Özdiş’in Adil Kullanım Kotasıyla ilgili soru önergesi
Adana Milletvekili İbrahim ÖZDİŞ, Türkiye'de 46 milyon kullanıcıyı olumsuz yönde etkileyen,tüketici haklarına aykırı bir uygulama olan internet kullanımında Adil Kullanım Noktası ( AKN veya AKK ) nı Ulaştırma Bakanı'na sordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme BakanıSayın Binali YILDIRIMtarafından Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun son verilerine göre 2015 yılının 3. çeyreği itibariyle Türkiye’deki toplam internet abone sayısı 46.7milyon kişidir. Yine aynı dönemin verilerine göre internet servis sağlayıcılığı (İSS) hizmeti yetkilendirmesine sahip 70 işletmecinin aktif olarak bulunduğu pazarda TTNET %73.3 oranlık pazar payıyla sektöründe liderdir.İSS’lerin 2014 yılı gelirleri ise 4.7 milyar TL dolaylarındadır.Abone başı aylık ortalama internet kullanım miktarı 2015 yılının 3. çeyreğinde 60 gigabayt olarak gerçekleşmiştir. Böylesine büyük bir abone, kullanıcı trafiği bulunan bu sektörde abonelerin karşısına “Adil Kullanım Kotası” (AKK) denilen bir uygulama çıkmakta, vatandaşlar internet aboneliğinde “sınırsız, kotasız” diye kullandığı internet hizmetinde belirli bir kullanım miktarına(indirme – yükleme) ulaşıldığında internet hızları ciddi oranda düşmektedir. Örneğin pazar payında lider olan İSS’de 24 Mbit’e kadar olan fiber internet kullanıcıları ayda 60 TL ödemekte, ancak 35 GB kullanımdan sonra 24 Mbit olan hızları 3 Mbit’e düşerek, kişiler adeta çile çeker gibi internet kullanmaktadır. Aylık ortalama internet kullanım miktarının 60 GB olduğu bir ülkede fiber internete başvurup, kullanmaya başlayıp 35 GB kullanım sonrası 3 Mbit hızında internet kullanmaya mecbur bırakılmaktadır. Aboneliğinde ‘AKK’ sınırını kaldırmak veya yükseltmek isteyenler ise çok yüksek fiyatlarla aboneliklere maruz bırakılmaktadır.Bu çerçevede;
- G-20 ülkeleri içerisinde Adil Kullanım Kotası veya benzeri bir uygulama olan Türkiye dışında başka ülke var mıdır?
- G-20 ülkeleri içerisinde 50 Mbit veya buna yakın hızlardaki “sınırsız, AKK olmadan” abonelik fiyatları sıralaması yaparsak Türkiye kaçıncı sırada kalmaktadır?
- Adil Kullanım Kotası uygulamasının yürürlükte olmasının gerekçeleri nelerdir?
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ nun açıklamasına göre 2016 yılının Ağustos ayında AKKhususunda bir düzenleme yapılacağı söylenmiştir. İddialara göre bu düzenlemenin sadece yüzeysel olacağı, AKK sonrasında düşürülen hızın 3 Mbit değil de 5 Mbit olacağı, bu konuda başka bir düzenleme yapılmayacağı söylenmektedir. Bu iddialar gerçek midir?
- AKK gibi bir uygulama her türlü hızlarda aboneliği bulunan kişilerin mağduriyetine neden olmaktadır.Örneğin; 10Mbit hızıyla aboneliği bulunan bir kişinin de hızı AKK sonrası 3 Mbit e düşürülmekte, 100Mbit hızıyla aboneliği bulunan bir kişinin de hızı AKK sonrası 3 Mbit’e düşmektedir.Bu konuda sabit bir hız yerine oransal olarak hız düşürme yöntemi seçmeyi düşünmüş müydünüz? Örneğin; 10 Mbit abonesinin hızını 3 Mbit’e, 100Mbit abonesinin hızını 25Mbit’e düşürme gibi 1/3, 1/4 gibi oranlar kullanmak daha adil olmaz mı?
- Adil Kullanım Kotası gibi tüketici haklarına baştan sona aykırı bir uygulamayı kaldırmak gibi bir düşünceniz var mıdır?
adanapost.con
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.