Mustafa Yürekli: ABD'ye karşı Doğu Akdeniz’i savunuyoruz..

Mustafa Yürekli: ABD'ye karşı Doğu Akdeniz’i savunuyoruz..
Mustafa Yürekli’ye göre 20. yüzyılın başında Doğu Akdeniz’de meydan okumayı İngilizler yaptı, başaramadı. Şimdi de ABD yapıyor..

MUSTAFA YÜREKLİ: ABD'ye karşı Doğu Akdeniz’i savunuyoruz.

ABD'ye karşı Doğu Akdeniz’i savunuyoruz..

Mustafa Yürekli’ye göre 20. yüzyılın başında Doğu Akdeniz’de meydan okumayı İngilizler yaptı, başaramadı. Şimdi de ABD yapıyor..

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği Başkanı Mustafa Yürekli, 1975 Vietnam yenilgisi sonrasında ABD’nin Doğu Akdeniz, Hint Denizi ve Çin Denizi’ne hakim olmak şeklinde üç aşamalı bir küresel dış politikası olduğunu söylüyor. Yürekli’ye göre ABD'ye karşı Doğu Akdeniz’i savunuyoruz.

Mustafa Bey neler oluyor uluslararası ilişkilerde? Bize kriz bölgesini, savaşın olduğu cepheyi tam olarak söyleyebilir misiniz?

Kuşukusuz kriz bölgesi, Doğu Akdeniz! Neresi bu bölge? Doğu Akdeniz’in, Tunus’daki Bon Burnu ile İtalya’ya bağlı Sicilya Adası’nın batıya uzanan ucundaki Lilibeo Burnu arasında çizilen hattın doğusundaki bölgeyi ifade ettiği konusunda genel bir mutabakat vardır. Bu tanımlamaya istinaden Doğu Akdeniz; İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin, Mısır, Libya ve Tunus kıyıları ile çevrilidir.

Kriz bölgesini tespit ettikten sonra üstadım bir de hadiseyi tanımlayabilir miyiz?

Tanıklık ettiğimiz hadise, ABD’nin Doğu Akdeniz’yerleşme savaşıdır. 1975 Vietnam yenilgisiyle ABD, dış politikasını tamamen değiştirdi. ABD’nin foyası döküldü artık. Üç aşamalı bir dünya egemenliğine geçiş planı olduğu anlaşıldı. Önce Doğu Akdeniz’e, sonra Hint Denizi’ne ve son olarak de Çin Denizi’ne hakim olup dünyayı tek başına yönetmek.. Bu dış politikasında adım adım ilerliyor.. Başarılı mı? Evet başarılı. Bu ABD dış politikasının ilk iki ayağı Darülİslam’da olduğundan bizi de kapsıyor.

Efendim Doğu Akdeniz’in stratejik önemine varıp dayanıyoruz.. Bize Doğu Akdenizi anlatabilir misiniz?

Tarihin değişik safhalarında büyük savaşlara sahne olmuş olan Doğu Akdeniz aslında birçok tarihçi ve yazarın “Verimli Hilal” dedikleri bölgede yer alır. Gerçekten de Mısır, Mezopotamya ve Anadolu, Dünya’nın en verimli topraklarına sahiptir. Tarih boyunca dünya gücü olmaya soyunan her devlet yeni medeniyeti kurma iddiasıyla burayı, yani Doğu Akdeniz’i ele geçirmeye çalışmıştır. Tarih boyuca oluşan uygarlıkların ilk hedefi, bu bölgelere hâkim olmaktı. Böylece, kara ve deniz yoluyla dünya ticareti kontrol altına alınabilmektedir. Bu stratejik konumu yüzünden Doğu Akdeniz tarihin her döneminde dünyanın en önemli, en kalabalık ve en hareketli merkezlerinden biri haline gelmektedir.

Medeniyetlerin meydan okuma yeri? İlginç bir tanımlama..

Pagan Roma, ilk hıristiyan devleti Bizans Doğu Akdenize hakim olduklarından dünya gücü idiler. İslam da meydan okumasını Doğu Akdeniz’e el koyarak yaptı.. Osmanlının başarısı da Doğu Akdeniz hükümranlığıdır. Muhammed aleyhisselamın ümmetinin sorumluluğunu üstlenmiş, velayetini üstlenmiş, başında halife bulunan, İslam hukukunu küresel çapta yürürlüğe sokup İslam Birilğini, güvenliğini ve barışını sağlamış İslam devleti olmadığı halde bugün İslam milletinin uluslararası aktör oluşunun nedeni Doğu Akdeniz’e hükmetmesi. 20. Yüzyılın başında Doğu Akdeniz’de meydan okumayı İngilizler yaptı, başaramadı. Şimdi de ABD yapıyor..

Bize bakan yüzünü ele alacak olursak 21. yüzyıla ABD Afganistan, Irak ve Suriyeyi işgal ederk girdi.. Ne yapmaya çalışıyor?

Tarihte Mezopotamya haritası olarak somutlaşan Basra Körfezi’nden Doğu Akdeniz’e uzanan “Verimli Hilal” dedikleri bölgeyi yapılandırıyor. ABD 1990’a kadar bir yandan SSCB’nin Demir Perde’sinin yıkılışını hazırlarken, bir yandan da Basra Körfezi'nin doğu yakasında Afganistan, Pakistan ve İran’ı parçalamaya hazırladı, bir yandan da batı yakasında Türkiye, Irak, Suudi Arabistan, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistini’i hazırladı, sabırla adım adım ilerleyerek. ABD açıktan Basra Körfezi, Kızıl Denizi ve Doğu Akdenizi istiiyor.

Suriye’de aslında sona gelinmiş görünüyor öyle mi?

ABD’nin Irak’ta yaptığı neydi? Ben ABD’nin Irak politikasına Suriyeleştirme diyorum.. Sünni halka Şii yönetim dayatmak. Farkında mısınız üç Şii devlet var: İran, Irak, Suriye.. Bu devletler niçin Şii? Şii yönetim sürdürülemez de ondan. Irak’a dokununca kaç parçaya ayrılacağı biliniyor. Bugün Suriye de dokununca parçalara ayrılıp yere saçılacak hale getirildi, İran da, Türkiye de, Mısır da.. İslam milleti Batıcı yönetimler yüzünden geçtiğimiz bir asrı değerlendiremedi.. Bunun acısını çok çekecek!

Güzel bir sohbet gerçekleştirdik.. Teşekkür ederiz..

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.