Mustafa Yürekli: Yüz yüze eğitim

Mustafa Yürekli: Yüz yüze eğitim
Unutmayalım ki uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alması mümkün değildir. Ancak sağlık açısından sıkıntı yaşadığımız bugünlerde uzaktan eğitim yardımcı ve eksikleri tamamlayıcı bir eğitim imkanı olarak fayda sağlayacaktır.

Yaz tatilinin sonuna yaklaşıldı.

Okullarda, 2020-2021 eğitim-öğretim yılının başlayacak olması ve eğitim-öğretimin nasıl yapılacağı salgın nedeniyle tartışılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın da taraf olduğu açıklama ve tartışmalara dair görüşlerimi bu yazıda dile getireceğim.

*****

Öncelikle temel meseleyi net olarak ortaya koymak gerekir:

Toplum olarak arzumuz, eğitimin yüz yüze yapılması.

Ancak öğrenci, veli ve öğretmenlerimizin sağlığı da tehlikeye atılmamalıdır.

Okullarda her türlü tedbir alınmalıdır.

*****

Öğretmenlerimize mutlaka uzaktan eğitim ve bilişim teknolojilerinin kullanımı ile ilgili eğitimler devam ettirilmelidir. 

Öğretmenler, sene başı seminer çalışmalarına sene sonu çalışmalarında olduğu gibi bulundukları illerde uzaktan katılmalıdır.

Vakaların arttığı bu günlerde, mesleki eğitim çalışmaları nedeniyle binlerce öğretmeni bir mekanda toplayıp birbirleriyle temasına izin verilmemelidir.

Bakanlık uzaktan eğitimde hem pandemi hem de yaz aylarında özverili bir çalışma ile başarılı bir performans sergilemiştir. 

Canlı derslere erişim ve katılım sayıları ile eksiklikleri de mutlaka giderilmelidir.

*****

Vakaların artması ile birlikte Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda eğitim - öğretim, 31 Ağustos’ta uzaktan eğitim ile başlayacak ve 21 Eylül’de de yüz yüze eğitime geçilecek.

Bu zamanlama doğru, yerinde ve çok önemli. Bu süreç zarfında mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.

Vakıa olmayan illerde yüz yüze eğitime başlanması gerekir.

*****

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yüz yüze eğitimle ilgili açıklamalarını dikkatle takip ettim; eğitimde öğretmenin yerini hiçbir şeyin tutamayacağı görüşüne katılıyorum.

Ne var ki yüz yüze eğitime geçilmesi için mutlaka gerekli tedbirler de alınmalıdır.

*****

Burada küçük bir uyarı yapmak zorundayım:

Yüz yüze eğitime geçen diğer ülkelerdeki örnekler de göz önüne alınarak; 21 Eylül’de, yüz yüze eğitim kararı, son kez tekrar gözden geçirilmelidir.

*****

Uygulamaya geçirilmesi düşünülen farklı yüz yüze eğitim çalışmaları için yasal düzenlemeler şimdiden yapılmalı, belirsizlikler ortadan kaldırılmalıdır.

Açıklanan yüz yüze eğitim çalışmaları için öğretmen eksiklikleri mutlaka giderilmeli, yüz yüze eğitim çalışmaları başladığı gün sınıflarımızın öğretmensiz kalmaması için gerekli önlemler şimdiden alınmalıdır.

Branşı gereği yüz yüze eğitim veremeyecek durumda olan öğretmenlerimizin pozisyonu netleştirilmeli, mağduriyetler yaşanmamalıdır.

*****

Yeterli bütçe verilmediğinden okulun ihtiyaçlarının giderilmesi için velilerden sık sık bağış istenmektedir.

Pandemi nedeniyle geliri azalan veya işsiz kalan velilerimiz ile okullarımızın yöneticileri karşı karşıya getirilmemeli; okullarımızın tüm ihtiyaçları, Milli Eğitim Bakanlığı’mız tarafından karşılanmalıdır.

Özel okullara da velinin yükünü hafifletmek için öğrenci başı destek artırılmalıdır.

Temizlik ve güvenlik giderleri artacak okullarda, özellikle İŞKUR tarafından karşılanan personel ihtiyacı, okullar açılmadan giderilmelidir.

*****

Unutmayalım ki uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alması mümkün değildir.

Ancak sağlık açısından sıkıntı yaşadığımız bugünlerde uzaktan eğitim yardımcı ve eksikleri tamamlayıcı bir eğitim imkanı olarak fayda sağlayacaktır.

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.