Mısır?da yeni gelişme?

Mısır?da yeni gelişme?
 Mısır'da Hüsnü Mübarek'in istifası da göstericileri eylemden vazgeçiremedi...16.32: SUUDİ ARABİSTAN MISIR'DAKİ BARIŞÇIL GEÇİŞTEN MEMNUNSuudi...


 

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in istifası da göstericileri eylemden vazgeçiremedi...

16.32: SUUDİ ARABİSTAN MISIR'DAKİ BARIŞÇIL GEÇİŞTEN MEMNUN


Suudi Arabistan, Mısır'da barışçıl geçişten memnuniyet duyduğunu bildirdi. Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansında yer alan açıklamada, "Suudi Arabistan Krallığı hükümeti, Mısır Arap Cumhuriyeti'ndeki iktidarın barışçıl bir şekilde değişmesinden memnuniyet duyuyor" denildi. Bu arada, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) da Mısırlıları tebrik etti. İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cidde'deki bir toplantı sırasındaki konuşmasında, Mübarek'in istifasıyla son bulan süreçle ilgili olarak, "ulusal tercihleri ve iradesinin zaferinden dolayı Mısır halkını" kutladı ve diğer Arap liderlere de reform sürecini hızlandırmaları çağrısında bulundu.


15.22: MISIR ORDUSU: "BÖLGESEL VE ULUSLARARASI BÜTÜN ANLAŞMALARA SADIĞIZ"


Mısır'da ordu, bölgesel ve uluslararası bütün anlaşmalara sadık olduğunu açıkladı. Mısır ordusundan yapılan açıklamada, seçilmiş bir sivil iktidara doğru barışçı geçiş sözü de verildi. Ordu, yeni yönetim oluşturulana kadar hükümetten görevde kalmasını da istedi.

15.18: MISIR'DA REFORM YANLILARI, TALEPLERİNİ İÇEREN İKİ BİLDİRİ YAYIMLADI


Mısır'da 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek'in istifa etmesiyle tatmin olmayan protestocular, yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey'in reform taleplerini kabul edinceye kadar Tahrir Meydanı'nda kalmaya kararlı olduklarını bildirdi. Protestoları düzenleyen çekirdek kadro, yayımladığı iki bildiride, devrik devlet başkanı Mübarek tarafından muhalefeti baskılamak için kullanılan olağanüstü hal yasalarının kaldırılmasını istedi. Tüm siyasi suçluların serbest bırakılmasını ve askeri mahkemelerin lağvedilmesini de talep eden reform yanlılarının bir diğer isteği de dördü sivil biri askeri personel olmak üzere beş üyeden oluşan geçici bir başkanlık konseyinin kurulması. 9 ay içinde düzenlenecek seçimlere hazırlık yapacak geçici bir hükümetin ve yeni demokratik bir anayasa taslağı oluşturacak bir kurulun oluşturulması da yine bildirilerdeki talepler arasında yer alıyor. Reform yanlıları, avukat, doktor ve mühendisler gibi meslek gruplarını temsil eden sendikalar, basın ve siyasi partilerin kurulması için de özgürlük talep ediyor.


15.13: MISIR BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE YAŞ PASTALI KUTLAMA


Dünya Demokrasi Hareketi üyeleri, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını bu ülkenin Ankara Büyükelçiliği önünde yaş pasta keserek kutladı. Dünya Demokrasi Hareketi üyesi bir grup, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı.


Mübarek'in istifasını pasta keserek kutlayan grup adına konuşan Dünya Demokrasi Hareketi Üniversiteler Başkanı Ali Osman Özdemir, bastırılma ve uyuşturulma çabalarına karşı oluşmuş bir uyanışa karşı kayıtsız kalamayacaklarını belirterek, Tunus'taki kırılma ile başlayan, Mısır'da Hüsnü Mübarek'i önüne katan "demokrasi tsunamisinin" Ortadoğu'daki tüm diktatörleri tehdit ettiğini söyledi. Ortadoğu'daki özgürlük mücadelelerinin, dikta rejimlerinin yıkılmasıyla sonuçlanmasını arzu ettiklerini dile getiren Özdemir, Tunus'ta Zeynel Abidin, Mısır'da Hüsnü Mübarek gibi, Suudi Arabistan'da Kral Abdullah, Suriye'de Beşşar Esad döneminin kapanmasının zorunlu olduğu görüşünü dile getirdi.


