılan, zaten yapılacak olan yazılı sınavların birer tanesini merkezden kontrollü olarak yapıyoruz. Dolayısıyla buradaki sonuçları çocuklar arasında sadece bu sınava dayalı bir yarışma gibi algılayıp, sonra da bunları sıraya dizip 'full yapanlar, bütün soruları doğru cevaplayan öğrenciler sınavın birincileri oldu' gibi bir algı yanlış."
Sınavda tam yapan, başarılı olan çocukların olduğunu ve birçok okulun da öğrencilerin başarısından ötürü kendilerine pay çıkardıklarını dile getiren Avcı, bu sınavın bir yarışma ve bu doğrultuda birincileri, ikincileri, üçüncüleri olan sınav olmadığını vurguladı.
Bakan Avcı, bu sınavda "birinciler" diye bir kategori oluşturmanın bu sınavın doğasına aykırı olduğunu ifade etti.
İkinci sınavın soru ağırlının nasıl olacağının sorulması üzerine Nabi Avcı, "ilk sınavda şu kadar çocuk bütün soruları doğru cevaplandırdı, ikinci sınavda soruları zorlaştıralım" diye bir uygulamanın söz konusu olmayacağını kaydetti. Avcı, şunları söyledi:
"Başından beri söylediğimiz bu sınavlar çocuklarımızı, öğretmenlerimizi, okul merkezli bir araya getirmeye dayalı. Dolayısıyla müfredatı uygulama konusunda geçmiş yıllara göre ciddi bir başarı kaydedildi. Daha önce 'nasıl olsa bu konular dershanelerde işlenir, nasıl olsa dershanelerdeki öğretmenler anlatır' diye sınıflarda yüzeysel geçilen konular artık biliniyor ki bu sınavlar, müfredata dayalı çıkacak. Dolayısıyla her öğretmeniz sınıfında kendisine verilmiş olan müfredat planını işleyecek."
Bakan Avcı, bu uygulamadan öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin çok memnun olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.