Mısır'da çok sayıda öğrenci yaralandı
Mısır'da darbe karşıtı öğrencilerle geçici yönetimi destekleyen gruplar arasında taşların ve sopaların kullanıldığı çatışmalar meydana geldi, olaylarda çok sayıda öğrenci yaralandı.
Mısır'da ordunun yönetime el koyması, yeni eğitim öğretim yılının başlamasının 5. gününde öğrenciler tarafından protesto edilmeye devam ediyor.
Ülkedeki birçok ilde düzenlenen protesto gösterilerinde, gerginlikler yaşandı. Darbe karşıtı öğrenciler ile geçici yönetimi destekleyen gruplar arasında, taşların ve sopaların kullanıldığı çatışmalar meydana geldi, çok sayıda kişi yaralandı.
Eş-Şarkiyye ilinde üniversite öğrencileri, Zekazik Üniversitesi Rektörlük binası önünde insan zinciri oluşturarak darbe karşıtı sloganlar attı, karşıt görüşlülerin müdahalesiyle çıkan çatışmada çok sayıda öğrenci yaralandı.
Kahire, Dekahlıye, İskenderiye, Kalyubiye, Menufiye, Beni Suveyf, El-Feyyum illerinde de gösterilerde çatışmalar çıktığı, yaralananlar olduğu öğrenildi.
***
Rabia Platformu
Rabia ruhunu insanlık inisiyatifine dönüştürmek amacıyla internet üzerinden oluşturulan 'Rabia Platformu' ile Mısır ve Suriye'deki katliamlarla ile ilgili düşünceler dünya ile paylaşılabilecek.
R4Bia ruhunu bir insanlık insiyatifine dönüştürmeyi amaçlayan bir gurup duyarlı toplum kuruluşu temsilcisini bir araya gelerek Mısır başta olmak üzere dünyanın değişik İslam ülkelerinde yaşanan katliamları internet üzerinden dünyaya duyuracak küresel bir etkinliğe imza atıyor. R4Bia Platformu ismi ile kurulacak küresel portal sayesinde dünyanın değişik ülkelerindeki vatandaşlar İslam ülkelerinde yaşanan gelişmelerle ilgili duygu ve düşüncelerini diğer Müslüman kardeşleri ile paylaşma imkanı bulacak.
MAZLUMUN YANINDA ZALİME KARŞI
Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, oluşturulan platformun insanlığı tehdit eden haksızlıklara dünya çapında karşı çıkıp mazlumun yanında, zalime karşı durmayı amaçladığını söyledi. Platformun hiçbir kurum ve partinin sözcülüğünü yapmayacağını ifade eden Dilipak, 'Dünyanın neresinde olursa olsun R4Bia eylemlerine destek verecek yeni fikir ve projelerin duyurulmasına katkı sağlayacaktır. Ortak akıl ve duyuru alanı vazifesi görecek olan platform duyarlı insanlara açıktır' dedi.
R4Bia Platformunun Koordinatörü Cihangir İşbilir, Platformun ile ilgili bilgilendirme toplantısının STK temsilcilerinin, bilim adamlarının ve kanaat önderlerinin 16 Eylül pazartesi saat 11.00'de İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek toplantı ile kamuoyuna duyurulacağını söyledi.
***
Uluslararası 'R4BIA Platformu' kuruldu
Mısır'da darbe sonrası yaşanan katliama tepki olarak tüm dünyaya yayılan "R4BIA işareti" uluslararası platforma dönüştü.
Türkiye'de "R4BIA Platformu"nun kurulmasına öncülük eden gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, "Şimdi X yada Y kuşağı değil, R4bia kuşağı olarak artık üniversiteye başlayan gençler tarihin ve bugünün bilgisine sahip olarak geleceği adalet ve barıştan yana katılımcı, çoğulcu, şeffaf ve insan haklarına saygılı bir hukuk devletini gerçekleştirmek için kendi aralarında bir platformda buluşmuş olacaklar" dedi.
