“Oruç tutmak kilo verdirmez”

“Oruç tutmak kilo verdirmez”
Prof.Dr. Yüksel Gümürdülü: “Oruç tutmak kilo verdirmez”

Prof.Dr. Yüksel Gümürdülü:

“Oruç tutmak kilo verdirmez”

“Zengin iftar sofralarında ölçüyü kaçırmayın”

 

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, Ramazan’la birlikte başlayan “Oruç tutmak zayıflatır mı ? Şişmanlatır mı?” tartışmalar ile ilgili, “Oruç tutmak asla zayıflatmaz, tam tersi kilo bile aldırabilir” dedi.

 

On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayında tutulan oruçların kilo verme aracı gibi görülmemesini isteyen Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, “Elbette ki her vücut, günlük alması gereken kalori miktarının altına düştüğü zaman kilo kaybı yaşamaya başlar. Ramazan’da oruç tutmak da gözünüzde bu kalori kaybının oluşmasına bir yol olarak görünebilir ancak doğru olan sağlıklı zayıflamaktır” diye konuştu.

 

RAMAZAN’DA BASIL BESLENMELİ?

Prof. Dr. Gümürdülü, zengin iftar sofraları, Ramazan ayının getirdiği birliktelikler, düzenli sofralar, akşam geç saatlerde ve bol miktarlarda yenen yemeklerin sağlığı olumsuz etkilememesi için önerilerde bulunarak, “Tek öğünde hızlı ve aşırı beslenmek insanlarda tansiyon yükselmesi veya midede şiddetli ağrı şeklindeki zararlı belirtileri ortaya çıkaracaktır” dedi.

 

SAHURDA

Sahur için de önerilerde bulunan Prof. Dr. Gümürdülü, şöyle devam etti:

“Öncelikle sahurda yapacağınız öğün olabildiğince hafif olmalı, fakat sizi gün boyunca tok tutabilecek doğru besinlerden oluşmalı. Tahıl ve lif oranı yüksek besinler tercih edilmeli, basit şekerlerden uzak durulmalı. Örneğin beyaz işlenmiş şeker, beyaz ekmek, makarna, pilav çeşitleri, meyve şekeri, meyve suları gibi. Sahurda ağır yağlı gıdalar yerine kahvaltı türü beslenme mideyi gün boyu daha rahat tutar.”

 

İFTARDA

İftar vaktinde ise; uzun süre açlık sonrasına denk geleceği için yine hafif, mideyi dolduracak ama yormayacak, düşük kalorili, su ve lif oranı yüksek besinlerin tercih edilmesini öneren Prof. Dr. Gümürdülü, şöyle devam etti:

“Bunların dışında yağlı yiyecekler kesinlikle yemeyin. Salatayı ve meyveyi bol tüketin. Ağır gıdalar yerine kolay sindirilebilir yiyecekleri tercih edin. Tatlı kesinlikle yemeyin. Tatlı kilonun en iyi arkadaşıdır.

Ayrıca tüm yediğiniz yemek sonrasında bol su için. Su içmek bağırsaklarınızı çalıştırır ve daha hızlı sindirim sağlar. Böylece yediklerini hızlıca geri çıkartmış olursunuz.”

 Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, “Tansiyon ve şeker hastalığınız var ise iki kat daha fazla kendinize dikkat etmeniz gerekmekte ve ona göre beslenmek durumundasınız” dedi.

 

SIVI TÜKETİMİ

Oruç tutarken metabolizmanın hızını düşürmemesi için  uzun süre tokluk hissi sağlayacak yiyeceklerle beslenmenin yanı sıra sıvı tüketimine de dikkati çeken Gümürdülü, şunları kaydetti:

“Ramazan ayında ihmal edilmemesi gereken en önemli şeylerden biri de sıvı tüketimidir. Unutulmamalıdır ki günlük sıvı ihtiyacımız 2-2,5 litre kadardır. Bu ihtiyacımızı iftarla sahur arasına yaymamız gerekir. Yeteri kadar sıvı alınmadığında gün içinde tansiyon düşüşü olabilir. Kabızlığa yatkınlık artabilir.”

 

YEMEKTEN HEMEN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPMAYIN

Prof. Dr. Gümürdülü, ağır yemeklerden sonra yenilenleri yakmak için tok karnına koşmak yürüyüş yapmak ya da diğer sporları yapmanın sakıncalı olabileceği uyarında da bulunarak, şu ifadelere yer verdi:

“Yemekten 2 saat sonra yürüyüş yapmak ise son derece faydalıdır. Yatmadan önce yemek yeme ve sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Açlık süresini böylece 18-19 saat gibi uzun bir zamana çıkartmış oluruz ki bu da hipoglisemiye (şeker düşmesi) bağlı şikâyetlerin artmasına sebep olur.”

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.