Mısır'dan son haber

Mısır'dan son haber
Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi?ye verilen sürenin bitmesinin ardından, Mısır Ordusu'ndan beklenen açıklama geldi. Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah el...


Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi?ye verilen sürenin bitmesinin ardından, Mısır Ordusu'ndan beklenen açıklama geldi. Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi, aylar süren uzlaşma çağrılarına cevap verilmemesi sebebiyle ordunun anayasayı askıya alarak sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi?ye verilen sürenin bitmesinin ardından, Mısır Ordusu'ndan beklenen açıklama geldi. Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi, aylar süren uzlaşma çağrılarına cevap verilmemesi sebebiyle ordunun anayasayı askıya alarak sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi yaptığı açıklamada, yaptıkları çağrıya cevap alamadıklarını belirtirken, anayasayı geçici olarak askıya aldıklarını, teknokrat bir geçici yönetim oluşturacaklarını ifade etti. Sisi varılacak uzlaşma sonrası ülkede seçime gidileceğini söyledi.

Mısır'da ordu adına açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Adülfettah El Sissi anayasayı askıya aldıklarını ve teknokrat bir yönetim oluşturacaklarını ifade etti. Uzlaşma sonrası ülkede seçime gidileceğini belirten Sisi şöyle konuştu: "Bu bir sivil sorumluluktur. Taleplerinin karşılanmamasıdır. Askeri güçler tarafından algılanan budur. Mesajın algılanması gerekir. Politik anlamda güvenin telkin edilmesi gerekir. Mısır askeri güçleri, geçtiğimiz ay boyunca doğrudan dolaylı durumu değerlendirebilmek için ulusal uzlaşmayı başarmak için çalıştı. Yaptığımız uzlaşma çağrıları başkanlık tarafından reddedildi. Ulusal bir uzlaşma isteğimiz var. Başkan'ın dün yaptığı açıklama 48 saatlik ültimatom bu kitlelerin taleplerini karşılamamıştır. Askeri güçlerin görevi üstlenmesi gerekir. İstikrar ve güven içinde ulusal uzlaşma istiyoruz. Erken seçimin açıklanması gerekmektedir. Yeni başkan seçilene kadar ara bir hükümetin oluşturulması gerekir. Karararnameler çıkarılmalı. Yeni başkan seçilene kadar teknokrat bir hükümet oluşturulmalı. Mısır askeri kuvvetleri ayakta duracaktır. Güvenlik Bakanlığı ile iletişim içinde olacaktır. Süreç içinde huzur ve barış ortamı için, polis ve yargı kendini adamıştır. Halkların güvenliğini sağlamak için buna adamıştır ve bunun savunmasını yapmaktadır."


Mısır'da darbe yapan Abdulfettah El Sisi kimdir?

MURSİ DARBEYİ KABUL ETMEDİ

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Mursi'nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi'nin "Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım" dediği ifade edildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Mursi'nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi'nin "Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım" dediği ifade edildi. Mısır Temyiz Mahkemesi, Başbakan Hişam Kandil'in, 1 yıl hapsine ve görevinden alınmasına hükmetti.

EL EZHER DARBEYE DESTEK VERDİ

El Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed el Tayyip, ordunun açıkladığı siyasi yol haritasını desteklediğini söyledi.

Darbeyi gerçekleştiren Abdülfettah el Sisi'nin ardından açıklama yapan Ahmed El Tayyip, erken başkanlık seçimlerinin yapılmasını istedi. El Tayyip, ordunun ve sivil temsilcilerin iki şerden birini seçmek zorunda kaldığını söyledi.

Kıpti Patriği Tovadros ise yol haritasının tüm Mısırlıların güvenliğini garanti altına aldığı ve siyasi bir vizyon ortaya koyduğunu savundu.

Bu arada darbenin ardından İslami yayın yapan tüm televizyonların yayınları kesildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordunun yaptığı açıklamayı 'askeri darbe' olarak niteleyerek bunu reddettiğini belirtti.

Muhammed Mursi, Mısır halkını anayasaya sahip çıkmaya çağırdı.

Açıklama Mursi'nin facebook hesabından yapıldı.

İSTANBUL'DA MURSİ'YE DESTEK GÖSTERİSİ

Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlenen gösteride, Muhammed Mursi'ye destek verildi.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı ile Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, "Mursi üzülme, Allah seninle" ve "Allah'ın gazabı zalimleri boğacak" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İl Başkanı Selman Esmerer, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan güçler dengesi ve denkleminin kan ve gözyaşı düzeninin devam ettiğini belirterek, "Zulümle abad olunmaz" dedi.

Esmerer, Hüsnü Mübarek'in iktidardan uzaklaşma sürecini anımsatarak, "O süreçten bugüne 25 büyük gösteri yapıldı. Geçmiş dönemin ekonomik ve sosyal problemleriyle uğraşan hükümet, finans kesiminin ve askeri bürokrasinin vesayetinde tutulmak istendi. Fakat tüm engellemelere rağmen yönetim iyi bir sınav verdi" diye konuştu.

Küresel güçlerin Mısır'a ve Mısır halkına kölelik rolünü biçtiğini kaydeden Esmerer, "Bütün bunların arkasındaki güç, Hüsnü Mübarek zamanında oluşan güç ve çıkar odakları ve onların uluslararası destekçileridir" dedi.

Mısır ordusunun "Son Saatler" başlıklı açıklamasına değinen Esmerer, halkın desteğiyle seçilen Mursi'nin terörist ve radikal sıfatına maruz bırakıldığını söyledi.

Esmerer, Mısır ordusunun uluslararası bir propagandanın etkisinde kaldığını vurgulayarak, "kardeş kanı dökülmemesi" çağrısı yaptı.

Mısır ordusunun bu hareketle halkın çıkarlarına hizmet etmediğini söyleyen Esmerer, şunları kaydetti:

"Türkiye halkı olarak, meşru şekilde iktidara gelen Mursi'nin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Mısır halkına da çağrı yapıyoruz ki, meşru iktidarın yanında olun, kardeş kanı akıtacak yaklaşımlardan uzak durun. Bilinmelidir ki bu darbe, Mısır ordusunun değil, kendilerini emperyalistlere kiralamış birkaç generalin boş ve kuru hevesidir."

Açıklama sık sık tekbirlerle kesilirken, twitter üzerinden de Mursi'ye destek kampanyası çağrısı yapıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.