Özdemir, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin Avrupalı ve Amerikalıların malı olmadığını ifade ederek, bunu Tunus ve Mısır halkının herkese ispat ettiğini ve bir "demokrasi tsunamisi" başlattıklarını bildirdi. Dünyanın neresinde olursa olsun meşru ve haklı olan bütün direnişleri, özgürlük ve demokrasi taleplerini desteklediklerini ve destekleyeceklerini anlatan Özdemir, Mısır ve Tunus'ta başarıya ulaşan intifadanın demokratik olmayan rejimlerle yönetilen ülkelerde yayılmasını ve başarıya ulaşmasını arzu ettiklerini belirtti. Açıklamanın ardından, Özdemir ve beraberindekiler Mısır Büyükelçiliği kapısına köpükten yapılmış "demokrasi anahtarını" bıraktı.


15.10:  MISIR MALİYE BAKANI RADVAN: "MISIR'IN İSTİHDAM YARATMAK İÇİN TEŞVİK PAKETİNE İHTİYACI OLABİLİR"


Mısır Maliye Bakanı Samir Radvan, Mısır ekonomisinin istihdam yaratmaya yardımcı olması için bir teşvik paketine ihtiyacı olabileceğini söyledi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesinden sonra yaptığı açıklamada Radvan, hükümetin, Mübarek'ten sonra Mısır'ı yönetecek Yüksek Askeri Konsey'den yeni talimatlar gelinceye kadar ülkenin günlük işlerini yürüteceğini belirterek, "İstihdamla yakından ilgili bir teşvik paketine ihtiyaç var" dedi.


Mübarek'in, Başbakan Ahmed Nazif hükümetini görevden almasından sonra 31 Ocak'ta maliye bakanı olarak görevlendirilen Radvan ilk iş olarak kriz sonucu işsiz kalanlara maaş ödemek ve varlıklarını kaybedenlerin kayıplarını karşılamak için 850 milyon dolarlık fon oluşturdu. Daha önce Uluslararası Çalışma Örgütünde (ILO) üst düzey ekonomist olarak çalışan Radvan, hükümetin geçici işçi olarak çalışan 600 bin kişiye daimi istihdam sözleşmesi olanağı sağladığını da belirtti. Mısır İstatistik Bürosuna göre, Mısır'da krizden önce işsizlik oranı yüzde 9 seviyesindeydi.


Radvan'ın, Nisan 2009'da ILO için hazırladığı raporda, Mısır'da 20 ve 25 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 28 olarak belirtilmişti. Ayaklanmanın ihracatı, turizmi olumsuz etkilediği ve borçlanma maliyetlerini artırdığı Mısır'da, olaylar yüzünden bu yıl için yüzde 6 olan büyüme tahminin gerileyerek yüzde 4 olabileceği öngörülüyor. Radvan ise bu konuda bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu ifade etti. Önceki yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 6,9'u olan ve geçen yıl GSYH'nin yüzde 8,1'ine yükselen bütçe açığıyla ilgili tahminde bulunmayan Radvan, "Hükümetin son iki haftada aldığı acil mali önlemlerin bütçe açığı üzerinde etkisi olmadı" diye konuştu. Radvan, dün Mısır'daki gelişmeler nedeniyle 1,2 milyon turistin ülkeyi terk ettiğini ve ihracatın da yüzde 6 düştüğünü kaydetmişti.


