Oruç ve mide rahatsızlıkları..
Mide fıtığı ve reflüsü olanların Ramazan boyunca yemeklerden sonra yatmamaları, hızlı ve aşırı miktarda yemek yememeleri gerekir.
arttırıcı durum ve gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Uzun süren bir açlığın ardından birden çok fazla miktarda yemek yenilmesi rahatsızlık oluşturacaktır. Bu nedenle bu hastalar Ramazan ayı boyunca;
- Yemeklerden sonra yatmamalı
- Hızlı ve aşırı miktarda yemek yememeli
- Özellikle kızartma, baharatlı, salçalı ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durmalı
- Gerektiğinde doktor kontrolünde asit baskılayıcı tedavi almalıdırlar.
- Gastrit ve peptik ülserlilerde genellikle artmış mide asit salınımı mevcuttur. Açlık halinde ise hastaların şikayetleri artmaktadır. Yapılan araştırmalar ülser hastalarında orucun; kanama, delinme, tıkanma gibi komplikasyonları artırması nedeniyle, aktif ülser hastalarının oruç tutmamaları önerilmektedir. Daha önce ülser tanısı ile tadavi edilmiş ve kontrollerinde iyileştiği saptanmış kişilerin oruç tutmasında bir sakınca yoktur. Ekşime, yanma, kazıntı gibi yakınmaları olan gastritlilerin, uzun süreli açlık durumlarında bu şikayetlerinin arttığı saptanmıştır. Bu nedenle bu hastaların da oruç tutmamaları ve mide asidini artırıcı gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir.
- Kronik pankreatit hastalarının oruç tutmaları önerilmemektedir. Açlık sonrası ölçüsüz yemek yenmesinin mideyi aniden genişletebilir ve buna pankreas iltihaplanması eşlik edebilir.
- Karaciğer hastalarında; alkole bağımlı ise alkol alımı olmayacağından oruç rahatlama sağlayabilir. Ancak hastalık siroza ilerlemiş ise uzun süre açlık konsantrasyon bozukluğuna neden olacaktır. Sirotik hastalarda,mide rahatsızlıkları da birlikte bulunduğu için, mide yakınmalarda artış gözlenir.
- Bağırsak hastalıkları genellikle kendini kabızlık ya da ishal ile belli eder. Bunlar, crohn hastalığı, ülseratif kolittir. Diğer iltihabi bağırsak hastalıkları gibi günlük düzenli ilaç kullanım zorunluluğu, susuzluğa yatkınlık ve kronik bir hastalığa sahip olmanın getirdiği beslenme bozuklukları nedeniyle oruç tutmaları tavsiye edilmez.
- Spastik kolon adı ile bilinen irritable bağırsak hastalığı olanlarda ise; Ramazan boyunca manevi rahatlamanın getirdiği (endorfin salınımı sonucu) etki sonucu hastalık belirtilerinde azalma görülebilir. n Kabızlık sorunu ile karşılaşmamak için günlük sıvı alımı artırılmalıdır. Sıvı alımı, iftar ile sahur öğününde bol su tüketerek ve öğünlerde ayran, cacık, komposto gibi sıvılar içilerek çoğaltılabilir.
BÖBREK HASTASI İSENİZ
Böbrek hastalığı olanların vücutta sıvı dengeleri ayarlanamadığı için gün içinde bol bol sıvı almaları gerekmektedir. Bu nedenle oruç tutmamaları önerilmektedir. Diyalize girenler ise kesinlikle oruç tutamazlar.
Serinleten bir tarif
Malzemeler:
* 2 lt su
* 4 poşet yeşil çay
* 2 poşet rezene
* 1 kg elma (kabuklarıyla)
* 10 dal nane yaprağı
* 2 adet kabuk tarçın n 5-6 adet haranfil
* 1 limonun suyu
* 1 yemek kaşığı bal.
Yapılışı: Tüm malzemeleri 10 dakika kaynattıktan sonra cam bir sürahiye süzüp buzdolabında soğutabilir, buz ilavesi ve limon dilimleriyle iftarla sahur arasında 5-6 bardak içebilirsiniz.
HAZIRLAYAN: Uzman Diyetisyen Banu TOPALAKÇI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.