Namaz kılmak için sırada bekliyorlar

Namaz kılmak için sırada bekliyorlar
 Paris’teki Fatih 64 Camisi'nde cuma namazları yer darlığından iki grup halinde kılınıyor, sokaklardaki uzun kuyruklar dikkati çekiyor, avluda ibadete...

 

Paris’teki Fatih 64 Camisi'nde cuma namazları yer darlığından iki grup halinde kılınıyor, sokaklardaki uzun kuyruklar dikkati çekiyor, avluda ibadete ise izin verilmiyor.

 

PARİS (AA) - Fransa'da ramazan ayının başlamasıyla Müslümanlar için ibadet yeri sorunu yeniden gün yüzüne çıktı.

 

Avrupa'da en çok Müslüman vatandaşın yaşadığı ülkede az sayıdaki cami ve mescitlerin önünde özellikle cuma günleri ve teravih namazı saatlerinde uzun kuyruklar oluşuyor. Ocak ayında düzenlenen terör saldırıları sonrası artan güvenlik tedbirlerinden dolayı ise sokak ve avlularda ibadete izin verilmiyor.

 

Başkent Paris'teki "Fatih 64" camisinde cuma namazları yer darlığından dolayı iki grup halinde kılınıyor. Cuma namazı vaktinde camiye gelen Müslümanlar yoğunluktan dolayı kapı önünde bekletiliyor ve sokaklardaki uzun kuyruklar dikkati çekiyor.

 

 Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG) Paris Bölgesi İrşad ve Eğitim Başkanı Adnan Baştürk, Müslümanlar'ın Fransa’daki gösterdikleri faaliyetlerle artık kendilerini topluma kabul ettirdiklerini belirterek, "İbadet yerlerinin darlığı sorunun çözümü için İslam Konseyinin başkanlığında bütün teşkilatları toplayarak beraber bir karar alınması lazım. Fransa’da yaşan Müslümanlar daha düzgün, daha iyi şartlarda yaşamalı ve ibadetlerini yerine getirebilmelidir" dedi.

 

Müslümanların ortak sorunlarını konuşmak için bir araya gelmesinin şart olduğunu vurgulayan Baştürk, "Türkleri ve İslam toplumunu temsil eden dernekler ve sivil toplum kuruluşları bunun çözümünü ortaya koymalı. Bu sorunu hükümet yetkililerine anlatmalı ve Müslümanlara daha iyi ortamlarda sağlanmalı" diye konuştu.

 

- "Müslümanlara yönelik alan daraltma artıyor"

 

"Fatih 64 Camii" imamı Fatih Çakır ise Fransa'da Müslümanlar için ibadet alanlarının her geçen gün daraltıldığını söyledi. Çakır, "Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Müslümanlara yapılan kısıtlama, alan daraltma gittikçe artıyor" ifadelerini kullandı.

 

Müslümanların Avrupa'da Türklerin de yoğun olarak yaşadığı bölgelerde benzer sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirten Çakır, İslam toplumunun lobi faaliyetleri yürütme konusunda fazla aktif olmadığını dile getirdi.

 

Çakır, Fransa'daki Müslümanların bir araya gelip yaşadıkları sıkıntıları idarecilerle ve siyasetçilerle görüşüp en aza indirmenin yollarını aramaları gerektiğini kaydetti. Batı dünyasında özgürlüklerin Müslümanlara eşit oranda uygulanmadığını ifade eden Çakır, şöyle konuştu:

 

"Gayrimüslim idarecilerimize problemlerimizi çok daha iyi anlatabilmeliyiz. İbadet yeri problemiyle ilgili bugün tedbir alınmayacak olursa konuyla ilgili sıkıntılar ileride daha da büyüyecek gibi görünüyor"

 

- "İslamofobinin artması sonucu sokakta ibadet yanlış algılanıyor"

 

IGMG Paris Bölge Gençlik Başkanı Halil İbrahim Ataş ise bazı yerlerde cami dışında sokak ve avlularda namaza izin verilmemesi durumunun yeni olmadığını ve son aylarda artan islamofobinin yasağın uygulanmasında etkili olduğunu belirtti.

 

Ataş, "Özellikle birkaç ayda islamofobinin Fransa’da artmasının sonucu olarak bazı insanların dışarıda namaz kılması yanlış algılanıyor. Aslında biz de dışarıda kılınmasından yana değiliz ancak Paris’te oturanlar şehirde cami sıkıntısı olduğunu özellikle Cuma namazı ile ilgili problemlerin devam ettiğini biliyorlar" şeklinde konuştu.

 

Sorunun çözülmesi için yeni camiler açılması veya camilerin büyütülmesi gerektiğini ifade eden Ataş, camilerde özellikle Cuma günü iş saatinde sokaklarda yaşanan yoğunluk nedeniyle namaz kılınmasına müsaade edilmediğini hatırlattı. Ataş, cami sayısının artmasının ve cuma namazı için yer açısından gerekli düzenlemelerin yapılmasının sorunun çözümünde etkili olacağına inandığını sözlerine ekledi.

 

Fransa İslam Konseyi Başkanı Dalil Ebubekir konuya ilişkin hafta başında AA muhabirine verdiği mülakatta Fransa'daki Müslümanların ibadet yeri sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğini belirmişti. Ebubekir, Fransa’daki cami sayısının ihtiyaçları karşılamadığına işaret etmişti.

 

Fransa’da yeterli sayıda ve kapasitede cami olmaması yüzünden bazı yerlerde Müslümanlar özellikle cuma namazlarını ibadet yerleri dışında sokakta kılmak zorunda kalıyor.

 

Çoğunluğu Kuzey Afrika kökenli yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşadığı ülkede yalnızca 2 bin 500 civarında cami ve mescit bulunuyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.