SUUDİ ARABİSTAN BORSASI VE MISIR BORSASI


Bu arada Mübarek'in istifası ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol talebi tahminini artırması nedeniyle Suudi Arabistan borsası değer kazandı. Arap piyasasında cumartesi günleri işlemlerin yapıldığı tek borsa olan Suudi Arabistan Borsası'nda Tedavül Endeksi iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. Tedavül Endeksi yüzde 0,5 artışla 6.646,81 puana yükselerek, 29 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Başkent Riyad'daki Riyad Capital'de görevli uzman Asım Buhtiyar yaptığı açıklamada, "Mısır'daki gösterilerin şiddetinin azalması yatırımcının duyarlılığını olumlu etkiliyor.


OPEC'in, yakın vadede petrol üretimini artırmayacağı işaretlerinin yanı sıra Kuzey Amerika ve Avrupa piyasalarındaki kazanımlar Suudi borsasına yardımcı oluyor" dedi. Öte yandan Kahire Borsası'nın açılması üç gün ertelendi. Kahire Borsası'ndan yapılan açıklamada, borsacılar ve şirketlerle daha fazla danışma yapmaya ihtiyaç olduğu, bu yüzden borsanın daha önce belirlendiği gibi pazar günü yerine haftaya çarşamba günü açılacağı belirtildi. Kahire Borsası, Mübarek karşıtı gösterilerin başlamasından üç gün sonra kapatılmış, borsa kapatılmadan önce iki günde EGX30 Endeksi yüzde 17 değer kaybetmişti.


15.01: KAHİRE'DE CEZAEVİNDEN 600 KADAR KİŞİ KAÇTI

Mısır'ın başkenti Kahire'deki cezaevinden 600 kadar kişinin kaçtığı bildirildi. Mısırlı güvenlik kaynakları, cezaevinde önce ayaklanma çıktığı, çok sayıda kişinin öldüğü ya da yaralandığı ayaklanmanın ardından 600 kadar kişinin kaçtığını belirtti. Aynı kaynaklar, ölü ve yaralı sayısının henüz bilinmediğini ifade etti. Mısır'da Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını bırakmasıyla son bulan süreçte, mahkumların cezaevinden topluca kaçmasına ikinci kez rastlanıyor.

15.00: BU KEZ POLİSLER GÖSTERİ YAPTI

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de polislerin, maaşlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle gösteri yaptığı bildirildi. Mısır'da Arapça yayımlanan Youm Es Seba gazetesinin haberine göre, 1000 kadar polis memuru, İskenderiye Emniyet Müdürlüğünün önünde gösteri yaparak maaşlarının artırılmasını istedi. Polisler, hükümetin bir hafta önce memur, işçi, emekli ve askerlere yaptığı yüzde 15'lik zammın yetersiz olduğunu ileri sürdü. Sloganlar atarak zam isteyen polislerin, daha sonra görevlerinin başına döndükleri kaydedildi.

14.06: MISIR'DA DEVLET GÖREVLİLERİNE SEYAHAT YASAĞI


Mısır'da şimdiki ve eski devlet yetkililerinin başsavcıdan ya da silahlı kuvvetlerden izin almadan seyahat etmesine yasak getirildiği bildirildi.


Adının açıklanmasını istemeyen havaalanı yetkilileri, ellerinde eski yönetimden yetkililerin adlarının yer aldığı bir liste olduğunu söyledi. Yetkililer, enformasyon bakanının yola çıkmasını engellediklerini de belirtti.


13.37: MISIR'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ SÜRESİ BİR KEZ DAHA KISALTILDI


Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından sokağa çıkma yasağının süresi kısaltıldı. Devlet televizyonu, ülkede artık gece yarısından saat 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Protestocuların pek de uymadığı sokağa çıkma yasağı, daha önce de kısaltılarak 20.00-06.00 saatleri arasına çekilmişti.


13.26: İRAN MECLİS BAŞKANI LARİCANİ, MISIR HALKINI KUTLADI

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Mısır halkını elde ettiği "büyük ve parlak zaferden" dolayı tebrik ederek, mücadelenin bağımsız bir yönetim oluşturulana kadar devam etmesini istedi.

