Muş Alparslan Üniversitesi yeni logosu ve kurumsal kimlik tasarımı tanıtıldı
1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program İstiklâl Marşı ile açıldı. Daha sonra yarışma birincisi Zuhal Sarı, telekonferans yöntemiyle duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın konuşmasıyla devam eden programa il protokolü katıldı. Muş Alparslan Üniversitesi akademik ve idari personelinin yanı sıra Muş halkının da ilgi gösterdiği programda tanıtım filmi misafirlerden tam not aldı.
Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz de programda bir konuşma gerçekleştirdi. Yeni logonun çok güzel tasarlandığını ve içerik olarak ilin birçok sembolünü ihtiva ettiğini dile getiren Vali Gündüzöz, üniversitenin söz konusu logunun içeriği doğrultusunda kaliteli öğrenciler yetiştirmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Muş’un bürokrasideki önemli bir temsilcisi olan Konya Valisi Vahdettin Özkan’ın da konuk olarak yer aldığı programda yeni logonun seçilmesi ve sergilenmesi sürecinde yaptıkları katkılardan dolayı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ferruh Haşıloğlu, Öğr. Gör. Serdar Dik ve Öğr. Gör. Ahmet Çiçek’e plaketleri verildi. Yarışmada birinci olan Zuhal Sarı’nın plaketini ise kendisine vekâleten Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Tuğba Adıgüzel aldı.
Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın Muş Alparslan Üniversitesi Ödüllü Logo Tasarımı Yarışması Tanıtım Toplantısında yaptığı konuşmada:
“Sayın Valim, saygıdeğer protokol, kıymetli hocalarım, çok kıymetli misafirler, basınımızın güzide temsilcileri,
Muş Alparslan Üniversitesi tarafından ilan edilen Logo Tasarımı Yarışmasının ödül töreninden ve kurumsal kimlik çalışmaları sergimizden oluşan tanıtım toplantımıza hoş geldiniz. Salgın koşulları nedeniyle kısıtlı sayıda katılımcıyla organize etmek zorunda kaldığımız toplantının üniversitemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Sayın Valim, saygıdeğer protokol, kıymetli misafirler,
Muş Alparslan Üniversitesinin vizyonunu ve misyonunu yansıtan, “Bilim, Eğitim, Sultan Alparslan, Muş Lalesi, Selçuklu ve 1071 Malazgirt Zaferi” temalarından bir veya birkaçını ifade eden; akılda kalıcı, özgün, yenilikçi, estetik ve işlevsel kullanımlara sahip yeni bir logo oluşturmak ve kurumsal kimlik çalışmalarımıza resmiyet kazandırmak için çıktığımız yorucu yolculuğun son durağına gelmiş bulunuyoruz. 23 Aralık 2020 tarihinde müracaatları başlayan Logo Tasarımı Yarışmamıza Türkiye genelinden 516 tasarımcı, toplamda 1129 logo ile iştirak etmiştir. Seçici kurulun 3 gün süren titiz değerlendirmeleri sonrasında, profesyonel grafik tasarımcı Sayın Zuhal SARI, jüri üyelerinin ortak kanaati doğrultusunda birinciliğe layık görülmüştür. Yarışmada ilk yirmi arasına giren çalışmaların yanı sıra birincilik ödülü alan logo esas alınmak suretiyle hazırlanan kurumsal kimlik çalışmaları, toplantı çıkışında fuaye alanında siz kıymetli misafirlerimizin beğenisine sunulacaktır.
Bölgenin bilim ve teknoloji noktasında kalkındırılmasına öncülük etmek şeklinde özetleyebileceğimiz kuruluş felsefemizin temel amacını daima göz önünde bulundurmak, Muş’un kadim değerlerine sahip çıkmak ve ecdadımızın bizlere emanet ettiği “tarihe bilgi, hikmet ve adalet temelinde tanıklık etmek” görevini hakkıyla yerine getirmek, üniversitemizin en temel gayesidir. Bugün sizlere tanıtımını yaptığımız çalışmaların öz hedefi, bu külli amaçların gerçekleştirilmesine matuf adımlardan sadece birisidir. İşbu sebeple, yeni logomuzun birçok tarihi, kültürel, folklorik ve coğrafi temaya işaret etmesine dikkat edilmiş, ayrıca sahanın uzmanlarınca ifade edildiği üzere bir logonun görsel ve teknik özellikleriyle işlevsel yönlerini içermesi, kurumsal kimliğin ruhunu yansıtma kapasitesine sahip olması göz önünde bulundurulmuştur.
