MÜSİAD'dan tuzak uyarısı

MÜSİAD'dan tuzak uyarısı
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak kalkınmadaki en büyük engelin orta gelir tuzağı olduğunu vurguladı.Olpak, "Bu tuzak daha fazla büyüme potansiyeli olduğu...



MÜSİAD Başkanı Nail Olpak kalkınmadaki en büyük engelin orta gelir tuzağı olduğunu vurguladı.

Olpak, "Bu tuzak daha fazla büyüme potansiyeli olduğu halde orta gelirli kalmaya razı olmaktır. Türkiye'nin 25 bin dolarlık hedefe ulaşması için bundan kurtulması gerek" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD olarak orta gelir tuzağını, kalkınma yolundaki yeni eşik olarak tanımladıklarını belirterek, bu eşiğin aşılması ve şu anda 10 bin dolar bandında olan kişi başına düşen milli gelirin, belirlenen hedefe ulaşabilmesi için yüksek bir büyüme ile yola devam edilmesi gerektiğini söyledi.

MÜSİAD'ın "2012 Türkiye Ekonomisi Raporu-Orta Gelir Tuzağı" çalışmasının açıklandığı basın toplantısında Tayland, Filipinler ve Malezya?dan orta gelir tuzağına kapılmış ülkeler olarak bahseden Olpak, şöyle devam etti: ?Bu ülkeler, düşük büyüme hızlarıyla, uzun süre patinaj yaparak yerlerinde sayıyorlar.Türkiye?nin de, 2004?te girmiş olduğu orta gelir grubundan sıyrılarak bir an evvel 25 bin dolarlık bir hedefe ulaşması için bu tuzağın farkına varması gerek." Olpak şu noktalara dikkat çekti:

Dünyada ilk üçe gireriz

Küresel ölçekte bir üst sıralamaya girebilen ekonomiler, dünya gayrisafi hâsılasının en az yüzde 2,5?una sahip. Türkiye ise, geldiğimiz nokta itibariyle, şu anda yüzde 1,25?lik bir dilimde yer alıyor. Diğer taraftan, ülkemiz dünyada ilk 3?e girecek kadar hızlı bir büyüme sergilerken, bugün global ligin üst sıralarında yer alan gelişmiş ekonomilerin durağan bir seyir izlediği düşünüldüğünde, ortaya çıkan avantajımızın da, bu zorlu süreçte iyi kullanılması gerekmektedir.

Güney Kore'yi örnek alın

Güney Kore inovasyona yaptığı yatarımlarla kısa sürede yüksek gelirli ülke statüsüne yerleşti.  Ülkemiz için de verimlilik odaklı yeni bir ekonomi mimarisi, tuzağı atlayarak ilerlememiz için en öncelikli çözümdür.

Cari açık beklentisi 60 milyar dolar

MÜSİAD'ın 2012 tahminleri ise şöyle:

Büyüme hedefi: % 4

TÜFE: % 7.5

Cari açık beklentisi: 60 milyar dolar

Cari açığın GSYH'ye oranı: % 7.5

İşsizlik oranı: % 9.5

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.