Dilipak, İstanbul'da 16 Eylül Pazartesi günü saat 11.00'de gerçekleştirecekleri toplantı ile platformun tanıtımının yapılacağını belirterek, platforma tüm dünyadan insanların katılarak yeni bir dünya için katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Platformun altyapısında Twitter ile Facebook gibi sosyal ağların bulunduğunu, gerçekleştirilecek organize faaliyetlerde insanlara buradan bilgi akışının sağlanacağını anlatan Dilipak, "R4bia platformu bütün dünyada sivil toplum örgütleri, basın, gönüllüler ve sanatçıların katılımıyla buluşacak. Yeni bir dünya sloganı ile yeni bir dünyayı nasıl inşa etmemiz gerektiğini bunun bilim, sanat, felsefe, siyaset ve sosyal ahlakı nasıl olmalı, uluslararası düzen nasıl örgütlenmeli bunu tartışacakları bir platform olacak" ifadelerini kullandı.
Platforma katılanların aynı zamanda fikir ve projelerini de paylaşabileceğini vurgulayan Dilipak, şöyle devam etti:
"Her ülke kendi içerisinde bir platform oluşturacak ve bütün dünyada birbirine eklenerek gelişecek. Böylece sosyal medya alt yapısı ile birbirlerini haberdar edecekler. 19'ncu yüzyıl sonunda savaş yıllarında kapitalizmin, komünizmin yada faşizmin gölgesinde oluşan kavram ve kurumlarla 21.'nci yüzyılı açıklamak çok mümkün değil. Şimdi X yada Y kuşağı değil, R4bia kuşağı olarak artık üniversiteye başlayan gençler tarihin ve bugünün bilgisine sahip olarak geleceği adalet ve barıştan yana katılımcı, çoğulcu, şeffaf ve insan haklarına saygılı bir hukuk devletini gerçekleştirmek için kendi aralarında bir platformda buluşmuş olacaklar."
Çok ilginç eylemler olacak
Dilipak, platformda üye sayısının artmasıyla birlikte çalışmalarınında hızlanacağını ifade ederek, "Üye sayımız 1 milyon kişiye ulaştığı zaman dijital harita üzerinde Tahrir Meydanı'nda herkesin kendi istediği pankartı tanımlayıp kendi istediği resmi koyabileceği sanal bir eylem yapacağız. Böylece 1 milyon kişi Mısır'a gitmeden dünyanın her yerinden bu mitinge katılabilecek. Ayrıca bütün dünyaya yayılacak özgürlüğe adanan konserler düzenlemek istiyoruz. Aynı zamanda öfke değil biraz estetik ve umut taşıyalım istiyoruz. İnşallah birçok ilimizde yakında özgürlüğe adanan şarkılar konserleri yapacağız. Bu anlamda pazartesi günü yeni bir başlangıç olacak" diye konuştu.
R4BIA işaretinin internet ortamında 300 milyon kişi tarafından paylaşıldığına işaret eden Dilipak, "Bu işareti internetten kopyalayarak sosyal ağlardan paylaşan kişi sayısı 300 milyonu geçmiş durumda. Bu çok yüksek bir rakam ve biz bunun ne kadarını platforma entegre edebiliriz, onun çalışmasını yapıyoruz. Çünkü bu platformda bireylerde kendi özelliklerinden ve bulundukları yerden, yapabilecekleri şeylerden bahsedip üye olarak haritada kendi yaşadıkları şehri işaretleyecekler. Böylece o kişinin bulunduğu yerde bir çalışma olduğu zaman onunla temas kurulacak. Ayrıca bu kişiler kendi önerilerini de paylaşabilecekler. Yani sinerjik ve yeni fikirlere açık, fikir bereketi ortamı oluşturalım istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve dünyadan katılım
www.rabiaplatform.com sitesinden üç dilde yayın yapacak R4BIA Platformuna, Türkiye'den ve farklı ülkelerden yüzlerce dernek, vakıf, birlik, konfederasyon, dergi, internet sitesi ve medya kuruluşu destek veriyor. Platform koordinatörü Cihangir İşbilir ise şunları söyledi:
"Yeni Bir Dünya" sloganıyla yayına başlattığımız r4biaplatform.com sitemize beklediğimizden çok yoğun bir rağbet söz konusu. Dünyanın her yerinden destek mesajları geliyor. Türkiye'nin yanı sıra onlarca farklı ülkeden kuruluşların yanında bireylerin de üye olabildiği platformda, gönüllülerimizin de desteğiyle ülkemizin yanı sıra dünya genelindeki tüm etkinlik haberleri, görselleri ve videolarına yer vermeyi planlıyoruz. Bunların yanı sıra şimdilik Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde konuyla ilgili makaleler, şarkılar ve videolara da platformda yer vereceğiz."
