Milyonlarca İran'lı Kerbela şehitlerini andı..

Milyonlarca İran'lı Kerbela şehitlerini andı..
Kerbela şehitleri, İran'da da yediden yetmişe milyonlarca kişinin katıldığı çeşitli törenlerle anıldı. Gençler zincirlerle sırtlarını dövdü, göz...



Kerbela şehitleri, İran'da da yediden yetmişe milyonlarca kişinin katıldığı çeşitli törenlerle anıldı. Gençler zincirlerle sırtlarını dövdü, göz yaşlarıyla acıya ortak oldular..

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişlerinin 1372. yıldönümünde Tahran'da da çeşitli törenler düzenlendi.

Şehr-i Rey'deki Şah Abdülazim türbesi ve külliyesi başta olmak üzere kentin diğer kutsal mekanları, camileri ve meydanlarda düzenlenen matem törenlerinde Kerbela şehitleri için göz yaşı döküldü.

Camiler, mahalleler, dernekler ve çeşitli kurum kuruluşları temsilen oluşturulan ''deste'' ve ''sinezen'' grupları, Kerbela şehitlerinin çektiği acılara ağıt ve mersiyeleriyle ortak oldu.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu ''deste'' grupları, dönüşümlü olarak zincirlerle sırtlarına, elleriyle de göğüslerine vurarak yas tuttu.

Yediden yetmişe herkesin karalar giydiği törenlerde, İmam Hüseyin ve Ehl-i Beyt'e bağlılık, sevgi, vefa ve itaati ifade eden döviz ve pankartlar taşındı.

Büyüklerle birlikte törenlere katılan kız çocuklarının ''Ya Zeyneb'', erkek çocukların da ''Ya Hüseyin'' yazılı bandajlar taktıkları görüldü.

''Her gün Aşura, her yer Kerbela'' temasının işlendiği törenlerde, İmam Hüseyin ve arkadaşlarının, İslam, adalet, özgürlük ve diğer tüm insani değerler uğruna şehit oldukları vurgulandı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin susuz şehit edilişlerinin anısına törenlere katılanlara su, şerbet ve çay ikram etti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan törenlere, öğle ezanının okunmasıyla ara verildi.

Tören alanlarında cemaatle kılınan namazın ardından hayırsever kişi ve kuruluşlarca katılımcılara yemek ikram edildi.

Törenlerin yapıldığı yerlerde, güvenlik, ilk yardım ve sağlık ekiplerinin hazır tutulduğu görüldü.

Kerbela şehitleri için düzenlenen yas törenleri ve anma programlarına akşam namazının ardından cami ve mescitlerde devam edilecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.