Öğrencilerden üç boyutlu yazıcıyla protez el
Aksaray Bilim ve Sanat Merkezinde öğrencileri, mısır nişastası, tutkal ve misinadan üç boyutlu yazıcı ile mekanik protez el yaptı.
AKSARAY - (AA) - Aksaray Bilim ve Sanat Merkezinde öğrencileri, mısır nişastası, tutkal ve misinadan üç boyutlu yazıcı ile mekanik protez el yaptı.
Merkezdeki Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Tasarım Atölyesinde öğrenim gören öğrenciler, Bilsem Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Celal Öngün koordinasyonunda hayal güçlerini kullanarak üç boyutlu çalışmaları hayata geçiriyor.
Bilgisayar ortamında çizilen tasarımlar, merkezdeki üç boyutlu yazıcıdan çıkartılıyor.
Öğrencilerin, çalışmalar kapsamında hazırladığı protez, doğuştan sol eli olmayan Serpil Adıgüzel (39) tarafından kullanılmaya başlandı.
Protez eliyle bardak tutabilen, kapı açabilen, saçlarını tarayabilen, çantasını ve elbiselerini asabilen Adıgüzel'in en büyük hayali bisiklet kullanabilmek.
Öğretmen Celal Öngün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç boyutlu tasarımların medikalden robotik ve mimariye birçok alanda kullanıldığını söyledi.
Atölyelerinde öğrencilerinin kendi hayal ürünleri projelerini tasarım programlarında tasarlayarak, üç boyutlu yazıcıdan çıkarabildiklerini belirten Öngün, "Öğrencilerimizle, engelli vatandaşlarımız için bir sosyal sorumluluk projesi olarak protez yapmayı düşündük." dedi.
Projede kişiye özel protez el hazırladıklarını anlatan Öngün, şunları söyledi:
"İki aylık çalışma sonucunda daha sağlam, ergonomik ve kişiselleştirilmiş bir protez çıkarmayı başardık. Yaptığımız protezin en önemli özelliği kullanıcısının protez ile adaptasyon sürecidir. Bu protez Serpil Adıgüzel için hazırlandı. Eksiklerini bize bildirdi. Biz de bu eksikleri giderdik. Şu anda aktif olarak kullanabiliyor. Doğuştan sol eli bilek üstünden olmayan Serpil hanım, bardak tutma, kapı açma, su içme, yazı yazma, çanta tutma, elbise asma gibi eylemleri başarı ile gerçekleştirdi."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.