Laricani, Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan halk hareketinin başarıya ulaşmasının ardından yayımladığı bildiride, bu ülke halkını kutladı. "Müslümanların uyanışı sürecinde özgürlüğün parlak güneşi, Mısır'da yeniden doğmaya başladı" ifadesini kullanan Laricani, "devrimci ve olgun Mısır halkının; sabır, birlik ve direnişle Kur'an-ı Kerim'i takip ederek bölgenin ve dünyanın en güçlü şeytanlarının sırtını yere getirdiğini" kaydetti.


"Baskıcı ve diktatör rejime yıllarca tahammül eden Mısır halkının, iman ve güçlü bir iradeyle kıyam ettiğini" belirten Laricani, halkın dünyayı yöneticilere dar ettiğini ve haklı talepleri karşısında onları teslim olmaya mecbur bıraktığını vurguladı. Laricani, "diktatörün devrilmesiyle sonuçlanan Mısırlı Müslümanların uyanış dalgasının; diktatörlüğün, din karşıtlığının ve milletin isteklerini görmezlikten gelme döneminin sona erdiğini gösterdiğine" işaret etti.


"Halkın asıl hedefinin, haklı isteklerinin dikkate alınması ve millet egemenliğine dayanan gerçek demokrasi olduğunu" vurgulayan Laricani, şunları kaydetti: "Tunus ve Mısır'daki olaylar, tüm diktatörler ve baskıcı rejimler için tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Tarih halkın, Müslümanların uyanışına bir kez daha tanıklık etti. Devrim, bu kez başka bir yerde 'Allah-u Ekber' nidalarıyla zafere ulaştı. Bu, ilahi vaadin gerçekleştiğinin göstergesidir." "Mısır'daki halk kıyamının, diktatörün devrilmesiyle sonuçlandığını" belirten Laricani, "Bu yol, halkın talepleri doğrultusunda bağımsız bir yönetim oluşturulana kadar devam etmeli" ifadesini kullandı.


"Mısır ordusunun, çok zor bir imtihanla karşı karşıya olduğunu" kaydeden Laricani, ordunun halkın yanında yer alması halinde Müslüman halkın desteğiyle sağlanacak devrimci ve halkçı bir yönetimle düşmanlar karşısında durulabileceğini vurguladı. Laricani, "Kendim ve Meclis adına bu büyük ve parlak devrimden dolayı direnişçi ve devrimci Mısır halkının yanı sıra İran, bölge ve dünya halklarını tebrik ediyorum" ifadesini kullandı. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de "Büyük Mısır halkını zaferden dolayı tebrik ediyor, onların sevinçlerini paylaştığımızı bildiririz" sözleriyle Mısırlıları kutlamıştı.


12.55: MISIR BASINI: "HALK MÜBAREK VE SİSTEMİ DEVİRDİ"


Mısır basını, Hüsnü Mübarek'in istifasını "Halk Mübarek'i ve Sistemi Devirdi", "Halk Kazandı" manşetleriyle verdi.


Yarı resmi El Ahram gazetesi, "Halk Mübarek'i ve Sistemi Devirdi" başlığıyla verdiği haberde, sevinç gösterisinde bulunan halkın fotoğrafını kullandı.


Yarı resmi İhbar El Youm gazetesi, Mısır Savunma Bakanı Meraşal Hüseyin Tantavi'nin Tahrir Meydanı'ndaki askeri birlikleri denetlerken çekilmiş fotoğrafını yayımlayarak, "Mübarek Gitti, Ordu Halk ile Birlikte" sürmanşeti ile çıktı.


Mısır'ın en sert muhalif gazetelerinden sayılan El Düstur gazetesi de "Sonunda Gitti" sürmanşeti atarak, manşete Mübarek'in resmini koydu.


