Obama, Filistin'i hayal kırıklığına uğrattı...

Obama, Filistin'i hayal kırıklığına uğrattı...
BM Genel Kurulu'nun açılışında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, BM nezdinde devlet olarak tanınma girişimine destek vermek üzere sokaklara dökülen...



BM Genel Kurulu'nun açılışında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, BM nezdinde devlet olarak tanınma girişimine destek vermek üzere sokaklara dökülen Filistinlileri hayal kırıklığına uğrattı.

Genel Kurul'da dünya liderlerine hitap eden Obama, Filistinlilerin kendi devletlerini hak ettiklerini, ancak bunun sadece İsrail'le görüşmelerle elde edilebileceğini söyledi. Barışa giden kestirme bir yol olmadığını vurgulayan Obama, "Barış, BM kararları ve beyannameleriyle gelmeyecektir." diye konuştu. İsraillilerle Filistinlilere bir yıldır süregelen açmazın üstesinden gelerek, müzakere masasına geri dönmeleri çağrısı yaptı. ABD Başkanı dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de ayrı ayrı bir araya gelerek Filistin krizini görüştü. Obama, yarın Genel Sekreter Ban Ki-moon'a Filistin'in BM'ye tam üyelik talebinde bulunan resmÎ mektubu sunması beklenen Abbas'ı tanınma girişiminden vazgeçirmeye çalıştı. Obama'dan sonra Genel Kurul'a hitap eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de bir yıllık bir barış takvimi ve Filistin'e gözlemci devlet statüsü verilmesi önerisinde bulundu. Mahmud Abbas'ın özel temsilcisi Nebil Şaat da artan baskıların ardından dün tanınma taleplerinin değerlendirilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne zaman vermeye hazır olduklarını söyledi.

Filistin'in tanınma girişimini engellemek için BM'de diplomasi savaşı devam ederken, yıllardır sonuçsuz kalan barış müzakerelerine güvenleri kalmayan Filistinliler ise bağımsız Filistin devletine destek için sokaklara döküldü. Filistinliler, başta Batı Şeria'nın merkezi konumundaki Ramallah olmak üzere, Nablus, Cenin, El Halil gibi Filistin'in tüm büyük kentlerinde, ellerinde Filistin bayrakları ve boyunlarında kefiyyelerle çoluk çocuk, kadın erkek, BM'de Filistin'in 194. üye devleti olma başvurusu öncesinde Mahmud Abbas'a ve Filistin liderliğine sloganlarla, şarkılarla, danslarla destek mesajını iletti. ABD'nin veto tehdidini kullanmamasını isteyen Filistinliler, Ramallah'ta Amerikan bayrağını ateşe verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.