R4bia Platformu tanıtım toplantısı
Sözcülüğünü gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak'ın, koordinatörlüğünü ise Cihangir İşbilir'in yürüteceği R4BIA Platformunun tanıtım toplantısı, 16 Eylül 2013 Pazartesi günü saat 11.00'de İstanbul Kongre Merkezi Erguvan Salonu'ndaki basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.
Haber 7
***
Rabia işareti nedir, Rabia selamı ne demek
Başbakan Erdoğan'ın, Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti ile yaptığı konuşma Arap basınında geniş yer buldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın dün, Bursa'daki bir açılış sırasında Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti ile yaptığı konuşma Arap basınında geniş yankı buldu. Ürdün'deki Sebil ve el- Gad, Suudi Arabistan'daki El-Vatan, Mısır'da Eş-Şuruk, El-Yevm, El-Ehram gazetelerinin yanı sıra Lübnan'daki Sefir, Tunus'taki El-Ahbariyye, gazeteleri Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yaptığı fotoğraflara ilk sayfalarında yer verdi. Attıkları gol sonrası "Rabia" işareti yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini gösteren Türk futbolculara da geniş yer veren Arap gazeteleri dün, İstanbul'daki Eminönü Meydanı'nda düzenlenen Mısır'da darbecilerin demokrasi taraftarlarına katliamını protestolarını da ilk sayfalarından okuyucularına duyurdu. Bursa'da açılışa katılan Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde "Rabia işareti" bulunan dövizleri kaldırarak destek vermişti. Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ve Çaykur Rizespor'lu Sercan Kaya, attıkları gol sonrası "Rabia işareti" yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini göstermişti.
Mısır'daki darbe karşıtlarının, cuntaya karşı direnişi sırasında fotoğraflara yansıyan sembol işaret '4' yani 'Rabia' hızla yayılıyor. Peki, Başbakan Erdoğan'ın, Emre Belözoğlu ve sanatçıların da yaptığı '4' 'Rabia' işaretinin anlamı nedir? İşte çok konuşulan Rabia işareti...
Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişin sembolü oldu. Ülkede yaşanan katliamlar sırasında darbe karşıtlarının 4 parmaklarıyla işaret ettiği sembol hızla yayıldı.
ADI BİR KADINDAN
Darbe karşıtlarının ilk toplandığı meydanın ismi, Rabiatul Adeviyye adında dindar Müslüman bir kadından esinlenerek konulmuş. Rabia'tül Adeviye Tabiin (sahabeleri görüp onların sohbetinde bulunanlara verilen isim) devrinde yetişen büyük kadın evliyalardan. Ailenin dördüncü çocuğu olduğundan ismini bu manaya gelen Rabia koydular.
Gösterilerle birlikte bu ismin taşıdığı anlam Mısırlılar arasında yeni bir sembolün doğmasına neden oldu. Tahrir Meydanı'nda bulunanların zafer işareti yaptığı dönemde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndakiler ismin anlamına atıf yapmak ve Tahrir'deki darbe taraftarı göstericilerden ayrışmak için elleriyle dört işareti yapmaya başladılar. İşaret de hızla yayıldı.
****
R4BİA NEDİR? RABİA İŞARETİ'NİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
Mısır'daki darbecilerin katliamı sonrası sembol haline gelen Rabia işareti çığ gibi büyüyor. Peki Rabia işareti nedir? Rabia işaretinin anlamı ne?