Muhalif El Mısri El Youm gazetesi de "Halk Sistemi Devirdi" başlığını sürmanşetten verdi; haber fotoğrafı olarak da Tahrir Meydanı'nda gece çekilmiş sevinç gösterisi fotoğrafını kullandı.


El Şeruk gazetesi de "Halk Kazandı" başlığını sürmanşetine taşırken, alt başlıklarda "Halk Yeni Bir Sistem İstiyor" ifadesine yer verdi.


11.17: MÜBAREK GİTTİ, HALK EVİNE DÖNMÜYOR


Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevlerini güvenlik konseyine devretmesinin ardından başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda sabah saatlerine kadar kutlama yapan protestocular, şimdi de Mübarek'in yargılanması için gösterilerine devam ediyor.


Tahrir Meydanı'nı dolduran binlerce gösterici, "Mübarek yargılanmadan eve dönmek yok" ve "Hemen demokrasi istiyoruz" sloganları atıyor.


AA muhabirine konuşan Muhammed Seyyid adlı bir gösterici, "Bizim için şimdi zor bir süreç başladı. Demokrasi istiyoruz, güçlü bir eğitim sistemi istiyoruz. Ama en önemlisi Mübarek'in yargılanmasını istiyoruz. Mübarek yargılanmadan eve dönmeyeceğiz" dedi.


Bu arada 18 gün süren olayların yaralarının da sarılmasına çalışılıyor. Gönüllü öğrenciler, başkent Kahire'nin genelinde temizlik kampanyası başlattı ve sokaklardaki çöpleri topladı. Kahire Valiliğine bağlı iş makineleri de ordu kontrolünde çalışarak, olaylar sırasında yakılan araçları topladı, yıkılan veya tahrip edilen bazı dükkan ve işyerlerini temizledi.


Öte yandan Mısır ordusu, Tahrir Meydanı'ndan parlamentoya giden cadde ile Arap Birliği genel merkez binasının bulunduğu cadde dışında zırhlı araç barikatlarının tamamını kaldırdı ve caddeler araç trafiğine açılmaya başladı.


10.00: İNGİLTERE MISIR'DAKİ PROTESTOLAR SIRASINDA "İTİDAL" ÇAĞRISI YAPARKEN, MÜBAREK AİLESİNİN İNGİLTERE İLE BAĞLANTISI SORGULANDI


Mısır'daki protestoları birçok ülke gibi 18 gün boyunca yakından takip eden İngiltere, olayların başlangıcından itibaren "itidal" çağrısı yaptı.


İngiltere Başbakanı David Cameron ve Dışişleri Bakanı William Hague, yaptıkları çeşitli açıklamalarla, Mısır halkının ifade özgürlüğü hakkının bastırılmaması, Mısır'daki geçiş sürecinin hızlı olması ve hemen başlaması gerektiğini bildirdiler.


Başbakan Cameron, istifa eden Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i olaylar sırasında arayarak, Mısır'da "demokratik meşruluğun" oluşturulması için "cesur adımlar" atmaya çağırdı.


Olaylar başladığında çoğunluğu Şarm El Şeyh ve çevresinde 30 bin İngiliz turistin bulunduğunu açıklayan İngiltere, bu vatandaşlarının tahliyesi için Mısır'a charter uçakları gönderdi. 


Mısır'daki olaylara paralel olarak, bu ülkenin Londra Büyükelçiliği önünde protestolar düzenlendi. Çoğunluğu İngiltere'de yaşayan Mısır vatandaşları, Mübarek'e istifa çağrısı yaptı.


Olaylar devam ederken İngiliz basını, Mübarek ailesinin İngiltere ile bağlantısına dikkati çekti. Hüsnü Mübarek'in eşi Suzan Mübarek'in aynı zamanda İngiliz vatandaşı olduğu hatırlatılarak, Mübarek ailesinin İngiltere'ye kaçabileceği yorumları yapıldı. Hatta kimi gazeteler, Hüsnü Mübarek'in küçük oğlu Cemal'in protestoların başlamasıyla Londra'ya geldiğini, ancak daha sonra Kahire'ye döndüğünü yazdı.


