Obama, Gülen için Erdoğan'dan onları istedi

Obama, Gülen için Erdoğan'dan onları istedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen'in Türkiye'ye iadesi ya da sınır dışı edilmesi konusunda Obama'nın bilgi ve belgeleri istediğini söyledi.Erdoğan iki ülkenin...


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen'in Türkiye'ye iadesi ya da sınır dışı edilmesi konusunda Obama'nın bilgi ve belgeleri istediğini söyledi.

Erdoğan iki ülkenin istihbaratlarının ve dışişleri bakanlarının başlayacak yeni süreçle ilgili yakın temas halinde olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tarihi nitelikli kararların alındığı NATO Zirvesi'ne ilişkin izlenimlerini ve ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin arka planını dönüş yolunda gazetecilere anlattı.

Erdoğan, Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi olan Paralel Yapı konusunu açıklıkla anlattığı Obama'nın, Fethullah Gülen'le ilgili bilgi ve belgeleri istediğini söyledi. Erdoğan'ın sorulara yanıtları şöyle: 

* Paralel Yapı lideri Gülen'in iadesi ya da sınırdışı edilmesi konusunda Obama'nın tavrı ne oldu?

İstihbarat örgütlerimizin daha sıkı irtibat haline girmesi, ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu yapının üzerinde durulmasının gereğini özellikle kendilerine hatırlattık. Ayrıca dışişleri bakanlarımızın çalışmalarıyla da süreci takip edeceğiz. Temenni ederim ki gerek Türkiye'deki gelişmeler ve gerekse kendilerindeki gelişmeler çok daha farklı neticelerin doğmasını sağlayabilir. Onların yaklaşımı, belge, bilgi neler varsa bunların aktarılması istikametinde. 

* Devlet liderlerinin yasadışı dinlenmesini kanıt kabul etmedi mi?

Bunu duymak başka bir şey, bunu belgeleriyle aktarmak başka bir şey. 

* Obama ile bir soğukluk olmuştu. Bunu da konuştunuz mu?

Siyasette geçmiş geçmişte kalır. Mevlana'nın dediği gibi "Dünle beraber gitti cancağızım şimdi yeni şeyler söylemek lazım." 

* Filistin meselesini konuştunuz mu?

Filistin'deki ateşkesin kalıcı olması için NATO'nun yapabileceği çok iş olduğunu söyledim. Temenni ederiz ki ateşkes kalıcı olur, abluka kalkar ve Gazze bir açık hava hapishanesi olmaktan kurtarılır. Biz de normalleşme sürecini hızlandırırız. 

* NATO'da oluşturacak çekirdek koalisyon hakkında bilgi verir misiniz?

ABD'nin, NATO'ya üye 10 ülkenin iştirakiyle ortak çalışma için koalisyon oluşturma hedefi var. İngiltere, Fransa, Almanya zaten olumlu. Ayrıca NATO üyesi olmayan Avustralya da var. 

* Bize de davet geldi mi?

(Irak ve Suriye'ye) Komşu ülkelerin de olmasını arzu ediyorlar. 

'IRAK'A YENİ HÜKÜMET ŞART'

* Irak konusunu da ele aldınız mı?

Irak'ta 11 Eylül'e kadar yeni hükümetin kurulabilmesi anlayışı var. Bize düşen görevler var. Kürtler, Sünniler ve Türkmenler konusunda sıkıntılar aynı noktada. Bunu gidermek ve Irak'ın bir hükümete kavuşması sağlanmalı. 

* Suriye'deki gelişmeler?

Üzerinde önemle durulan bir konu. Türkiye büyük bir yük aldı. 1 milyon 250 bin sığınmacıya ev sahipliği yapılması çok önemseniyor. 

* IŞİD'e batıdan katılımlar?

Bu konu hepsini rahatsız ediyor. "Bunun önünü nasıl alacağız?" sorusuna cevap arıyorlar. Bizim sınırımızı geçmek isteyenlerdan bir kısmını sınır dışı ettik. 

* Ukrayna ile ilgili hangi noktadayız?

NATO, Ukrayna konusunda çok hassas. Ateşkes kalıcı hale gelirse, Ukrayna çabuk toparlayabilir. Devlet Başkanı Poroşenko başarılı bir siyasetçi. Rusya lideri Putin üzerine düşeni yaparsa bölge huzuru yakalar. Kırım Tatarları noktasında sıkıntımız var. Cemiloğlu ve Rıfat Çuvarov'un Kırım yasağının kaldırılmasını Putin'e söyledik. Poroşenko bu arkadaşlarımızı partisinden aday gösterecek. Bu Kırım için bir kazanım. 

'GOLÜMÜ BEĞENDİ'

* İngiltere Başbakanı Cameron ile eğlenceli bir anekdot yaşanmış...

Cameron, bizim Başakşehir Fatih Terim Stadı'ndaki maçta attığımız golleri izlemiş. İkinci gole hayran kalmış. "Bizim takıma da biraz destek olsanız" diye takıldı. 

'DİNLEME İÇİN TALİMAT VERECEK'

* Şansölye Merkel'e dinlemeler konusunu gündeme getirdiniz mi?

Getirdik. İstihbarat örgütlerimizi görevlendirme kararı aldık. Kendileri de gerekli talimatı verecek. İstihbarat örgütlerimiz birbirleriyle daha hassas görüşme halinde olacak. Dost ülkeler bu tür konularda hassasiyetlerini korumalı. 

* Merkel, dinleme konusunda gerekçe açıkladı mı?

"İstihbarat örgütlerimiz bu işi görüşmek suretiyle nedir, ne değildir, bütün detaylarını, birbirlerine aktarsınlar" dedi. MİT müsteşarımızla onların istihbarat güçleri bir araya gelecek. 

'İLİŞKİLERİMİZ İLERİ SEVİYEDE'

* Türkiye'nin Çin ile yaptığı füze savunma sistemi görüşmeleri zirveye yansıdı mı?

Ortak üretim ve knowhow meselesinde bazı uyuşmazlıklar çıktı. Görüşmeler sürüyor. Ama ikinci sıradaki Fransa yeni teklifle geldi. Fransa ile de görüşmelerimiz sürüyor. Burada ülkemizin çıkarı ve ortak üretim çok önemli. 

* İkili görüşmeleriniz arasında öne çıkan temas hangisi?

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile çok heyecanlı bir görüşmemiz oldu. Fransa- Türkiye ilişkileri Hollande döneminde hiçbir dönemde olmadığı kadar ileri bir seviyeye geldi.

Kaynak: Sabah

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.