Rabia İşareti ne anlama geliyor? Rabia İşareti'ni ilk kim yaptı? Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu. Katliamdan bir kaç saat önce Rabiatul Adeviyye Meydanı'nı dolduran onbinlerce kişi elleriyle "dört" işareti yaparak mesajlarını dünyaya duyurmaya çalıştı. Anadolu Ajası tarafından çekilen son fotoğraf ve görüntülerdeki kişiler bir kaç saat sonra ordunun müdahelesine maruz kaldı. Kişilerin akibeti bilinmiyor.
Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Meydanı dolduran yüzbinlerce kişinin yaklaşık iki ay süren direnişi sayesinde Tahrir Meydanı kadar ünlenen Rabiatul Adeviyye Meydanı son yılların en büyük sivil katliamından birine şahitlik etti. Sayıları hala tam olarak tespit edilemeyen yüzlerce kişiye mezar olan meydanın pek bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı.
KATLİAMDAN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜLER
AA muhabiri Kemal Firik, 13 Ağustos 2013 gecesi bu konuda haber yapmak için Rabiatul Adeviyye Meydanı'na gitti. Konuyla ilgili göstericiler bu işaretin darbe karşıtı olanların yeni sembolü olduğunu, bu işaretin kendilerine özgü konulara vurgu yaptığını ifade ettiler. Göstericiler bu konuda şunları söylediler:
MEYDANIN ADI 'RABİA' ARAPÇADA 4
"Bunun Adı "Rabia İşareti"dir. Meydanın adı olan "Rabia" Arapçada "dördüncü, dört" demektir. Bu meydanın adına vurgu yapmak için bu işareti yapıyoruz. İkinci önemli konu Muhammed Mursi, Nasır, Sedat ve Mübarek'ten sonra dördüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlamış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı'nda darbeye destek vermek için toplananlar zafer işareti yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yaygınlaştırıyoruz."
Gece geç saatlerde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki bu görüntülerin çekilmesinden bir kaç saat sonra ordunun sert müdahelesi başladı ve yüzlerce insan öldürüldü. Fotoğraf ve görüntülerde yer alanların akibetleri ise öğrenilemedi.
YENİ ZAFER İŞARETİ Mİ OLACAK?
Batı ülkelerinin Mısır'daki darbeye karşı duyarsız davranması başta demokrasi olmak üzere Batı'ya ait bir çok kavram ve sembolün tartışılmasına neden oldu. "Millet iradesi, demokrasi, insan hakları, basın etiği" gibi batı kaynaklı bir çok kavram yeniden sorgulanmaya başlandı. İki parmakla yapılan ve "zafer işareti" olarak bilinen sembol de tartışmalardan nasibini aldı. Tahrir Meydanı'nda toplanan darbeye ve darbe lideri Sisi'ye destek veren onbinlerce kişi elleriyle "zafer işareti" yapmışlardı. Tahrir'e alternatif olan Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda zafer işareti yerine "Rabia İşareti" doğdu. Bu işaretin İslam dünyasında yeni zafer işareti olacağı ifade ediliyor.
ERDOĞAN'IN RABİA İŞARETİ ARAP BASININDA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün, Bursa'daki bir açılış sırasında Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti ile yaptığı konuşma Arap basınında geniş yankı buldu.
Ürdün'deki Sebil ve el- Gad, Suudi Arabistan'daki El-Vatan, Mısır'da Eş-Şuruk, El-Yevm, El-Ehram gazetelerinin yanı sıra Lübnan'daki Sefir, Tunus'taki El-Ahbariyye, gazeteleri Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yaptığı fotoğraflara ilk sayfalarında yer verdi.
Attıkları gol sonrası "Rabia" işareti yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini gösteren Türk futbolculara da geniş yer veren Arap gazeteleri dün, İstanbul'daki Eminönü Meydanı'nda düzenlenen Mısır'da darbecilerin demokrasi taraftarlarına katliamını protestostolarını da ilk sayfalarından okuyucularına duyurdu.
Bursa'da açılışa katılan Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde "Rabia işareti" bulunan dövizleri kaldırarak destek vermişti.
Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ve Çaykur Rizespor'lu Sercan Kaya, attıkları gol sonrası "Rabia işareti" yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini göstermişti.
TÜRKİYE'DEN MISIR'A RABİA İŞARETİYLE ÇIĞ GİBİ DESTEK
Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam, Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen yürüyüş, miting, toplantı ve çeşitli gösterilerle lanetlendi. Bazı kentlerde hayatını kaybeden Mısırlılar için gıyabi cenaze namazları kılındı, dua etkinlikleri düzenlendi. Eylemlerin öne çıkan ortak sembolü ise Rabia işareti oldu.
Mısır'da güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına yaptığı ve 3 bin 533 kişinin ölmesine, 11 bin 520 kişinin yaralanmasına neden olan müdahalesi, Türkiye'nin dört bir yanında protesto edildi. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların organize ettiği yürüyüş, miting ve toplantılarla katliam kınandı, zulüm altındaki Mısırlılar'a destek mesajları iletildi.
Katliama ve haksızlığa karşı tepkilerin yükseldiği gösterilerden birisi Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirildi. Eminönü ve Beyoğlu'nda da yapılan gösterilerde, Mısır'da darbe karşıtlarına karşı gerçekleştirilen katliam protesto edilip kınandı. Mısır ve Türk bayrakları ile Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin resimlerini taşıyan eylemciler, sık sık tekbirler getirerek, yapılan dualara iştirak etti.
Parkın girişine ise üzerinde Mısır'daki katliamda öldürülen bazı kişilerin fotoğraflarının yer aldığı "Ya Müntakim Allah, bizi intikamına memur et. Şehitler borcunu ödedi sıra bizde ümmet" yazan pankart asan gruptakiler, "Rabia işareti" olan dev bez poster açtı. Katılımcıların slogan atarken "Rabia işareti" yaptığı ve bazılarının da üzerinde bu işaretin olduğu beyaz tişört giydiği görüldü. Grubun eylemi yaklaşık 5 saat sürdü.
Mısır Dayanışma Platformu önderliğinde toplanan bir grup da Eminönü Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde Türk, Mısır, Filistin ve Suriye bayrakları ile Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları bulunan gruptakiler, "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Defol Sisi, yanındayız Mursi", "Darbeci firavunlar, döktükleri kanda boğulacak" yazılı dövizler taşıdı.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyesi bir grup, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı Beyoğlu'nda protesto etti. İstiklal Caddesi girişinde bir araya gelen gruptakiler, üzerinde harfler bulunan kartonları yan yana getirerek "Mısır'da katliam var" yazısını oluşturdu.
- "Rabia işareti" sosyal medyada hızla yayılıyor
Mısır'daki askeri darbeye karşı çıkan demokrasi yanlılarına destek için sosyal medya yolu ile yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın logosu, aynı zamanda Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatül Adeviyye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin de sembolü haline gelen dört parmakla yapılan "Rabia" oldu.
İşaret sosyal medyada hızla yayılırken, dünyanın farklı ülkelerindeki onbinlerce twitter ve facebook kullanıcısı logosunu değiştirerek kampanyaya destek verdi. Rabia işareti sosyal medyada her geçen dakika hızla yayılmaya devam ediyor.
Tahrir Meydanı'nda toplanan darbeye ve darbe lideri Sisi'ye destek veren onbinlerce kişi elleriyle "zafer işareti" yapmışlardı. Tahrir'e alternatif olan Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda zafer işareti yerine "Rabia" işareti doğdu. Bu işaretin İslam dünyasında yeni zafer işareti olacağı ifade ediliyor.
-Erdoğan'dan "Rabia" işareti
Bu arada Bursa'da açılışa katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşması sırasında darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan "Rabia" işareti yaptı. Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla bu işareti yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde "Rabia" simgesi bulunan dövizleri kaldırarak destek verdi.
