Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu
Star Gazetesi tarafından bu yıl 2'incisi düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu.
İlgili Videolar
Necip Fazıl Ödülleri Ödül Töreni"nde Nuh Albayrak salona hitap etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan"ın sesinden Zindandan Mehmet"e Mektup şiiri dinletildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu
Star Gazetesi'nin organize ettiği Necip Fazıl Ödülleri 2015 ödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi.
Bu yıl ikincisi verilen ve Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Necip Fazıl Ödülleri töreninin sunumunu ise Zeynep Türkoğlu yaptı.
Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak açılış konuşmasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesinden, Necip Fazıl Kısakürek'in Zindandan Mehmet'e Mektup şiiri dinletildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
Bu yıl ikincisi takdim edilen Necip Fazıl Kısakürek ödüllerinin yayın hayatımız ve fikir dünyamız için hayırlara vesile olmasını Rabbimiz'den niyaz ediyorum. Rabbim ondan razı olsun. Şefkatiyle merhametiyle bizleri kuşatsın.
Üstadımızın aziz hatırasına sahip çıkan STAR Medya Grubu'na, Sayın Ethem Sancak, Sayın Murat Sancak ve Sayın Nuh Albayrak'a şükranlarımı sunuyorum.
Ödül jürisinde yer alan değerli büyüklerimize de, emekleri, katkıları ve titz çalışmaları için de teşekkür ediyorum.
Büyüklerimiz ne güzel söylemiş: Ehl-i hünerin kadrini bilmek de büyük bir hünerdir.
Temelinde sevgi olmayan, ilim, irfan, merhamet olmayan bir devletin, fiziki gücü ne kadar büyük olursa olsun, büyük devlet olması mümkün değildir.
Tarih, belli bir dönem zulümle, kanla, savaşla, geniş topraklar işgal etmiş ancak, kısa zaman sonra saman alevi gibi sönmüş bir devletler kabristanıdır. Çünkü zulüm payidar olmaz. Bizi tarihteki diğer devletlerden, diğer medeniyetlerden ayıran asıl fark işte budur. Bizim farkımız işgal değil ihya, yağma değil fetihtir. Farkımız budur. Bizim farkımız, göçmen kuşlara dahi sığınacak bir yuva kuran inceliktir.
Fakirleri incitmemek için sokağın köşesine sadaka taşını yerleştiren zerafettir.
Necip Fazıl, ihtilal içinde bir ihtilal olarak ortaya çıkar. Ben yazmazsam kimse yazmaz düşüncesiyle edebiyatın her alanında eserler vermiştir."Onun tiyatro eserleri, medeniyetin, tarihin, bu milleti var kılan değerlerin savunulduğu bir mücadele arenasıdır.
Necip Fazıl'ın kitapları, yazıları, şiirleri kadar hayatı da bir eserdir. Hepimizin, bilhassa da gençlerimizin üstadı tekrar tekrar okumaya, anlamaya, onu idrak etmeye ihtiyacı var. Onu elbette tabulaştırmadan ve putlaştırmadan ama hatırasına gerekli hürmeti de göstererek, abimiz, yol arkadaşımız olduğunu unutmayarak, kendisini anlamaya çalışmalıyız. Zira onun eserleri ve mücadelesi, bizim olduğu kadar, gençlerimizin ve gelecek nesillerin de yolunu aydınlatacak kıymettedir, güçtedir
Onun kavgası, makbul olmanın, kabul görmenin, kendi milletinin değerlerini yok saymaktan geçtiğini zannedenlerle geçmiştir.
O, kalabalıklar içinde yalnızdır. Hani diyor ya, "durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak". Mesele bu.
Necip Fazıl her zaman basit olanın kolaycılığına karşı, ulvi olanın zorluğunu, meşakkati ve çileyi seçti.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
* Necip Fazıl Şiir Ödülü: Cevdet Karal, ödülünü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın elinden aldı.
* Necip Fazıl Tercüme Ödülü: Senail Özkan, ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın elinden aldı.
* Necip Fazıl Fikir ve Araştırma Ödülü: İlhan Kutluer, ödülünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un elinden aldı.
* Necip Fazıl Hikaye Ödülü: Sibel Eraslan, ödülünü Emine Erdoğan'ın elinden aldı.
