Nuri Bilge Cylan'a Cannes'da 'Büyük ödül'?

Nuri Bilge Cylan'a Cannes'da 'Büyük ödül'?
 Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde, ''Bir Zamanlar Anadolu''da filmiyle "Büyük Ödül"ü kazandı.Yapımcılığını Zeynep Özbatur...


 

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde, ''Bir Zamanlar Anadolu''da filmiyle "Büyük Ödül"ü kazandı.

Yapımcılığını Zeynep Özbatur Atakan'ın üstlendiği, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Muammer Uzuner, Ahmet Mümtaz Taylan'ın baş rollerde yer aldığı filmin çekimleri Keskin'de yapıldı.

Bosna Hersek ve Türkiye ortak yapımı olan ve Eurimages tarafından desteklenen film, bir doktor ve bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini anlatıyor.

Görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki'nin yaptığı, 2 saat 35 dakika süren filmin senaryosunu, Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan yazdı.

-CEYLAN'IN CANNES MACERASI-

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, ''Bir Zamanlar Anadolu''da filmiyle 5. kez Cannes Film Festivali'ne katıldı. Ceylan'ın Cannes Film Festivali tecrübesi, 1995 yılında başlamıştı.

Ceylan'ın, ilk kısa filmi Koza, 1995 yılında Cannes'da gösterildikten sonra, yönetmen çektiği uzun metrajlı ''Uzak'' filmiyle 2003'te ''Büyük Jüri Ödülü''nü kazandı.

Ceylan, 2006'da ''İklimler'' isimli filmiyle Cannes'da ''FIPRESCI'' ödülüne layık görüldü, son olarak 2008 yılında, ''Üç Maymun'' filmiyle festivalde en iyi yönetmen seçildi. Yönetmen Ceylan, 2009 yılında festival jürisinde yer aldı.

YÖNETMEN NURİ BİLGE CEYLAN: ''BU ÖDÜLÜ BEKLEMİYORDUM''

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde, ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmiyle "Büyük Ödül"ü kazanmayı beklemediğini söyledi.

Ödül töreninde konuşan Ceylan, ''festivalde, filminin en son gösterilen filim olması itibarıyla ödül kazanmayı beklemediğini'' söyledi.

Jüri üyelerinin festival sonunda yorgun olacağı ve filmi yeterince değerlendiremeyeceği kaygısı taşıdığını ifade eden Ceylan, jüri üyelerine bu ödülden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

Ceylan, yine filmin oyuncuları, yapımcısı ve tüm ekibe katkılarından dolayı teşekkür etti.

ALTIN PALMİYE ÖDÜLÜNÜ, "THE TREE OF LİFE'' FİLMİYLE TERRENCE MALİCK KAZANDI

64. Uluslararası Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülünü, ''The Tree of Life'' filmiyle Terrence Malick kazandı.

64 Cannes Film Festvali'nde, ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmiyle Nuri Bilge Ceylan ve "Le gamin au vélo" filmiyle Eric ve Luc Dardenne kardeşler, ''Büyük Ödülü'' paylaştı.

Woody Allen'ın yönettiği, "Midnight in Paris" adlı filmin yarışma dışı gösterimiyle 11 Mayıs'ta başlayan 64 Cannes Film Festivali, Fransız sinemacı Christophe Honoré'un ''Les Bien-aimes'' adlı filmiyle sona erdi.

Festivalde Amerikalı yönetmen Robert de Niro'nun başkanlığını yaptığı jüri, Büyük Ödüle ''Bir Zamanlar Anadolu'' ve ''Le gamin au vélo'' filmini layık gördü.

Jüri ödülü, Française Maeiwenn'in "Polisse" isimli filmine verildi, en iyi senaryo ödülünü Joseph Cedar'ın "Footnote" isimli filmi aldı.

Festivalde en iyi yönetmen ödülünü, Danimarkalı Nicolas Winding Refn, "Drive" isimli filmiyle kazandı.

En iyi erkek oyuncu ödülünü ise Fransız Jean Dujardin, "The Artist" isimli filmdeki performansıyla aldı.

En iyi kadın oyuncu ödülüne Amerikalı Kirsten Dunst'ın "Melancholia" filmindeki rolüyle layık görüldüğü festivalde, ilk yönetmenlik tecrübesinin ödüllendirildiği Altın Kamera ödülünü de Pablo Giorgelli, "Las acacias" filmiye kazandı.

En iyi kısa film dalında ödülü, Maryha Vroda'nın çektiği "Cross Country" aldı, Belçikalı Wannes Destoop, "Maillot de bain 46" isimli kısa filmi ile mansiyon ödülü ne layık görüldü.

YAPIMCI ATAKAN: ''BİZİM İÇİN BÜYÜK ONUR''

Nuri Bilge Ceylanın, Cannes Film Festivalin'de büyük ödül alması, festivaldeki Türk standında büyük sevinç yarattı.

Ödül törenin ardından, Ceylan başta olmak üzere, film ekibi ödülü kutlamak için Türk standına geldi.

Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, ''Bu bizim için onur verici bir ödül. Yeniden bu başarıyı yakaladığımız için çok mutluyuz'' derken, oyuncu yılmaz Erdoğan, ''Filmin festivalde son gün gösterilmesinden dolayı kaygılarımız vardı. Yönetmen Ceylan Cannes'da çok takdir edilen bir sanatçı. Bu ödülle filmin başarısı taçlandırıldı. Halkımıza hediyemiz olsun'' diye konuştu.

Görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki de Ceylan'la çalışmaktan onur duyduğunu söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN NURİ BİLGE CEYLAN'A KUTLAMA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'nü kazanan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı kutladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Gül'ün, 64. Cannes Film Festivali'nde ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmiyle Jüri Büyük Ödülü'nü kazanan Nuri Bilge Ceylan'a bir telgraf gönderdiği bildirildi.

Açıklamada, ''Sayın Cumhurbaşkanımız, Cannes Film Festivali'nde bir kez daha ödüle layık görülerek, milletimize büyük gurur ve mutluluk yaşatan Nuri Bilge Ceylan'ı, Türk sinemasının uluslararası alandaki gücünü ortaya koyan bu önemli başarısından dolayı tebrik etmişlerdir'' denildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.