29 Mayıs 2007 tarihinde kurulan Muş Alparslan Üniversitesi ilk yıllarda, 16 Türk devletini simgeleyen 16 yıldız ile Muş’un simgesi olan lale figürü içinde Alparslan’ın şaha kalkmış atının resmedildiği logoyu kullanmıştır. 26.03.2009 tarihinde kurucu rektörün talebiyle bu logo kullanımdan kaldırılmış, üniversite senatosunda alınan VII numaralı kararla şu an kullanmakta olduğumuz lale figürlü yeni logo üniversitemizin tanıtım yüzü olmuştur. Ancak söz konusu logo ismimizi, vizyonumuzu, misyonumuzu ve kuruluş felsefemizi tam olarak yansıtmadığından, ayrıca bugüne kadar kurumsal kimlik çalışmaları noktasında herhangi bir hazırlık da yapılmadığından, yeni bir logo ve buna bağlı kurumsal kimlik çalışmalarının yapılması zaruri hale gelmiştir.
Filhakika, Rektör olarak göreve başladığım 15 Mart 2015 tarihinden itibaren Sultan Alparslan, 1071 Malazgirt, Selçuklu ve Muş Lalesi figürlerinin üniversitemizin tüm görünür alanlarında öne çıkmasını sağlayan ve aşağıda bir kısmına yer verdiğim pek çok tedbir de alınmıştır.
Sultan Alparslan'ın orijinal zırhı, miğferi ve kalkanı tarihçi hocalarımız tarafından kaynaklara dayalı tespit edilmiş, el sanatları programındaki hocalarımız tarafından bu tespitlere uygun biblo, gravür ve kabartma çalışmaları yapılmıştır.
Üniversitemizin yeni taç kapısı, Selçuklu mimarisiyle uyumlu tarzda Anadolu’ya girişi simgeleyen yapı formunda inşa edilmiştir. Kapının sağ ve sol yanına zırh, miğfer, kalkan ve kılıçtan oluşan iki heybetli anıt yerleştirilmiştir. Bu görsel, medyada Muş’un önemli tanıtım yüzlerinden biri haline gelmiştir.
Üniversitemizin giriş bulvarında Sultan Alparslan’ın miğferini ve Selçuklu kümbetlerini sembolize eden kubbesiyle bir saat kulesi inşa edilmiştir.
Bugüne kadar ki en kapsamlı müstakil akademik birim olan İslami İlimler Fakültesi, şehir merkezinde inşa edilmeye başlanmıştır. Selçuklu ve Cumhuriyet dönemi mimarisinin karması olan akıllı binamız ilin en çok fotoğraflanan tanıtım yüzlerinden biri olmaya adaydır. 2021-2022 Eğitim- Öğretim Yılından itibaren faaliyete geçmesi için yoğun çaba harcadığımız fakültemizin ilimize hayırlı olmasını dilerim.
Malazgirt Meslek Yüksekokulumuz, 14 dönümlük eski yerleşkesinden 85 dönümlük yeni arazisine taşınma işlemlerini başlatmış, 22 milyonluk yatırımla ihale ettiğimiz yeni MYO binamız için bu hafta itibarı ile yer teslimi yapılmıştır. Yine Selçuklu mimarisinden esintiler taşıyan yeni binamız, Malazgirt ilçemizin tanıtım yüzü olacaktır. İlçemize hayırlı olsun.
Murat Nehri’nin iki yakasında şehrin yeni rekreasyon alanı olarak öne çıkan Muş Valiliği Sultan Alparslan Parkı yerleşkesine konulmak üzere, valiliğimizin talebi ve siparişi doğrultusunda Sultan Alparslan’ı anlatan önemli bir heykel çalışması üniversitemiz heykeltıraşı Öğr. Gör. Erhan Karadağ tarafından tasarlanıp yapılmıştır.
Üniversitemizin farklı alanlarına ve birimlerine Selçuklu mirasını yansıtacak isimler verilmiştir. Yeni açtığımız kapımıza Sultan Muhammed Alparslan Giriş Kapısı, tali kapılarımıza Tuğrul Bey ve Çağrı Bey kapıları adı verilmiştir.
Türkiye’nin en büyük üniversite kongre merkezlerinden olan bu muazzam salonun da bulunduğu kompleksin adı, 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi olarak belirlenmiştir.