* Necip Fazıl Saygı Ödülü: Rasim Özdenören, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması:
Hikaye Ödülü: Sibel Eraslan, ödülünü Emine Erdoğan"ın elinden aldı:
Fikir ve Araştırma Ödülü: İlhan Kutluer, ödülünü Numan Kurtulmuş"un elinden aldı:
Tercüme Ödülü"nü Senail Özkan, ödülünü Mahir Ünal"ın elinden aldı:
Şiir Ödülü"nü Cevdet Karal, ödülünü Kadir Topbaş"ın elinden aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesinden Zindandan Mehmed'e Mektup şiiri:
Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak'ın konuşması
KİM NE ÖDÜL ALDI?
Necip Fazıl Ödülleri Jüri Heyeti, yazar Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Fatih Andı, şair Osman Konuk, Prof. Dr. Turan Karataş ve Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’tan oluştu. Jüri, ödüllerle ilgili gerekçeli kararları da açıkladı.
FİKİR HAYATIMIZI BESLEDİ
- Saygı Ödülü-Rasim Özdenören: Yarım asırdır kültür ve sanat hayatımızda fikir ve edebiyat eserleriyle önemli bir yer edinmiş olan Rasim Özdenören, Mavera dergisiyle başlayan süreçle birlikte edebiyatımızda büyük katkılarda bulunmuş bir sanatkârdır. Nüfuz edici düşüncelerinin oluşturduğu fikri eserleri nesilleri beslemiş, aydınlatmış bir yazar olarak, bilhassa öykü alanında verdiği eserlerle Türk edebiyatında etkili olmuştur. Bu etkiyi bugün de devam ettiren saygın bir değer olarak Necip Fazıl Saygı Ödülü’ne layık görüldü.
HİKMETİN AYDINLIĞINDA BİR YAZAR
- Fikir Araştırma Ödülü-İlhan Kutluer: İslam düşüncesini modern batı düşüncesiyle birlikte işleyen ve yorumlayan bir düşünce ve bilim adamı olan İlhan Kutluer, İslam’ın erken dönemlerinin düşünce ortamını, kaynaklarını; İslam’ın Klasik Çağında Felsefe Tasavvuru, Kelam Felsefesi Üzerine Araştırmalar, İlim ve Hikmet’in Aydınlığında, Yitirilmiş Hikmeti Ararken gibi araştırma-inceleme kitaplarında çalışma konusu yapmıştır. Kutluer, İlim dünyasına bu değerli katkılarıyla Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü’ne layık görüldü.
MODERN ŞİİRİN TEMSİLCİSİ
- ŞİİR ÖDÜLÜ-Cevdet Karal: İlk kitabı Horozlu Ayna ve Ölüm’den son kitabı Cesedi Nereye Gömelim’e kadar modern Türk şiirinin nitelikli bir temsilcisi olan Cevdet Karal, şiirlerindeki farklı yönelişler ve arayışlarla dikkat çekmiş, düşünsel derinliği de içeren bir Türkçe ustalığına yükselmiştir. Karal, poetik açıdan kendi kuşağını da temsil etmektedir.
HİKAYENİN İNCELİKLİ YAZARI
- Hikâye Ödülü-Sibel Eraslan: Hikaye türünde ortaya koyduğu eserlerde, insanımızın hayatlarında göz ardı edilen incelikleri, yerli duruşu, kadın duyarlığında kolayca fark edilemeyen kırılgan dokuları etkili bir dille anlattığı ve Türkçe’nin anlatı imkanlarına yeni kapılar araladığı için Necip Fazıl Hikaye Ödülü’ne layık görüldü.
DOĞU-BATI DİVANI TAM METİN TÜRKÇE’DE
- Tercüme Ödülü-Senail Özkan: Geothe, Hammel ve Annemarie Schimmel gibi önemli şair ve yazarların eserlerini Almanca’dan çeviren Senail Özkan, özellikle Geothe’nin Türkçe’de tam tercümesi bulunmayan Doğu-Batı Divanı’nı başarılı bir şekilde dilimize kazandırdığı için Necip Fazıl Tercüme Ödülü’ne layık görüldü. (star.com.tr)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.