Mimar Sinan Camii ibadete açıldı

Mimar Sinan Camii ibadete açıldı
 Mimar Sinan anısına inşa edilen Mimar Sinan Camii, rahmet ayı Ramazan'ın ilk günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı....


 

Mimar Sinan anısına inşa edilen Mimar Sinan Camii, rahmet ayı Ramazan'ın ilk günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı. Erdoğan konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı verdi...

VİDEO İÇİN TIKLAYINGALERİ İÇİN TIKLAYIN



Erdoğan mühendisinden işçisine teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: Burada tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Mimar Sinan'ın torunları ona yakışan bir cami yaptılar. Duam camilerden Kuran ve ibadet minarelerimizden ezan eksik olmasın...

Birbirmizi seveceğiz... Dayanışma ve birlik içerisinde olacağız... Türkiye çok farklı olacak... Allah'tan bizi Ramazan'a ulaştırdığı gibi bayrama da ulaştırmasını niyaz ediyorum... Gösterilen alaka sebebiyle sizi en kalbi duygularla selamlıyorum..." dedi.

CAMİ HAKKINDA

92 yıl süren ömründe her biri Osmanlı klasik mimarisinin başyapıtları arasına giren 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu ve kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray ve 48 hamama imza atan Mimar Sinan anısına inşa edilen "Mimar Sinan Camii" ihtişamıyla gökdelenlerle yarışıyor.

İstanbul Ataşehir'de inşa edilen 42 metre kubbe yüksekliğine sahip ve 72 metre yüksekliğinde 3 şerefeli 4 adet minaresi bulunan 10 bin kişilik Mimar Sinan Camii, klasik Osmanlı-Türk mimari üslubu ekseninde yenilikçi mimari anlayış doğrultusunda tasarlanmış olmasıyla ön plana çıkıyor.

2 yıl gibi bir sürede tamamlanan Mimar Sinan Camii'yle birlikte 46 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Mimar Sinan Parkı da hizmete açılacak. Mimar Sinan'ı ve yaptığı eserleri tanıtan çini panolarla donatılan parkta süs havuzları, kale, kule ve gemi figürlerinin hakim olduğu 3 adet çocuk oyun alanına ek olarak fitness alanları, koşu parkuru ve bisiklet yolu gibi spor aktivitelerinin yapılacağı güzergahlar yer alıyor.

Osmanlı Türk mimari üslubunda, gelenekten geleceğe uzanan ve bugünün inşaat teknolojisi ile Klasik Türk Mimari üslubunu buluşturan bir yapı olarak tasarlanan Mimar Sinan Camii'nde müslümanlar bugün Ramazan ayının ikinci teravih namazını kılabilecek.

Mimar Sinan Camii, mekânda vahdeti ifade eden, klasik mimarimizde tam olarak işlenmemiş, altıgen şemalı, merkezî kubbe etrafında altı yarım kubbeli mimarisiyle ön plana çıkıyor. Bununla birlikte Mimar Sinan Camii, ibadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri, bay-bayan tuvaletleri, abdesthaneler ve yaklaşık 270 araç kapasiteli 2 katlı otoparkı ve cami katına çıkan dört adet 15 kişilik asansörleriyle de dikkat çekiyor.

Büyük Usta Mimar Sinan kimdir?

Mimarlık Anlayışı

Süleymaniye Camii, Selimiye Camii ve Sinan Paşa Camii başta olmak üzere toplam 364 önemli esere imzası atan Mimar Sinan, Osmanlı mimarlığında klasik dönem denen dönemin başlıca yaratıcısı olmuş, Osmanlı'ya kimlik kazandıran çalışmalar yapmıştır. Yapıtlarında, güzellik ve işlev kavramlarını birleştirerek, mühendislik tekniğinin yaratıcılığını, sanatçı beğenisiyle birleştirip özgün yapılar ortaya koymuştur. Ancak bu yapıtlarda işlevi, estetiğin ardına gizleyen bir sanatçı anlayışı egemendir. Özellikle, yaptığı binalarda genişlik duygusu yaratmak amacıyla kare, altıgen ve sekizgen planlar kullanmıştır. Bu binalardaki birbirleriyle uyumlu olarak kullanılan mimarlık öğeleri, bir görkem duygusu yaratacak biçimde düzenlenmiştir.

Mimar Sinan pek azı onarım olmak üzere çok sayıda cami, mescit, medrese, darülkurra, türbe, imaret, darüşşifa, sukemeri, köprü, kervansaray, saray, mahzen, hamam yapmış, verimli bir mimardır. Kendisinden önceki Ayas, Hayrettin gibi mimarlardan yararlanan Mimar Sinan'ın klasik dönem olarak adlandırılan mimarlık anlayışı; Ayas, Şecca, Acem Ali, Küçük Sinan, Davut Ağa, Ahmet Ağa ,Kemalettin, Yusuf Mehmet Ağa, Süleyman Ağa Muslihittin, Hüseyin Çavuş, Hacı Hasan, İbrahim gibi mimarlar tarafından sürdürülmüştür.

MİMAR SİNAN CAMİİ TEKNİK BİLGİLERİ

Toplam İnşaat Alanı :36.758 m2

Bodrum Katlar :21.000 m2

Zemin Kat :5.191 m2

Mahfil Kat Seviyesi :5.191 m2

Ana Kubbe Seviyesi :722 m2

Cami Toplam Brüt Alan :6.163 m2

İbadethane Brüt Alan :2.808 m2

Toplam Cemaat Kapasitesi: 10.000 kişi

Kubbeler / Kemerler

Ana Kubbe Yüksekliği :42 metre

Ana Kubbe Çapı :27 metre

Kubbe Sayısı :35 adet

Kemer Sayısı :184 adet

Pencere Sayısı :293 adet

Kapı Sayısı :12 adet

Abdesthane kapasitesi :104 kişi

Mehmet Görmez Mimar Sinan Camisi'nin açılışında dua ettirdi

Kaynak: Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.