Ökten: ?Nitelikli bir sağlık hizmeti için, nitelikli eğitim şart??

Ökten: ?Nitelikli bir sağlık hizmeti için, nitelikli eğitim şart??
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Asistan Hekim Kantininde bir araya gelen Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası...



Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Asistan Hekim Kantininde bir araya gelen Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK İŞ) yönetici ve üyeleri nitelikli bir sağlık hizmeti vermenin yolunun nitelikli bir eğitimden geçtiğini belirtti.

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, ?Sağlık alanında hizmet veren her meslek grubunun mezuniyet öncesi ve sonrası eğitimleri büyük önem taşır. Sağlıkta yanlış, bozuk, eksik eğitim insan hayatına mal olabilir. Bu can kaybı demek olabileceği gibi, kalıcı, uzun ya da kısa süreli bedensel yeti kaybı, ruhsal sağlık kaybı, sosyal kayıp ve ekonomik kayıp anlamına da gelebilir. Bu sonuç olarak sağlıksız, sorunlu bir toplum anlamına da gelebilir. Güvenli, nitelikli sağlık hizmeti alma yönünden huzur içerisinde miyiz? Sağlıklı bir toplum olduğumuzdan söz edilebilir mi?" dedi.

Siyaset kurumunun her fırsatta nitelikli sağlık hizmetinden söz ettiğini söyleyen Ökten, "Gelin görün ki, hizmeti verecek olanın sadece sayısı ile ilgileniyor. Eğitime yönelik derin sorunlar var. Temel eğitim ve temel sonrası tüm eğitimler amansız bir ezber düzenine dayalı. Şöyle bir bakıldığında ne mesleğe, ne eğitime saygı var. Ne adalet duygusu, ne meslek bilinci var. Bir taraf, ne olursa olsun bir diploma sahibi olmak kaygısıyla bir şey düşünemez hale getirilmiş. Diğer tarafın kaygısı da ne yolla olursa olsun isteyeni diploma sahibi yapmak olmuş. Nitelikli bir sağlık hizmeti vermenin yolu nitelikli bir eğitimden geçer. Sağlık alanındaki eğitimler zorlu ve özellikli eğitimlerdir. Yetkin ve nitelikli insan gücü için sadece fakülte ya da yüksek okul açmak yeterli değildir. Nitelikli bir eğitim için dershanesinden laboratuarına, hastanesinden her alan için yetkin öğretim üyesine kadar bir donanım ve altyapı gerektirir? diye konuştu.

Ülkenin sağlık eğitimi ile ilgili tablonun oldukça vahim olduğunu söyleyen Dr. Ökten, ?Ülkemizde son 10 yılda tıp fakültesi sayısı yeterliliklerine bakılmaksızın 47?den 81?e, tıp fakülteleri kontenjanları 4 bin 500?den 11 binlere çıkmıştır. Tıp ve sağlık eğitimi veren fakülte ve yüksekokulların kontenjanları artırılırken eğitimin olmazsa olmaz gereksinimleri tamamen göz ardı edilmiştir" dedi.

ADANA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.