"Nihat Sami Banarlı imparatorluk Türkçesini savundu"

"Nihat Sami Banarlı imparatorluk Türkçesini savundu"
Mustafa Yürekli, Hece Taşları belgeseli çekimine Nihat Sami Banarlı bölümüyle devam ediyor. Son olarak Nihat Sami Banarlı’yı Doç. Dr. Muhammed Sani Adıgüzel anlattı..

MUSTAFA YÜREKLİ: Nihat Sami Banarlı imparatorluk Türkçesini savundu

Ülke Tv için Hece Taşları belgesel dizisinin çekimine Nihat Sami Banarlı bölümüyle devam eden usta belgeselci Mustafa Yürekli, son olarak Muhammed Sani Adıgüzel ile Nihat Sami Banarlı’yı konuştu.

Mustafa Yürekli, Hece Taşları belgeseli için Muhammed Sani Adıgüzel ile Nihat Sami Banarlı röportajını Kanal 7 stüdyosunda gerçekleştirdi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç.Dr.Muhammed Sani Adıgüzel verdiği röportajda Nihat Sami Banarlı’nın hayatını, mücadelesini ve eserlerini anlattı.

Edebiyat tarihçisi Nihat Sami Banarlı’nın, yaşayan büyük şairlerden Yahya Kemal Beyatlı’nın çevresinde bulunduğunu anlatan Mustafa Yürekli, Yahya Kemal Beyatlı’nın Pakistan büyükelçiliğinden (1947-1948) sonra 1949’da emekliye ayrılarak yurda döndüğünü belirtti:  ‘’Şair hiç evlenmedi; ömrünün kalan kısmını İstanbul’da Park Otel’in kendisine ayrılan bir dairesinde dostları ve hayranları arasında geçirdi. Bunlardan biri de Nihat Sami Banarlı’ydı. Yahya Kemal Beyatlı’nın 1 Kasım 1958’de Cerrahpaşa Hastanesinde ölümüne kadar, yaklaşık  dokuz yıl, ebedi yolculuk için bavulunu toplama sürecinde eserlerini hazırlamasına yardım etti Banarlı ve sansürlü muhalif şair olduğundan Yahya Kemal’in kitapları ancak 1960’lı yıllarda emanet ettiği Banarlı’nın çabalarıyla yayınlanabildi. Nihat Sami Banarlı, ölümünden sonra İstanbul’da Fetih Cemiyeti çevresinde Yahya Kemal Enstitüsü’nün (1958) ve daha sonra Yahya Kemal Müzesi’nin (1961) kuruluşuna öncülük etti.’’ dedi.

Mustafa Yürekli, Muhammed Sani Adıgüzel’in ‘’Nihad Sâmi Banarlı, Yahya Kemal'i ikna ederek 65 şiirinin 1956-1957 yılları arasında Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanmasını sağlamıştır. O zamana kadar pek azı neşredilmiş, çoğu meraklıların defterlerinde kayıtlı olan şiirlerin, Banarlı’nın gayretiyle Hürriyet’te seri halinde yayımı edebiyat dünyasında önemli bir olay olarak karşılanır.’’ dediğini belirtti.

‘’Hece Taşları, Nihat Sami Banarlı Belgeseli’’ açıklamasında Muhammed Sani Adıgüzel’in, Nihat Sami Banarlı’nın uluslaştırma politikalarıyla Türkçe’nin kabile dili haline getirilmesine karşı çıktığını ifade ettiğini ve  ‘’Medeniyetimizin kurucu müesseselerinden Türkçe’nin Arapça, Latince ve İngilizce gibi büyük bir lisandır.’’ dediği belirtiliyor.   

Mustafa Yürekli, Hece Taşları Nihat Sami Banarlı Belgeseli’ne ilişkin yaptığı açıklamada, Muhammed Sani Adıgüzel’in, Yahya Kemal Beyatlı’nın yakın dostu Nihat Sami Banarlı’nın şairin eserlerini vefatından sonra yayına hazırlayışını; yıkıcı uluslaştırma politikalarına karşı, Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘beyaz lisan’ını ve imparatorluk dili sahih Türkçeyi savunmasını anlattığını söyledi..

Kaynak: www.haber7.com

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.