Mustafa Yolcu: Adaletin Olmadığı Yerde, Devlet Olmaz

Mustafa Yolcu: Adaletin Olmadığı Yerde, Devlet Olmaz
Adalet şahıslara münhasır değildir. Her kes için olmalıdır. Devlet, adaleti sağlamak için kurulur. Adaletin olmadığı yerde, devlet olmaz.

Adaletin Olmadığı Yerde, Devlet Olmaz

Adalet şahıslara münhasır değildir. Her kes için olmalıdır. Devlet, adaleti sağlamak için kurulur. Adaletin olmadığı yerde, devlet olmaz.

İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde hukuksuzluk varsa, bunun sebebi devlettir. Adalet ve İçişleri Bakanları görevlerini yapmamıştır demektir.

Yüksek Seçim Kurulu kararı ile, hukuksuzluk olduğu söylenilen seçimde, ilçe Belediye Başkanlığı, meclis üyeliği seçimleri iptal edilmemiştir. Sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi iptal edilmiştir. Hukuksuzluk ya vardır ya da yoktur. Varsa, hepsinin de iptal edilmesi gerekirdi. Hukuksuzluk yoksa, seçimlerin hiçbirinin iptal edilmemesi gerekirdi.

İşte BEKA SORUNU budur. Adaletin olmadığı yerde, Devletin Beka sorunu vardır. Tüm dünya ya şimdi ne diyeceğiz. Hangi adaletten, hukuktan bahsedeceğiz. 

Sadi Güven imzalı 1 Temmuz 2014 tarihli YSK kararında, “İtiraza konu sandık seçmen listelerinin itiraz üzerine yeniden ele alınması, incelenmesi mümkün değildir. Kesinleşmiş seçmen kütüklerindeki yolsuzluklara ve ilgili kanun maddesinin birinci fıkrasının altıncı bendindeki hükme dayanılarak, mazbatanın veya seçimin iptali istenemez” ifadelerine yer veriliyor.

2014 Yılında verilen bu karara, şimdi niye uyulmuyor? Niye farklı karar veriliyor?

Bu soruların cevabını bulamıyoruz. İlçe seçim kurullarınca belirlenen sandık başkanları usulüne uygun değilse, YSK bu başkanların seçimine niye itiraz etmedi? Sandık kurulları ve seçmen listeleri kesinleştikten, seçim yapıldıktan sonra, bu tartışmalara niye oluyor?

Bütün bu niyeler, vatandaşın kanuna ve adalete olan güvenini sarsıyor. Adama göre, talimata göre karar verilir mi? Ortaya çıkan durum bu. Bir yanlış varsa, bundan yönetim sorumludur. Kesinleşen seçmen listesi ve başkanlıklardan, seçim sonucundan sonra, zarfta bulunan üç oy pusulasını kabul edip, bir tanesini reddetmenin kabul edilir yanı yok. Bu kamu vicdanını yaralar. Vatandaş tarafından dile getirilip, olaylar kamu vicdanında yargılanır.

Yapılması gereken, İstanbul’daki seçimin tamamen iptal edilip, yeniden seçim yapılmasıdır. Yalnız İstanbul Belediyesi seçimi yenilenirse, Binali Yıldırım dışında seçimi kazanan, meclis üyesi azınlığı ile yönetimi nasıl yapacak? Bu sebeple; bir yanlışlık varsa seçimin tamamında da vardır. Seçimin tamamının yenilenmesi gerekir. Yanlışlık yoksa seçim niye iptal ediliyor?

Halep ordaysa, arşın burada. Seçimin tamamı yenilensin. Seçime ait tüm kuşkular ortadan kalksın. Aksi takdirde, kara leke ile gidilen seçim sonucunda kamu vicdanı temizlenemez. Seçim yapılsa’ da sorular ve sorunlar bitmeyecektir.

 

Mustafa Yolcu- 10.05.2019    

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.