Üniversitemiz bünyesinde bugüne kadar Sultan Muhammed Alparslan ve Malazgirt temalı 3 ulusal ve uluslararası sempozyum gerçekleştirilmiştir. Son olarak 25 Ağustos 2021’de Malazgirt’te, Malazgirt etkinliklerinin 950.yılı münasebetiyle geniş katılımlı uluslararası bir sempozyum icra edilecektir.
2018 yılında Muş Alparslan Üniversitesi Selçuklu ve Malazgirt Araştırmaları Merkezimiz (MŞÜ-SEMAM) kurulmuş, Sultan Alparslan ve Malazgirt’e dair çeşitli eserler buradaki hocalarımız tarafından neşredilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımları ile gerçekleştirilen Malazgirt etkinliklerinde bu merkezimiz yoğun tanıtım çalışmalarında bulunmuş, etkinliğe katılanlara basılı eserlerimiz ücretsiz dağıtılmıştır.
Muş Alparslan Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü açılması için YÖK Başkanlığına müracaat edilmiştir. Adı geçen enstitünün açılmasıyla Malazgirt ve Selçuklu araştırmaları resmi bir kurum kimliği altında yürütülecek olup Malazgirt’te açmayı düşündüğümüz akademik birimlerin altyapısı da bu enstitü ile kurulmuş olacaktır.
Malazgirt Meydan Muharebesi’nin nerede yapıldığına dair Kültür Bakanlığının himayelerinde 10 üniversitenin katılımıyla başlatılan yüzey araştırmaları projesinde üniversitemiz en önemli paydaşlardan ve yürütücülerinden biridir. Bu çalışma kapsamında şimdiye kadar 300’ün üzerinde şehit kabri tespit edilerek fethi kabir yapılmış, alandan toplanan tarihi bulgular Malazgirt MYO yerleşkemizde tahsis edilen ofislerde incelemeye alınmıştır.
Muş lalesi görselleri el sanatları programındaki hocalarımız tarafından üniversitemizin farklı mekânlarında resmedilerek görünür kılınmış, lalenin estetik algısına ve ilimizin önemli bir kültür varlığı olduğuna dair gençlerimizde bir farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.
Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde Muş Lalesinin ıslahına yönelik çalışmalara hız verilmiş ve bu çalışmalar neticesinde Türkiye’de ilk defa Muş Lalesinin Islahı ve Kültüre Alınması işlemleri başlatılmış, yine ilk defa laboratuvar ortamında muş lalesi çiçek organlarından organogenesis yoluyla ilk lale soğanları başarıyla elde edilmiştir.
Sayın Valim, saygıdeğer protokol, kıymetli misafirler,
Her çalışmanın olduğu gibi bu emek yoğun sürecin de zahmetini çeken fikir işçileri, akademik ve idari destekçileri vardır. Gerek kurumsal kimlik gerekse web sayfamızın yeni ara yüzü çalışmalarında özverili destekleri için Atatürk Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile Fırat Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Göktaş Bey'e şahsım ve üniversitemiz adına şükranlarımı sunarım. Üniversitemizin yeni logosunu belirleme çalışmalarının seçici kurulunda görev alan, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Bölümünden Doç. Dr. Aydın Zor, Atatürk Üniversitesi GSF Grafik Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Zafer Lehimler, yine aynı bölümden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ferruh Haşıloğlu ve üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Serdar Dik Beylere; idari ve teknik konularda gayret gösteren Genel Sekreterimiz Harun Demir ile Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdiremiz Öğr. Gör. Tuğba Adıgüzel’e ve ekibine, logonun tanıtım filmini hazırlayan Sosyal Bilimler MYO Radyo ve Televizyon Programcılığı Öğr. Gör. Ahmet Çiçek hocalarıma çok teşekkür ediyorum.
Toplantımızı teşrif eden Sayın Valimiz Doç. Dr. İlker Gündüzöz ve Konya Valimiz, kıymetli hemşehrimiz Sayın Vahdettin Özkan Beyefendilere; Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Tarık Mirze, Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Hüseyin Yavuz ve Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş hocamıza, kamu kurum ve kuruluşlarımızın kıymetli müdürlerine, siyasi parti teşkilatlarımızın değerli başkanlarına, saygıdeğer hocalarımıza, çok değerli misafirlerimize ve basın mensuplarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyor, yeni logomuzun hayırlara ve başarılara vesile olması temennisi ile meclisinize hürmetlerimi sunuyorum.”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.