-Yurt genelinde katliama tepkiler
Başkentte Hacı Bayram Camisi'nde, öldürülen darbe karşıtları için sabah namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı. Kılınan gıyabi cenaze namazının ardından Mısır ve dünyanın neresinde zulüm altında bir yer varsa oranın sükunete ermesi, akan kanın durması için dua edildi. "Rabia" işareti yapan grup, sloganlar atarak, Mısır'daki katliamı lanetledi.
Konya'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliamı protesto etti. Hükümet Meydanı'nda yatsı namazını kılan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, burada bir süre tekbir getirdi. Sinevizyon gösterimi sonrası yapılan dua sırasında bazı vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.
Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnisiyatifi'nin öncülüğünde Hz. Ömer Cami önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, katliamı protesto eden dövizler açıp sloganlar attı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan gösteride, yerel sanatçılar tarafından ezgiler ve ilahiler okundu. Rahmet Tiyatro Grubu Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtı göstericilere yönelik gerçekleştirilen katliamı canlandırdı. Etkinlik kapsamında Mısır'da katledilen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.
Mardin'de ise Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Mardin Mısır Direnişi Dayanışma Platformu tarafından 13 Mart Mahallesi'ndeki Fuat Yağcı Camisi'nde program düzenlendi.
Yatsı namazı sonrası Kur-an'ı Kerim okunmasıyla başlayan programda Kürtçe ve Türkçe ilahi, ezgi ve şiirler okundu. Mardin'de Mısır'da ölenler için 3 gün boyunca her yatsı namazından sonra 3'er saat etkinlik düzenlenerek dua edildi.
- Tarihi surlarda katliam fotoğrafları
Diyarbakır'da ise 57 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Diyarbakır-Mısır Kardeşlik İnisiyatifi tarafından Dağkapı Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi. Meydanda kılınan yatsı namazı sonrasında Mısır'daki katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Vatandaşlar etkinlik boyunca darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan "Rabia" işareti yaptı.
Diyarbakır'ın tarihi surlarına sinevizyon cihazıyla yansıtılan Mısır'daki gelişmeleri anlatan fotoğraflar, alanda bulunanlara duygulu anlar yaşattı. Bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Gıyabi cenaze namazı sonrasında toplanan kalabalık, Mısır'daki demokrasi yanlıları için dua etti.
Adana'da Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'nın Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlediği "Zulme ve Diktatörlüğe Lanet, Mısır İslami Direnişine Destek Mitingi"nde de katliam slogan ve dövizlerle protesto edildi.
Mitingde, Mısır, Suriye ve Filistin'de ölen çocukları temsilen sahneye çıkan çocuklar, dar ağacına asılmış Sisi kuklasını temsili olarak idam etti. Mısır'da ölen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı. Mitingde bazı vatandaşların "Rabia" dövizleri taşıyıp "Rabia" işareti yapması ise dikkat çekti.
Gümüşhane'de de Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliamı protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirildi. Merkez Kemaliye Camisi önünde toplanan ve ellerinde Mısır'da yaşananları protesto eden yazıların yer aldığı dövizler taşıyan Gümüşhane Platformu üyeleri, Zafer Meydanı'na kadar İsrail, ABD ve General Sisi aleyhine slogan atarak yürüdü.
****
Şehit Esma son tweet'inde bakın ne yazmış!
Mısır'da darbe karşıtı gösteri yaptığı sırada keskin nişancılar tarafından öldürülen Esma'nın internet üzerinden yazdığı son mesaja ulaşıldı.
14 Ağustos tarihinde darbe karşıtı gösteri yapmak için Rabiatul Adeviyye meydanında bulunan İhvan lideri Muhammed Biltaci'nin kızı Esma, Kur'an okuduğu sırada keskin nişancılar tarafından vuruldu. Ağır yaralı bir şekilde hastaneye kaldırılan Esma yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Şehadetiyle birlikte Rabia direnişinin sembolü haline gelen Esma'nın sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı son mesaj ise onun direnişindeki haklılığı ortaya koyacak cinsten.
İşte 17 yaşında hayatını kaybeden Esma'nın 8 Temmuz günü paylaştığı son mesajı : ?'Ey Allah'ım, Senden başka hiç kimsemiz yok'...
