Orman yangınının yarısı faili meçhul

Orman yangınının yarısı faili meçhul
2013?te 3343 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların yüzde 44.6?sına insan hataları sebep oldu. Yıldırım gibi doğal sebepler yüzde 7.1?de kalırken...

2013?te 3343 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların yüzde 44.6?sına insan hataları sebep oldu. Yıldırım gibi doğal sebepler yüzde 7.1?de kalırken sabotaj ihtimallerini yükselten bir oran daha ortaya çıktı. Nedeni belirlenemeyen yangın oranı yüzde 48.3 oldu.

Orman yangınlarında bu yıl geçen yaz dönemine göre yaşanan artış, sabotaj ihtimalini gündeme getirdi. Terör örgütlerinden kaynaklı sabotaj iddiası Meclis gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, yangınların birden fazla noktada başlamasının sabotaj ihtimalini artırdığını belirterek Orman ve Su İşleri Bakanlığı?nın söz konusu iddiaya ilişkin sorulara yanıt vermemesine tepki gösterdi.

Çıray, bakanlığa şu soruları sordu: ?Ülkemizde çıkan orman yangınlarının nedeni araştırılmakta mıdır? Araştırıldıysa kaçı sabotaj sonucu meydana gelmiştir? Sabotaj sonucu meydana gelen orman yangını sayısı kaçtır? Sabotaj sonucu meydana gelen yangınlarda kaç hektar orman yanmıştır??

İNSAN HATASI BÜYÜK


Orman ve Su İşleri Bakanlığı?nın son verileri ise, orman yangınlarında ?insan hatasını? gözler önüne serdi. Bakanlık verilerine göre, 2013?te meydana gelen 3343 yangının yüzde 44.6?sı ?insan hatası? nedeniyle gerçekleşti. Yüzde 48.3?ünün ise nedeni bilinmiyor. Nedeni belirlenemeyen yangınların ortaya çıkış sebeplerine ilişkin çalışmanın yıl sonuna kadar bitirilmesi bekleniyor. Yıldırım gibi doğal nedenlerle ortaya çıkan yangınların oranı da yüzde 7.1 oldu.

TEMMUZDA ARTIŞ VAR

Temmuzda geçen seneye göre yangınlarda artış olduğu ifade edilirken toplam sezonda artış oranının dengelen-diğini kaydetti. Artışta mevsimsel nedenlerin yanı sıra insan hatasının etkili olduğu belirtildi.

24 saat kameralı takip

Ormanların 24 saat izlenmesi için TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Orman Yangın Uyarı Sistemi?nin yurt geneline yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Sürekli izleme sistemiyle ormanların 24 saat izlenmesi ve yangının 15 saniye içinde fark edilerek olaya müdahale edilmesi amaçlanıyor. Sistem, arazi kameralarla ormanlık alanın taranması ve analiz edilerek, 15-25 saniye arasında en küçük yangınların bile tespit edip alarm verilmesini öngörüyor. E-posta, SMS veya MMS yoluyla yetkililere haber verilerek yangına müdahale ediliyor.

 

239 yangında kasıt var!

Bu yıl meydana gelen orman yangınlarının belirlenen sebepleri şöyle:

- Doğal nedenler: 239 (yüzde 7.1)

- İhmal ve dikkatsizlik: 1047 (yüzde 31.4)

- Kasıt: 239 (yüzde 7.1)

- Kaza: 205 (yüzde 6.1)

- Nedeni belirlenemeyen: 1613 (yüzde 48.3)

 

Ezelhan ÜSTÜNKAYA - BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.