Hüsnü Mübarek'in istifa edebileceğini ilk duyuran basın kuruluşu ise, İngiliz yayın kuruluşu BBC oldu. Ancak BBC'nin "Mübarek'in açıklama yaparak istifa edeceğini söylemesi bekleniyor" haberinden yaklaşık bir gün sonra, Kahire'den istifa haberi geldi.


İNGİLİZ BASININDA "İSTİFA" HABERİ


İngiliz basını Hüsnü Mübarek'in istifasını son dakika haberi olarak duyururken, gazeteler, bugünkü sayılarında Mısır'ın geleceğine ilişkin çeşitli haber ve yorumlara yer verdi.


Çoğu gazetenin manşetinden duyurduğu Mübarek'in istifa haberiyle ilgili olarak, Financial Times (FT) gazetesi "Mübarek iktidardan süpürüldü", Independent gazetesi "Despotun gidişi. Bir ülkenin sevinci", Guardian gazetesi "Mısır'ın yeni şafağı", Daily Mail gazetesi "Halk özgürlük istedi, Mübarek gitti", Daily Telegraph gazetesi ise "Sonunda Mübarek halkın gücüne teslim oldu" manşetlerini attı.


FT, İsveç'in Mübarek ailesinin banka hesaplarını dondurduğu bilgisini aktarırken, Guardian gazetesi Mübarek'i bundan sonra neler beklediğine ilişkin bir yazıya yer verdi. "Şarm El Şeyh'te huzurlu bir emekliliğin Mübarek için pek olası gözükmediği" yorumunu yapan Guardian, Mübarek'in 44 milyar sterlin serveti olduğuna dikkat çekti.


Bu arada gazete, İngiltere Merkez Bankası kaynaklarına dayanarak, Mübarek'in İngiltere'deki mal varlığına AB, BM ya da yeni Mısır hükümetinden bir talep gelmedikçe dokunulamayacağını aktardı.


Times gazetesi de Tahrir meydanındaki kalabalığın sevincinin fotoğrafını manşetine taşıyarak, İngiliz hükümetinin Mısır'daki olaylara başından beri çok az müdahale ettiğine ve Mısır halkının kendi geleceğiyle ilgili kendisinin karar vermesi gerektiğini söylediğine dikkat çekti.


07.12: ÇİN İSTİKRAR TEMENNİ ETTİ


Çin yönetimi, Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından bu ülke ilgili istikrar temennisinde bulundu.


Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çin'in, Mısır'da yaşanan son gelişmelerin, ülkede istikrarın ve sosyal düzenin en kısa sürede yeniden sağlanmasına yardımcı olmasını umduğu" belirtildi.


Resmi China Daily gazetesinin başyazısında ise Mısır'ın bölgedeki stratejik önemine işaret edilerek, bu ülkenin istikrarının tüm bölgeyi ilgilendirdiği ve durumun kötüleşmesinin yalnızca 80 milyon Mısırlı için kabus olmakla kalmayıp bölgenin barış ve istikrarını tehdit edeceği kaydedildi.


Mısır'daki gelişmelerin Filistin-İsrail görüşmelerini de etkileyeceği ifade edilen başyazıda, Mısır'da olanların bu ülkenin iç işi olduğu ve dış müdahale olmadan çözülmesi gerektiği savunuldu. Başyazıda, dış müdahalenin Mısır halkına yarar sağlamayacağı, bu ülkedeki yabancı etkisini ve çıkarlarını genişleteceği ileri sürüldü.


Mısır'daki gösterilere, esas olarak gıda fiyatlarındaki yükselişin ve işsizliğin artmasının yol açtığı görüşünün yer aldığı başyazıda, yiyecek sorununun öne çıkarılmasının halka daha büyük acılar getirecek siyasi istikrarsızlığı tetikleyeceği düşüncesi aktarıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.