Onların kurban etlerini saklama şansı yok?

Onların kurban etlerini saklama şansı yok?
 Son iki yıldan beri ciddi anlamda kuraklıkla mücadele eden Afrika'nın en yoksul ülkelerinden Çad'da solgun çehreler, Türk hayırseverlerin kurban yardımları...

 

Son iki yıldan beri ciddi anlamda kuraklıkla mücadele eden Afrika'nın en yoksul ülkelerinden Çad'da solgun çehreler, Türk hayırseverlerin kurban yardımları sayesinde birkaç günlüğüne dahi olsa aydınlandı. Ancak...

Ancak elektrik olmayan bölgede dağıtılan etler, saklama sorunu nedeniyle bir an önce tüketilmek zorunda...

Türkiyeli hayırseverlerin kurban yardımları, İnsani Yardım Vakfı İHH tarafından Çad'a ulaştırıldı.

Bayram boyunca başkent Encemine başta olmak üzere ülkenin değişik bölgelerindeki 9 noktada 1001 hisselik kurban bağışını yoksullara ulaştırmayı hedefleyen İHH ve Çadlı partneri İnsani Yoksullukla Mücadele ve Kalkınma Derneği (ADLM) ekibi, 800 haneli ve 3 bin nüfuslu Tamu köyüne misafir oldu.

Başkent Encemine'ye 23 kilometre uzaklıktaki Tamu köyü, aynı adı taşıyan kabileyi barındırıyor.

Elektrik bulunmayan köydeki tek akım kaynağı, köyün reisi, bir başka ifadeyle kabile reisi Dr. Musa Eljıd'ın 2 odadan oluşan ve mezbeleliği andıran kerpiçten yapılmış evindeki elektrik motoru. Bu motor sayesinde köydeki cep telefonu vericisi çalıştırılıyor. Elektrik motoru kabile reisinde olduğu için sadece bu evde elektrikli aletler kullanılabiliyor ve televizyon bulunuyor. Elektrik yoksunu köy sakinlerinin ise en büyük lüksü pilli radyoları dinlemek.

Burada diğer büyük sorun ise içme suyu oluşturuyor. İçme suyu pompası arızalanan köylüler zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Ekonomisi tarıma dayalı olan köyde mısır ile galle denilen bitki yetiştiriliyor. Ancak havanın 2 yıldır kurak geçmesi, köylülerin belini daha da bükmüş. Dahası bölgedeki araziler yarı yarıya çölleşmiş durumda.

Okul yok. Çocuklara, küçük ve bakımsız mescitte eğitim verilmeye çalışılıyor. Burun akıntıları eksik olmayan çocukların birçoğunun ayaklarında giyecek ayakkabı bile bulunmuyor.

Modern hayatın nimetlerinden nasiplenememiş köy sakinlerinin bir kısmının tüm olumsuzluklara karşı cep telefonlarının bulunması ise dikkati çekiyor.

İHH ve ADLM, Türkiyeli hayırseverlerin kurban bağışlarının bir bölümünü, böylesine zor şartlarda yaşam mücadelesi veren bir yerleşim birimine ulaştırdı.

Köyde 20 büyükbaş kurban kesildi. Kesim işlemi başlamadan önce çocuklar dağıtılan balonlarla eğlendi. Kurban kesim işlemi başladığında, 7'den 70'e kadınlar ve çocuklar sıraya girerek dağıtımı bekledi. 40 derecelik sıcak ve zaman zaman toz bulutunun etkili olduğu köyde kimi su testisini, kimi tenceresini, bazısı ise plastik leğenlerini getirerek sırasını bekledi. Kurban etini alanlar, gülen çehrelerle evinin yolunu tutarken, köyün ileri gelenleri, kesim ve dağıtımı, büyük bir ağacın gölgesine sığınarak izlediler.

Kurban dağıtılan Çadlılar evlerinde elektrik ve dolayısıyla buzdolabı olmadığı için etleri bir an önce tüketmek zorundalar. Bunun bilinciyle hemen etleri pişiren köylüler, ilk bayram sofralarını kurarken İHH ve ADLM ekibi, bir başka köye yardım ulaştırmak üzere başkente hareket etti.

Çad'da, bayram süresince 9 noktada toplam 147 büyükbaş kurban kesilerek Türk hayırseverlerin 1001 hisselik yardımı yoksullara dağıtılacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.