Özdiş, Adana’da anız yakımlarını TBMM gündemine taşıdı..
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, Adana’da her yaz şehri duman ve küle boğan anız yakımlarını TBMM gündemine taşıdı.
13.06.2016 / ANKARA
ADANA’DA her yaz döneminde büyük bir kirliliğe neden olan anız yakımları, TBMM gündemine taşındı. Çukurova bölgesinde Haziran ayının gelmesiyle başlayan hasat süreci devam ederken, hasadını toplamış çiftçiler anızlarını yakmaya başladı. Her yıl Adana şehir merkezinin bir kısmını yoğun dumanla saran anız yakımları, evleri, balkonları ve arabaları külle dolduracak kirlilik yaratıyor. Adana’nın sorunlarını TBMM gündemine taşımaya aralıksız devam eden İbrahim Özdiş, anız yakımlarınıGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e sordu.
HASAT DÖNEMLERİNDE ADANA’NIN HAVASI TEST EDİLİYOR MU?
Kronik solunum yolu hastalarının, çocukların veya yaşlıların bu durumdan oldukça etkilendiğine dikkat çeken Özdiş, Tarım Bakanlığı’nın ilgili diğer bakanlıklar olan Sağlık veya Çevre, Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışma yapıp Adana’nın havasının analiz edilip edilmediğini sordu. Bakanlığın hem çevreyi hem de toprağın verimini koruyabilmek adına çiftçilere çeşitli makine veya mazot desteği gibi konularda destek verip vermediğinin açıklanmasını isteyen Özdiş, bu anlamda hangi çalışmaların yapıldığını veya yapılacağını sordu.
“BU DURUM TÜRKİYE’NİN İMZALADIĞI ULUSLARARASI ÇEVRE VE İKLİM ANLAŞMALARINA TERS”
Sera gazı salınımı veya karbon emisyonu konularında son yıllarda global anlamda ilginin arttığı bu dönemde Türkiye’de çeşitli anlaşmalara katılıp, imza atmıştı. CHP Adana Milletvekili Özdiş bu durumla ilgili olarak, “İmzalanan antlaşma ve protokollerde bu durumla ilgili olarak hangi maddeler var? Anız yakımı varsa ilgili maddeleri ihlal edici bir uygulama değil mi?” dedi.
Biçilen ekinin tarlada kalan saplarına adı verilen anız, çiftçiler için hasat sonrası tarlayı temizlemek ve yeni ürün ekimine hazırlamak için önemli bir konu durumundadır. Normalde makinalarla toplanması gereken anız, böylelikle gübre veya hayvansal yem yapımında kullanılabilmekte ve toprağın verimini arttırmaktadır. Ancak bilindiği üzere zaten bin bir zorlukla boğuşan çiftçilerimiz anız toplama makine ve teçhizatlarına ulaşmakta sıkıntı yaşamakta, ulaşabilse bile yüksek mazot fiyatları nedeniyle makinaları kullanmaktan kaçınmaktalar. Böylelikle aslında toprağa, ekosisteme ve verime olumsuz sonuçları olan ama çiftçilerin gözünden bakıldığında en zahmetsiz yol olan tarlada kalan anızı yakma noktasına geliyoruz. 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre yasak olan bu işlem ne yazık ki her yıl tekrarlanıyor, hatta bazı yerlerde kontrol edilemeyip yüzlerce hektar ormanın yanmasına neden olan büyük yangınlara dönüşüyor.
Soru Önergesinin tam metni şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
| |
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanıSayın Faruk ÇELİKtarafından Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.10.06.2016 | |
|
İbrahim ÖZDİŞ Adana Milletvekili |
|
Anız, biçilen ekinin tarlada kalan saplarına verilen addır. Her yıl ülkemiz genelinde yakılan anızın tedbirsizlik ve hava koşulları nedeniyle büyük çapta yangınlar oluşmakta, hektarlarca orman yanmaktadır. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Ayrıca anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ederek toprağın verimini düşürerek daha çok gübre kullanımına yol açmakta, daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarının daha fazla kirlenmesini beraberinde getirmektedir. Yaz aylarının gelmesiyle başlayan hasat dönemi, ekonomisi tarım olan Adana’nın şehir havasının her yıl anız yakımı nedeniyle kirlenmesine neden olmaktadır. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 76. Maddesine göre yakımı yasak olan anız, çiftçilerimizin bilinçsiz davranışı sonucu şehir merkezinin hemen dışında geniş toprak alanları bulunan Adana’nın havasını zararlı partiküllerle doldurmakta, oluşan kül kilometrelerce yayılarak evleri, arabaları ve etrafı kirletmektedir. Bilimsel açıdan bakıldığında; astım gibi kronik solunum yolu hastalığı olanları olumsuz olarak etkileyen, küresel ısınmayı arttıran, toprağa büyük oranda zarar veren, verimi düşürensöz konusu yakma işlemi yerine anızın makineler yardımıyla tarlalardan toplanması, gübre veya hayvansal yem yapımında kullanılabilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan çiftçileri bilinçlendirmenin önemini göstermektedir. Bu çerçevede:
- Son 5 yıl içerisinde Adana ilinde anız yakımı konusunda ihbarla veya ekiplerinizin tespiti ile eldeedilen kaç olay yaşanmıştır? Bunların kaçında cezai işlem uygulanmıştır?
- Son 5 yıl içerisinde Adana ili için özellikle hasat dönemlerinde çevresel ve hava kirliği konusunda araştırma yapılmış mıdır? Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve / veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız oldu mu?
- Anız toplama makineleri konusunda ekipman alım ve mazot desteği v.b. gibi bakanlığınızın sübvanse edici çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa, bu anlamda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
- Köy muhtarlıklarına yasak yazısı göndermenin dışında bu konuda çiftçileri bilinçlendirici çalışmalar yapıyor musunuz?
- Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı uluslararası iklim ve çevre anlaşmalarında veya ulusal iklim değişikliği stratejisi belgelerinde erozyon ve sera gazı salınımı ile ilgili maddelerde bu durum değerlendirilmekte midir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte anız yakımlarını önleyici uygulamalarınız olacak mıdır?
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.