ÖSYM'den "gizli şifre" cevabı

ÖSYM'den "gizli şifre" cevabı
 ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Giriş Sınavı'ndaki (YGS) şifre iddialarına cevap verdi. Bütün soru kitapçıklarının internet...


 

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Giriş Sınavı'ndaki (YGS) şifre iddialarına cevap verdi.

 

Bütün soru kitapçıklarının internet üzerinden kamuoyuna sunulacağını açıklayan Demir, basında şifre olarak bahsedilen durumun hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli olmadığını aktararak, "Kafa karışıklığı basına verilen kitapçık nedeniyle çıktı" dedi.

 

Demir, sınavda şüphe olduğu yönündeki iddialarla ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. ÖSYM Başkanı, şifre olarak ifade edilen soru kitapçığının hiçbir adayın soru kitapçığı olarak kullanılmadığını vurguladı. Her adaya farklı kitapçığın verildiğini kaydeden ÖSYM Başkanı, bütün kitapçıkların da internetten yayınlanacağını ve basına verilen kitapçığın hiçbir adayda olmadığını ifade etti. Demir, haksızlığa neden olacak her şüpheyi büyük bir titizlikle incelediklerini ve bunları hayata geçirdiklerine işaret ederek, "Hiçbir adayı haksız bir şekilde diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır. Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum" diye konuştu.

Soruların tamamını kimse bilmiyor


Sınavın iki önemli güvenlik boyutu olduğunu bildiren Demir, bunlardan birinin soru kitapçıklarının "kapalı dönem" adı altında basılması diğerinin de adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kağıdı olduğuna işaret etti. Adaya sorulacak soruların
ÖSYM bünyesindeki güvenli bölgelerde hazırlandığını ve kesinlikle farklı alanlarda hazırlanan soruların bir araya gelmediğini vurgulayan Demir, soruların, matbaaya götürüldükten sonra, "kapalı dönem"de hiçbir bilgi ya da nesnenin dışarı çıkamadığı bir ortamda sınav kitapçığı haline getirildiğini bildirdi. Aynı soruların, soru dizilişi ve cevap şıkları farklı olarak öğrenciye verildiğini bildiren Demir, "kapalı dönem"in dışında olup soruların tamamını bilen hiç kimse bulunmadığına işaret etti. Demir, sınavı hazırlayanların, kapalı döneme girildikten sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamadıklarını, matbaanın tüm çevresinin kameralarla izlendiğini anlattı. Demir, kapalı dönemde farklı soru bloklarının bir araya getirildiğini ve "master" denilen doğru cevapları gösteren cevap anahtarlarının oluşturulduğunu belirtti.

Basın için ayrı kitapçık oluşturduk


Ali Demir, master sayesinde her aday için farklı nitelikte sınav kitabı oluşturulduğuna, soruların dizilişleri, doğru ve yanlış seçeneklerin de yerlerinin farklı olduğuna dikkati çekti. Demir, kapalı dönemdeki soruların dağılımının tesadüfi olarak yapıldığını ve sistemin aynı kitapçıktan üretmediğini kaydetti. Sınava yönelik bilgiler veren Demir, 27 Mart'ta yapılan YGS'de sınavında güvenliğine yönelik uygulamaların titizlikle yapıldığının altını çizdi. Demir, bu yılki YGS'de ilk defa sınava başkasının yerine girme olayının yaşanmadığını bildirdi. Demir, sistemin birden fazla aynı kitapçıktan oluşturulamadığı için de sistemden ayrı, başka bir makinede basına yönelik kitapçık oluşturulduğunu aktardı.


Her kitapçıktan 1 tane üretiliyor


Doğrular da yanlış seçeneklerin de farklı olduğunu belirten Ali Demir, "Kapalı sistemde soruların dağılışı tamamen tesadüfi gerçekleşmekte. Sistem aynı kitapçıktan üretememektedir. Matbaada bir kitaptan 2 tane basılmamaktadır. 1 milyon 700 bin kitapçığı internete koyacağız" diye konuştu.

Adaylar için olan farklı boyutta


Ali Demir, basın için hazırlanan kitapçığı gösterdikten sonra adaylara verilen kitapçıkların farklı boyutta ve farklı kağıtta hazırlandığını bildirdi. Demir, basına verilen kopya kitapçık için master (doğru cevapları gösteren cevap anahtarları) kitap ve cevaptan tek bir örnekten kopya yapıldığını vurguladı. Demir, "Hazırlanan kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için master kitapçıktaki soruların doğru cevapları değiştirilmeden yanlış seçeneklerin yerleri değiştirilmiştir. Master kitapçıkta tüm soruların cevapları küçükten büyüğe doğru sıralandığında üretilen yeni cevap anahtarında doğru seçenekler master kopyadakiyle kesişmiştir. Bu aslında önemlidir" dedi.

Medyanın Ankara temsilcileriyle görüşecek


Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı
Prof. Dr. Ali Demir, YGS'deki iddialarla ilgili olarak medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelmeyi planlıyor. Dün YGS ile ilgili ''şifreleme'' iddiaları konusunda basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtlayan Demir, konuyu medya kuruluşlarının temsilcilerine de anlatmayı kararlaştırdı. Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle çarşamba günü bir araya gelecek olan Demir, iddialara yanıt verecek.

Kopyaya karşı çok başarılı


Turgay Polat/ Uğur Dersanesi Rehberlik Koordinatörü:
Bütün adaylara özgü kitapçık çok güzel bir uygulama. 150'ye yakına kitapçık inceledim. Soruların yeri ve cevapların yeri farklı. Bu bilgisayar programı sayesinde, 160 soru ve seçenekleri koyuyorsunuz. 3 milyara kadar farklı kitapçık üretebiliyor. Doğru şıkların yeri de farklı. Eskiden sadece a b diye iki kitapçık üzerinden çalışırdık. Eski uygulama kopyaya çok müsaitti. Bu uygulama kopyaya karşı son derece başarılı. ÖSYM master kitaptan doğru seçeneğin yerini değiştirmeden kitaptan basına verelim diye düşünmüş. Gayet açık ve net. Her çocuk kitapçığına baksın. Hiçbir öğrencinin ki ona benzemeyecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.