'Öğrencilerin Giydiği Kıyafette Mutlaka Okul Arması Olmalı'
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç, okul kıyafetinin güvenlik açısından da önemli olduğunu, çocuğun ayırt edilmesinde formasının önemli yer tuttuğunu belirterek, çocukların giyeceği kıyafette mutlaka okul arması olması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda serbest kıyafet uygulamasını değerlendirdi. Serbest kıyafetin taraftarı olmadığını belirten Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç, "Maddi durumu iyi olmayan çocuklar, arkadaşının giydiği kıyafeti giyemediği için psikolojik sorun yaşayabilir. Okul kıyafeti güvenlik açısından da önemliydi. Çocuğun ayırt edilmesinde forması önemli yer tutuyordu" dedi. Öğrencilere, okul kıyafeti konusunda farklı renk ve çeşitteki ürünlerin alternatif olarak sunulabileceğini söyleyen Sığırtmaç, "Seçim yapan çocuklar istediği kıyafeti giyer, ama giydiği kıyafette mutlaka okul arması olmalı" diye konuştu.
'ÇOCUKLAR YARIŞACAK'
Öğrencilerin artık serbest kıyafet yarışması yapacağını da aktaran Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç, şunları kaydetti:
" Çocuğun hangi okula gittiği, dışarıda gezen öğrencinin ders saatinde okuldan kaçıp kaçmadığı kıyafeti üzerinden saptanabiliyordu. Okuldan kaçıp oyun merkezlerine veya internet kafelere giden çocuklar vardı. Örneğin internet kafeler yasak olduğu için okul kıyafetiyle öğrencileri almıyordu. Kıyafet uygulaması kalktığı için internet kafelerle ilgili yönetmeliği de değiştirmeleri gerekiyor. Özellikle ergenlik döneminde kıyafet konusunda bir yarışmaya giriyorlar. Öğrneğin, cep telefonlarını yarıştırıyorlar. 'Benim şuyum var, senin şuyun yok' gibi laflarla yarışan çocuklar, şimdi kıyafet konusunda da aynı tavrı gösterebilir. Burada hoş durumlar ortaya çıkmayacak. Yurtdışında birçok ülkede çocuklar forma giymiyor, serbest kıyafet uygulaması var. Ancak ister kültürel farklılık, ister yetiştirilme tarzımız diyelim, bizim çocuklarımızda 'varlığı göstermeyle ilgili bir çaba' var. Bu yurtdışındaki çocuklar arasında bu kadar yaygın mı bilmiyoruz."
'PSİKLOJİLERİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR'
Maddi durumu iyi olmayan bir çocuğun, arkadaşının giydiği kıyafeti kendisi giyemediği için psikolojik olarak olumsuz etkilenebileceğine de dikkat çeken Sığırtmaç, şunları söyledi:
"Çocuk bu durumda kendisini eksik hissedecektir. Kendine güven duygusunda eksiklikler olacak. O çocuklarla arkadaşlık ederken bile çekinebilir. Diğer çocuklar, 'Onun kıyafeti kötü' diyebilir. Çünkü çocuklar bunu ayırt edemeyebilir ve kıyafetle bir değerlendirme yapabilirler. Bu da, o çocuk için hiç iyi olmaz. Aslında şimdiki çocukların okul kıyafetleri oldukça rahat. Kız çocukları şort etek veya pantolon giyebiliyor. Çocukların, eskiden olduğu gibi kıyafet konusunda çok sıkıştırıldığını düşünmüyorum. Ama bazı okullarda fiyatlar aynı olmasına rağmen kıyafet kalitesi düşük. Çünkü okullar, kıyafet satışı için sadece tek bir yerle anlaşma yapabiliyor. Ucuza mal edip, daha fazla kar etme kaygısı oluşunca kalite düşüyor."
(DHA - Yusuf BAŞTUĞ), Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.