Otomobil alırken neye dikkat ediyoruz?

Otomobil alırken neye dikkat ediyoruz?
Türk otomobil tüketicisi otomobil alırken en çok neye dikkat ediyor?Türk tüketicisi otomobil alırken güvenlik yerine konfora önemi veriyor. Araç almak...

Türk otomobil tüketicisi otomobil alırken en çok neye dikkat ediyor?

Türk tüketicisi otomobil alırken güvenlik yerine konfora önemi veriyor. Araç almak isteyenler için mp3 çaların en önemli tercih sebebi olduğunu vurgulayan Dacia Genel Müdürü Çetin, "Yüzde 80'i klima alıyor ama ABS olmasa da olur diyor" dedi.

Türkiye'nin en genç otomotiv markalarından Dacia, piyasaya sunduğu son modeli Duster ile adeta atağa kalktı. 2003 yılında Türkiye'ye gelen Romanya asıllı otomotiv üreticisi, geçen yıla kıyasla pazar payını ikiye katladı ve ilk 10 marka listesine adını yazdırdı. Dacia'nın Türkiye Genel Müdürü Orhan Çetin, başlarda markanın ardındaki Renault desteğini ön plana çıkararak güveni artırmaya çalıştıklarını belirterek, "Artık buna ihtiyacımız kalmadı. Artık tüketici Dacia markasını Logan, Sandero gibi modelleri olduğu için satın alıyor" dedi.

Hedef yüzde 4'lük pazar payı

78 yetkili satıcı ve 120 showroom ile hizmet verdiklerini hatırlatan Çetin, "2010'da pazar payımızı 2 kat artırdık. 2009'un ilk 8 ayında yüzde 1.3 olan payımızı bu yılın aynı döneminde yüzde 2.5'e taşıdık. Satış rakamımızda 4 bin 349'dan 9 bin 925'e ulaştı. Artık pazarın 10'uncu markası haline geldik. Biz emin adımlarla yürümeyi seçtik. Önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte yüzde 4'lük paya ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu. En ucuz olma gibi bir iddialarının olmadığını vurgulayan Çetin, keseye uygun otomobiller sattıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

Konfor çok önemli

"En iyi fiyat-ürün dengesi en iyi bizde. Bu sebeple de satış grafiğimiz her geçen gün yükseliyor. Tüketicilerin yüzde 20'si öncelikle yeni bir otomobil almak istiyor. Ama radyo/CD/mp3 çalar en önemli tercih sebebi. Yine merkezi kilit ve elektrikli camlar da otomobil seçimini ciddi anlamda etkiliyor. Tüketicilerin yüzde 80'i klima istiyor. Konfor çok önemli. Klima her halükarda alınıyor ama ABS olmasa da olur diyorlar. ABS ve hava yastığı arayanların oranı yüzde 50'yi geçmiyor. Üst seviyelerde ise deri koltuk ve sunroof öne çıkıyor." 

Aralıkta 100 binlik satışı görebiliriz 

"Piyasadaki istikrar devam ettiği sürece aralık ayında 100 binlik satış rakamlarını görebiliriz" diyen Orhan Çetin, Türkiye'nin potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Bin kişiye 90 otomobil düştüğünü hatırlatan Çetin, "Yani insanların otomobil alma talebi var. Ekonomik istikrarın sürdüğü ve paranın maliyetinin düşük olduğu sürece pazar büyümeye devam eder. Bu sene 700 bini kesin geçeriz. Hatta en mantıklı senaryo 750 binlik bir yılsonu rakamı" dedi.

1500 Duster satamazsınız dediler bu yıl 3 bini geçeceğiz

2010 yılı için farklı bir senaryoda olduklarını ve 1500 adet Duster satışı öngördüklerini ifade eden Çetin, "Bu hedefimiz çok iddialı bulundu. Eleştiriler bile aldık. Ama araç bizim beklentilerimizin bile üzerinde ilgi gördü. Pazarı görünce de hedefimizi 3 binin üzerine çıkarmak zorunda kaldık" dedi. Bugüne kadar 1200 adet Duster sattıklarını belirten Çetin, "Yılsonuna kadar 2 binden fazla Duster gelecek. Bugün bir Duster almak isteseniz ancak kasımda teslim edebiliyoruz. Fakat son çeyrekte Duster bulamama sorunu olmayacak" diye konuştu.

En ucuzunu kimse almıyor 

Duster'ı 29 bin 990 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunduklarını söyleyen Orhan Çetin, "Ama bu modeli tercih edenlerin oranı sadece yüzde 1. Laurette 1.5 dizel 4X2 en çok satan modelimiz. 38 bin liralık bu model satışların yüzde 80-85'ini oluşturuyor" dedi.

SUV ve arazi araçlarının artık bir gösteriş ve statü sembolü olarak kullanıldığını aktaran Çetin, şöyle devam etti: "Bu sebeple de arazi araçları artık ulaşılamaz hale geldi. Tüketicinin hayali bir SUV sahibi olmak. İşte Duster da bu hayali gerçekleştirmek için üretildi. B, C ve bazen de D segmentinden müşteri aldığı görülüyor."

HABER: Gökhan KARA / OTO STOP

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.