****
R4BIA sembolünün sarısı Kudüs?ten, siyahı Kabe?den
Mısır?daki darbeye karşı direnenlerin sembolü olan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan sarı ve siyah renkli R4BIA işareti iki Türk tasarımcı Saliha Eren ve Cihat Döleş?in elinden çıktı. Gençler, hazırladıkları tasarımla, bütün dünyada adını duyuran Mısır?daki büyük direnişe mütevazı bir katkı sunmak istediklerini dile getiriyor.
Saliha Eren ve Cihat Döleş bugünlerde hayatımıza giren Rabia işaretini tasarlayan iki kahraman. Bu ikili, Adeviyye meydanındaki katliamdan sonra Mısır meydanlarında dört parmakla temsil edilen darbe karşıtı tepkiyi ilk olarak grafik tasarımla sembole dönüştürdüler. Sosyal medya tabanlı haber ağı HaberSeyret?te yer alan bu iki isim, sarı zemin üzerine siyah bir el işaretiyle tüm dünyaya yayılan Rabia işaretinin üretim ve yayılma sürecini anlattı. Afganistan?dan İngiltere?ye Türkiye?den Kosova?ya kadar birçok ülkede benimsenen ve birçok kişinin sosyal medya profillerinde kullandığı bu işaretin arkasında hikâyeyi dinlemeye başlıyoruz. Unutmadan belirtelim ki kendilerinin bu işareti sahiplenmek gibi bir niyetleri yok. Haksızlığa karşı yetenekleriyle karşı çıkan iki tasarımcının Rabia sürecine sundukları mütevazı bir katkı olarak görüyorlar.
KATLİAMA KARŞI BİR HAYKIRIŞ
Rabia işaretini tasarlayan ikiliden Saliha Eren, yaklaşık on iki yıldır tasarımla uğraşıyor. Son 3-4 yıldır sosyal medyada ?iyi bir şeyler? yapmaya çalışan gönüllü bir ekip olan HaberSeyret?in içinde yer alıyor. Farklı ülkelerden, farklı şehirlerden farklı altyapılara sahip arkadaşlarla bir araya gelerek oluşturdukları ekip 5 yıla yakın süredir faaliyet gösteriyor. ?Tek derdimiz ?insan? diyor Saliha Eren.
Rabia sembolünün diğer tasarımcısı Cihat Döleş ise Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu bir mühendis? O da iki senedir HaberSeyret ailesinin içinde. 5 yılı aşkın süredir özel ilgisi doğrultusunda ilerlettiği tasarım çalışmalarımı sürdürüyor.
Saliha Eren, Rabia sembolünün ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: ?Arkadaşlarla Konya?da bir araya gelmeye karar vermiştik. Konya?ya indiğim sabah 14 Ağustos?ta Adeviye?de katliam oldu. Sürekli haberler, fotoğraflar geliyordu. 2-3 gün boyunca bunun üzerinde çalıştık. ? İnsanlara olanları daha iyi nasıl anlatırız? diye düşündük saatlerce. 16 Ağustos?ta fotoğrafı (meydanlarda dört parmaklarını havaya kaldıran binlerce kişi) gördük. Mısır halkı her türlü tahrike rağmen onurlu direnişini sürdürdü. Bu kahramanlık muhteşemdi. Biz sadece bunu sembolleştirmek istedik. Onlara, bize yani Müslümanlara ait olsun. Bizim olsun istedik.?
?Günlerdir kafamızı meşgul eden soru cevabını bulmuştu? diyor Cihat Döleş ve ekliyor: ?Bütün dünyanın suskunluğuna Mısır halkı en iyi cevabı bu selamla verdi ve biz bu yürekten selama seyirci kalamazdık.?
