OBEZLERİN ASTIM RİSKİ ÇOK DAHA YÜKSEK...
Obez hastalarının astım hastalığına yakalanma riski normal hastalara göre 2 kat daha fazla!
Dünyada fazla kilo ve obezite sıklığı son 20 yılda % 100 artmıştır. Amerika?da 18 yaş üstü yetişkinlerin % 68?i, ülkemizde ise toplumun % 74?ü ya fazla kilolu ya da obezdir. Önümüzdeki 10 yıl içinde gerekli önlemler alınmazsa toplumun önemli bir kısmının obez olması kaçınılmaz gözükmektedir.
Obezite Alerji ve Astıma Neden Olur mu?
Obezlerde astım hastalığının daha fazla görüldüğünü vurgulayan Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; şişman kişilerde görülen astımın tedavi sürecinin de güç olduğuna dikkat çekiyor. Nuhoğlu, astım ve obezite arasında çarpıcı bir ilişki olduğuna değinerek, bilim insanları tarafından bu ilişkinin 1990?larda fark edildiğini, fazla kilolu veya obez olan kişilerin astım için büyük bir risk oluşturduğunun önemle altını çiziyor.
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, obezite ve astım arasındaki bağın, alerji üzerinden gelişmediğine değinerek, genetik bir risk taşımayan, ailesinde hiç alerji olmayan birçok obez kişide beklenmedik bir şekilde astım gelişebildiğine vurgu yapıyor. Nuhoğlu, Obezitenin, astım ilaçlarına verilen yanıtı geciktirdiğini ve tedavinin yavaşlamasına, atakların daha sık görülmesine, zor ve uzun bir sürede iyileşmeye sebep olduğunun altını çizerek, obez olan hastalarda tedavi güçlüğü oluştuğuna dikkat çekiyor.
Astım ile Obezite arasında ki neden sonuç ilişkisini de değerlendiren Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, obez olan astım hastalarında alerji dışı nedenlerin ön planda bulunduğunu, özellikle reflü hastalığının bu durumdan sorumlu olduğuna değiniyor. Nuhoğlu; reflünün obezlerde çok sık görüldüğüne dikkat çekerek, bu durumun astım hastalığının ağırlığını artıran bir rahatsızlık olduğunu vurguluyor. Nuhoğlu; ayrıca, mide asidinin reflü yüzünden yemek borusundan solunum sistemine kaçtığını ve bu durumun bronşit ve sinüzite zemin hazırladığını da sözlerine ekliyor.
Obezite ve reflü gelişimine yol açan ve mide asit salgısını arttıran kafein içeriği yüksek kakao, kola, çay, kahve gibi içeceklerden, çikolata, kakaolu gıda ve yağda kızartılmış yiyeceklerden uzak durmak gerektiğine de değiniyor. Nuhoğlu ayrıca; çocukların televizyon ve bilgisayar başında hareketsiz kalmalarının, abur cubur yiyecekler yemelerinin önüne geçmek gerektiğinin de büyük önem taşıdığının altını çiziyor.
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; reflüye bağlı astım atakları olduğu düşünülen hastalarda, reflünün ilaçla tedavisinin önemli olduğunu, reflünün kontrol edilmesinin astımın da kontrol edilmesi anlamına geldiğini sözlerine ekliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.