Öz kaynak kulanana vergi kolaylığı
Maliye Bakanı Şimşek, "Öz kaynakla finansmanda, nakdi sermaye artışı üzerinden hesaplanan belli bir tutarın kurum kazancından indirilmesine imkan getiriyoruz" dedi.
ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öz kaynakla finansmanda, nakdi sermaye artışı üzerinden hesaplanan belli bir tutarın kurum kazancından indirilmesine imkan getirildiğini belirterek, "Böylece sermaye şirketlerinin, yabancı kaynak yerine öz kaynak kullanımı özendirilecek" dedi.
Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nde yer alan, öz kaynak kullanımına getirilen vergi kolaylığına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Kanunla yapılan değişiklikle sermaye artırımının teşvik edildiğini ifade eden Şimşek, öz kaynakla finansmanda, nakdi sermaye artışı üzerinden hesaplanan belli bir tutarın kurum kazancından indirilebileceğini söyledi. Şimşek, şunları kaydetti:
"Bu düzenlemeyle, sermaye şirketlerinin yabancı kaynak yerine öz kaynak kullanımı özendirilmektedir. Kazançtan indirim; tek seferlik, sadece nakdi sermaye artışının yapıldığı yıl için getirilmiş bir imkan değil. İndirim, her yıl ayrı ayrı uygulanacak. Bunun amacı, artırılan nakdi sermaye kısmının işletmede kalıcılığının sağlanması ve ilave sermaye artırımının özendirilmesi. Bu uygulama ile dış kaynakla finansmana göre önemli bir avantaj sağlanıyor. Böylece şirketlerin daha güçlü mali yapıyla faaliyetlerini sürdürmesini amaçlıyoruz."
Bakan Şimşek, söz konusu düzenlemeyle yeni şirket kurma ve halka arzın da özendirildiğini bildirdi.
-Uygulamanın esasları
Uygulamanın esaslarını da açıklayan Şimşek, bundan sermaye şirketlerinin yararlanabileceğini söyledi. Uygulamadan, şirket kuruluşunda konulan nakdi sermaye kısmı dahil, artırılan nakdi sermaye için faydalanılabileceğini belirten Şimşek, şu bilgileri verdi:
"Artırılan nakdi sermaye üzerinden ticari kredi faiz oranına göre hesaplanan tutarın belirlenen indirim oranı kadarlık kısmı, kurum kazancından her yıl ayrı ayrı düşülecek. Kanuni indirim oranı yüzde 50 olmakla beraber, Bakanlar Kurulu, bu oranı farklı kriterlere göre yüzde 0 ile yüzde 150 aralığında belirleyebilecek. Matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirilemeyen tutarlar, sonraki yıllara devredecek. İndirim tutarı, nakdi sermaye artışının yapıldığı ilk yıl sermayenin ödendiği ay kesri tam sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar hesaplanacak. Düzenleme, 1 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe girecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.