'Ömer Muhtar'ın oğulları' Türkiye'yi bağrına bastı...

'Ömer Muhtar'ın oğulları' Türkiye'yi bağrına bastı...
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyalı muhaliflerin kalesi Bingazi'de sıcak şekilde karşılandı. Geçen ay Türkiye aleyhine gösteri yapılan şehirdeki...



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyalı muhaliflerin kalesi Bingazi'de sıcak şekilde karşılandı. Geçen ay Türkiye aleyhine gösteri yapılan şehirdeki Tahrir Meydanı'nda toplanan halka 'Ömer Muhtar'ın oğulları' diye seslenen Bakan, Türkiye ile Libya arasındaki kader birliğine vurgu yaptı. Kalabalık, Başbakan Erdoğan'ın selamı iletilince coştu.

Geçtiğimiz aylarda, Ankara'nın Libya lideri Muammer Kaddafi'ye destek verdiği gerekçesiyle Türk Başkonsolosluğu'nun önünde gösteri düzenlenen Bingazi'de, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti şehirdeki havayı Türkiye lehine çevirdi. Davutoğlu, muhaliflerin kalesi konumundaki Bingazi'de, diğer devlet adamlarının yapmadığını yaptı ve Tahrir Meydanı'nda halkın arasına karıştı. Meydanda toplanan kalabalığa Arapça 'Ömer Muhtar'ın oğulları' diye seslenen Davutoğlu, "Geçmişimiz bir, kaderimiz bir, geleceğimiz de bir olacak." mesajı verdi. 'Hür Libya, Kaddafi defol' sloganları atan kalabalık, 'Türkiye' diye tempo tuttu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamı iletilince coştu. Davutoğlu, kürsüden aracına giden yolda gösterilen yoğun ilgi sebebiyle Türk ve Libyalı korumaların yardımıyla güçlükle ilerledi.

Libya Milli Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil'in Ankara ziyareti ile başlayan yumuşama süreci dün Davutoğlu'nun ziyaretiyle zirveye ulaşmış oldu. Ziyaretten bir gün önce, Türkiye'nin Trablus büyükelçisinin merkeze atanması ve yerine atama yapılmaması Kaddafi yönetimi ile köprülerin atıldığı değerlendirmelerine yol açmıştı. Bakanın ziyaretinden bir gün önce açıklanan ve muhaliflere jest yorumlarına neden olan kararla ilgili konuşan diplomatik kaynaklar, Trablus'la temasların tamamen kesildiği iddialarını reddediyor. Gazetecilerin Ankara'ya dönüş yolunda, Bingazi'yi Libya'nın başkenti olarak mı tanıyacaklarını sorması üzerine Davutoğlu, bu algının doğru olmadığını ifade etti. Bakan Davutoğlu, konuşmasında da Türkiye'nin Libya için önerdiği yol haritasını yineledi, 'Kaddafi'siz ama birleşik Libya' vizyonuna vurgu yaptı. Bakan, Türkiye'nin Libya'ya yapacağı 100 milyon dolar yardımın yanı sıra 200 milyon dolar da kredi sağlayacağını açıkladı.

Libya: muhaliflerle temastayız

Bu arada ilk olarak Rus makamların ortaya attığı Kaddafi tarafı ile muhalifler arasında müzakereler olduğuna dair iddialar Libya hükümeti tarafından resmen doğrulandı. Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, ülkedeki çatışmaları durdurmak için Libyalı yetkililerle muhalefet arasında ülkenin normale dönmesi için yapılan görüşmelerde biraz ilerleme sağlandığını söyledi. Bazı NATO üyelerini, müzakereleri desteklemediklerinden dolayı bu çabaları zorlaştırmakla suçlayan Kaim, muhaliflerin tek ses halinde konuşmamasının da görüşmeleri aksattığını söyledi. Dün Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi de, babasının "içinde yer almadığı" bir çözümün imkânsız olduğunu söyledi. Le Monde gazetesine konuşan oğul Kaddafi, "babasının görüşmelere katılmadığını, bunun, Libyalılarla, ihanetçiler ve teröristler arasındaki bir çatışma olduğunu, babasının içinde yer almadığı bir çözümün imkânsız olduğunu" söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.