Ortadoğu'da 2-3 ülke birleşiyor
Suudi Arabistan ve Bahreyn dış politika, savunma ve ekonomide bütünleşiyor.
İran'ın Ortadoğu'da artan etkisi ve Arap Baharı, Körfez ülkelerini radikal kararlar almaya itiyor. 6 ülkeden oluşan Körfez İşbiriliği Konseyi'nin bugünkü toplantısında, ülkelerin işbirliğini bir adım öteye taşıyarak birleşme yolunu açan yeni bir dönemin başlayacağı sinyalleri geliyor.
Reuters'a konuşan Bahreynli Devlet Bakanı Samira Receb, bugünkü toplantıda "İki ya da üç ülkenin bir işbirliği açıklaması yapmalarını bekliyorum. Emin değilim ancak beklentilerim yüksek" dedi. İki ülkenin Bahreyn ve Suudi Arabsitan olduğunu belirten Receb, üçüncü ülkenin ise adını vermedi. Bahreynli bakan 'işbirliğini' ise şöyle açıkladı:
HEM BAĞIMSIZ HEM DEĞİL
"Her ülke bağımsızlığını koruyacak ve Bieleşmiş Milletler üyesi olmaya devam edecek. Ama dışişleri, güvenlik, savunma ve ekonomide birlikte karar alacaklar".
BİRLEŞME RÜYASI
Bahreyn Başbakanı Halife bin Salman el Halife dün yaptığı açıklamada "bölge insanlarının en büyük rüyası, sınırları kaldırıp birleşerek Körfez'de 'tek' bir yapı oluşturması" diye konuşmuştu. Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed el Halife de "tüm üyeler arasında, birleşme konusu masada" demişti.
İRAN VE ARAP BAHARI
Suudi Arabistan ve Bahreyn'in bu kararı İran'ın bölgedeki artan etkisine karşı bir hamle ve Arap Baharı'nın etkisi olarak düşünülüyor. Analistler, iki ülkenin İran'ın artan etkisinden endişe ettiğini, bu nedenle yakınlaşarak birlikte hareket etme ihtiyacı hissettiklerini belirtiyor.
Şİİ TEHDİDİ
Bir başka etken de Bahreyn'deki Şii nüfus. Geçtiğimiz yıl, Bahreyn'de çoğunluğu oluşturan Şiiler, Sünni monarşi karşıtı gösterilere başlamışlar, gösteriler Suudi Arabistan'dan gelen askerlerle bastırılmıştı. (habertürk)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.