Onlar "mucize" çocuklar

Onlar "mucize" çocuklar
 Dünyada ve Türkiye'de çok az sayıda yapılan ince bağırsak nakli sonrası 4,5 yaşındaki Rüstem, 17 yaşındaki Gizem ve 18 yaşındaki Ali Rıza yaşama...

 

Dünyada ve Türkiye'de çok az sayıda yapılan ince bağırsak nakli sonrası 4,5 yaşındaki Rüstem, 17 yaşındaki Gizem ve 18 yaşındaki Ali Rıza yaşama sıkı sıkı tutundu.

İZMİR (AA) - Dünyada ve Türkiye'de çok az sayıda yapılan, başarı şansı da oldukça düşük olan ince bağırsak nakli sonrası 4,5 yaşındaki Rüstem, 17 yaşındaki Gizem ve 18 yaşındaki Ali Rıza yaşama sıkı sıkı tutundu.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin organ nakil merkezi, ölüm riski büyük olan, ancak başarılması güç bir ameliyatla hayata dönen 3 çocuğun, ailelerinin ve doktorlarının mutluluğuna ev sahipliği yapıyor.

Kadavradan bağış, erişim ve uyum oranı düşük olan ince bağırsak nakli olan çocuklardan Rüstem, 4,5 yıl önce hayata gözlerini açtığı hastanelerden ayrılmaya ve ilk kez evini görmeye hazırlanıyor.

Doğduğundan bu yana ince bağırsakları çalışmayan, beslenememe ve enfeksiyon nedeniyle en az 10 kez organ yetmezliğine girerek yoğun bakıma alınan Rüstem Üzel, beyin ölümü gerçekleşen bir erişkinden yapılan nakil sayesinde artık ağızdan beslenebiliyor ve hızla kilo alıyor.

- Yaşamın değerini erken öğrenen çocuklar

Bir trafik kazası sonrası ince bağırsağını kaybeden 17 yaşındaki Gizem Kılıç, önce nakil için sıraya alındığını, uygun ince bağırsak bulunduktan sonra transplantasyon işleminin gerçekleştiğini, ancak 4 yıl sonra organ reddi nedeniyle yeniden hastalandığını anlattı.

İlk nakledilen ince bağırsağın geri çıkarıldığını ve zorlu bir süreçten sonra ikinci kez ameliyat masasına yattığını söyleyen Gizem Kılıç, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

"Şimdi iyileşme sürecine girdim. Artık mutlu, huzurlu ve evimdeyim. Hem ruhsal hem fiziksel açıdan zordu. En büyük destekçim doktorlar, hemşireler ve ailem oldu. Yaşamımın değerini daha iyi biliyorum artık ve hayatın tadını çıkararak yaşıyorum. İlk amacım eğitimimi tamamlamak. Henüz bir meslek seçimim yok. Nakilden önce anadolu lisesinin sayısal bölümündeydim. Hastane sürecinde ise kafamı dağıtmak için tasarıma merak sardım. Her alanda zevkli bir hayat sürmek için elimden geleni yapmak istiyorum.

Şu anda yaşıyorum ama bağış yapılmasaydı ben bugün hayatta olamazdım. Binlerce kişinin hayatına devam edebilmesi için herkesi organ bağışına davet ediyorum."

Ali Rıza Ercan da Türkiye'nin birçok hastanesini gezip şifa aradığını, son olarak Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki nakille sağlığına kavuştuğunu dile getirerek, "Çok sıkıntılıydı artık biraz nefes almak ve kendimi dinlemek istiyorum" diye konuştu.

- Doktorları: "Çocukları görünce 'ne mutlu bize' diyoruz"

Hastanede, Rüstem'i kucağında gezdiren Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hekimi Operatör Doktor Cezmi Karaca, çocuk yaş grubunda ince bağırsak yetmezliğinin doğumsal hastalık, emilim, iletim bozukluğundan kaynaklanabildiğini, erişkinlerde ise daha çok damar tıkanıklığı, bağırsaklardaki beslenme bozukluğu gibi nedenlerle ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de sadece ince bağırsak nakil ruhsatı olan 4 merkezden birinin Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğunu kaydeden Karaca, şu bilgileri verdi:

"2004 yılından beri burada bağırsak nakli yapıyoruz. Başka merkezlerde yapılamıyor çünkü hastayı kaybetme ihtimali çok fazla. Bugüne kadar 22 kişiye 23 bağırsak nakli yaptık. Hayatta kalan kişi sayısı ise tekli rakamlarda. Pediatrik yani çocuk yaştakilere de nakil yapabiliyoruz. Organ nakli hastane kapısından girişten çıkışa kadar herkesin katıldığı bir ekip işi. Rüstem nakil yaptığımız son hastalardan biri. Hem gelişim hem de fiziksel olarak aktif durumda. İlk kez evine gitmeye hazırlanıyor. O ve diğer hastaları gördükçe 'ne mutlu bize' diyoruz."

Çocuk Gastroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Maşallah Baran ise insan yaşamı için en önemli şeyin besin olduğunu, ince bağırsağı olmayan bir hastayı damardan beslediklerini, bunun da bir çok sakıncasının bulunduğunu aktardı.

Nakil öncesi defalarca değerlendirme yaptıklarını, başarılı sonuçlar almaya başladıkça mutlu olduklarını söyleyen Baran, "Bu çocukların birçoğu uçurumun kenarında yaşıyor çünkü beslenemiyor. Onları günlük hayata döndürmek çok güzel şey" dedi.

Operatör Doktor Can Tuğmen de Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılan ince bağırsak nakli maliyetinin 100-150 bin lira olduğunu, yurt dışında ise bu fiyatın 20'ye katlandığını anlattı.

Bir canı kurtarmanın paha biçilemez olduğunu söyleyen Tuğmen, en büyük sıkıntılarının ise kadavradan bağış ve bağışlanan ince bağırsağa ulaşım olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.