Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği Projesi

Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği Projesi
Proje Danışmanı Doğanay: '"Kamuoyunda, mülteci kadınla ilgili algının derhal değiştirilmesi gerekiyor"

HATAY (AA) - İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) önderliğinde, Ankara Gazeteciler Cemiyeti ortaklığıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen "Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği" Projesi kapsamındaki eğitim toplantısına İskenderun ilçesindeki bir otelde devam edildi.

Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği Proje Danışmanı Ülkü Doğanay, etkinlikte yaptığı konuşmada, proje kapsamında hazırlanan medya taraması raporunun  yayımlandığını bildirdi.

Raporun hazırlanması için toplam 36 ulusal ve yerel basının takip edildiğini belirten Doğanay, mülteci sorununun daha yaygın olduğu İzmir, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Ankara ve İstanbul'daki 28 yerel gazetede yapılan araştırmada anahtar kelimelerinin 'Suriyeli', 'mülteci' ve 'göçmen' olduğunu söyledi.

-Medyada mülteci kadın

Doğanay, yerel basında 118, ulusal basında ise 162 mülteci haberi tespit ettiklerini kaydetti.

Mülteciyle ilgili yapılan cinayet, hırsızlık, fuhuş ve kumalık gibi 179 haberin gazetelerin 3. sayfasında yer aldığını ifade eden Doğanay, şöyle devam etti:

''Medya mültecilerle ilgili sadece bu haberleri verilirse, kamuoyunda mültecilerle ilgili oluşan algı, hep suç hep kötü olaylar. Bu çok tehlikeli ve mülteci düşmanlığını artırır. Oysa onlar da sizin bizim gibi insanlar. Bizlerin arasında nasıl iyiler ve kötüler var ise onlarda da öyle. Mülteci olmak zor bir şey ama mülteci kadını olmak daha zor. Bunu görmüyorlar. Gördükleri fuhuş, kumalık, cinayet. Dolayısıyla kamuoyunda, mülteci kadınla ilgili algının derhal değiştirilmesi gerekiyor. Burada basına çok büyük rol düşüyor. Suriyeli kadınlar nasıl yaşıyorlar, geçim sıkıntısıyla baş etmek için nelere başvuruyorlar ya da gencecik kız çocukları zorla evlendirildiklerinde neler yaşıyorlar ve bununla baş etmek için ne yaşıyorlar. Çocuklarını okula kayıt ettiremediklerinde neler yapıyorlar. Nasıl sosyalleşiyorlar. Hiç bilmiyoruz. Basın bize bunu söylemiyor. Basın bize sadece 3. sayfa haberlerinde yer alan olumsuz şeyleri söylüyor.''

Konuşmanın ardından eğitime soru cevap şeklinde devam edildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.