KIBLEMİZ VE ACIMIZ BULUŞTU
Sarı siyah renklerin ortaya çıkışı ise yakın bir coğrafyadan ilham almış. Saliha Eren bu seçimi etkileyici bir şekilde şöyle açıklıyor: ?Sarı ve siyah bu süreçte daha önce kullanılmamış bir kombinasyondu. İki fotoğraftan çıktı aslında? Biri yılar önce gördüğüm bir kare. Güneş Kubbetüs Sahra?nın kubbesine vuruyor. Muhteşem bir fotoğraftı. Ne zaman dünyanın bir yerinde Müslümanlar kendilerine veya başkalarına yapılan bir zulüm için ayaklansalar o ışık geliyor aklıma. Filistin bizim bütün acılarımızın bayraklaşmış halidir. Siyaha gelince, katliamdan önceki günlerde muhtemelen Ramazan?da Adeviye meydanında çekilen bir resim vardı. Siyahlar giymiş bir hanım ortada ellerini açmış dua ediyor. Bu bana dünyanın bütün karmaşasının ortasında siyah örtüsüyle asaletle ayakta duran Kabe?yi hatırlattı. Kabe kıblemizdir? Biz dünya üzerinde ne zaman yönümüzü kaybetsek yüzümüzü Kabe?ye dönerek doğru yolu bulduk.?
BİRLİK ŞUURU OLUŞTURDU
Rabia sembolünün üretilmesi kadar çeşitlendirilmesi de emek isteyen bir süreç. Tamamen gönüllü olarak devam eden bu süreci Cihat Döleş şöyle anlatıyor: ? Ürettiğimiz her çalışmayı daha çok insana ulaştırmak için farklı dil versiyonlarıyla hazırlamaya gayret ediyoruz. Fakat tasarladığımız Rabia logosunun dünyayı sarı-siyaha boyayacağını, direnişin ve zafer duygusunun sembolü haline geleceğini açıkçası tahmin etmiyorduk. Bu konuda duygusallığımız ve mutluluğumuz halen devam ediyor. Rabia sembolünün bu kadar yaygınlaşmasının, İslam dünyasında ümmet ve birlik şuurunun tükenmediğinin de bir kanıtı olduğunu düşünüyoruz ve her zaman duamızdır.?
Sosyal medya habercisi: HaberSeyret
HaberSeyret ekibinin Arap Baharına ilgisi Müslüman Kardeşler?in yönetime gelmesiyle sınırlı değil. Ekip Arap Baharı?nın başından beri özellikle sosyal medyada anlık bilgi akışı sağlıyor. İnsanlarla her türlü bilgiyi paylaşıyor. Saliha Eren bu durumu şöyle açıklıyor: ?Mısır?daki 15 Ocak Devrimi?ni de yakından izledik. 3 yıldır Suriye ile birlikte kan ağlıyoruz. İnsanlar hayatlarına uluslararası güçler, babadan oğula geçen diktatörlükler değil, sadece kendileri karar vermek istiyor. Biz Müslümanlar yıllardır acı çekiyoruz. Ölüyoruz. Bize yıllardır medeniyet dersi verenleri de, devrim türküleri söyleyenleri de gördük. Bize sabrı tavsiye edenleri de. Ama hala ölmeye devam ediyoruz. Biz birbirimize sahip çıkmadıkça, yanyana durmayı öğrenmedikçe bu böyle sürüp gidecek. Artık insanlar tarafını seçmeli. Hiç lafı dolandırmaya gerek yok. Ya zalimin yanındasınızdır, ya mazlumun.?
Yerde, gökte, deniz altında: R4BIA sembolü her yerde
Sarı siyah R4BIA sembolü şapkadan, tişörte, rozetten deftere her yerde kullanılıyor. Kapadokya?da bir balonun tepesinde, denizin derinliklerinde dalgıçların bayraklarında, yeni doğan bebeklerin ellerinde, esnafın vitrinlerinde, araçların camlarında, yani hayatın içinde görmek tasarımcılarına mutluluk veriyor. Televizyon ekranlarında logo olarak kullanılması ve diğer bir çok basılı, dijital medya kuruluşunda günlerce yer verilmesinin kendilerini onurlandırdığını söylüyorlar. Tasarımın kendilerine ait olmasından ziyade, Müslümanların bu derece sahiplenerek birlikte hareket ettiği bir şeyin bir parçası olmak onları daha çok mutlu etmiş.
Kaynak: Yenişafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.