Milyonlar uğurladı?

Milyonlar uğurladı?
Türk siyasi tarihine damgasını vuran Milli Görüş lideri, eski Başbakan Necmettin Erbakan son yolculuğuna dualarla uğurlandı. Fatih Camii'nde devlet ve...



Türk siyasi tarihine damgasını vuran Milli Görüş lideri, eski Başbakan Necmettin Erbakan son yolculuğuna dualarla uğurlandı. Fatih Camii'nde devlet ve millet yan yana saf tuttu. Başta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan olmak üzere cenazeye katılanlar tabuta omuz verirken, İstanbul insan seline karıştı. Eşinin yanına defnedilen Erbakan için farklı ülkelerde de gıyabi cenaze namazları kılındı.

Tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz pazar günü hayatını kaybeden eski Başbakan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, dün tekbirler ve gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı. Ankara ve İstanbul'da iki ayrı cenaze namazı kılınırken, bir milyonu aşkın insan, Fatih Camii'ne akın etti. İnsan seli içinde camiye getirilen Erbakan'ın naaşı kilometrelerce taşınarak Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı'nda eşinin yanına defnedildi. İstanbul, tarihin en kalabalık günlerinden birine şahitlik ederken merhum Başbakan'ı ebedî istirahatgâhına, devlet-millet birlikte yolcu etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin zirvesinin yer aldığı cenazeye, yurtdışından da büyük katılım oldu.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan'ın kıldırdığı cenaze namazında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kalabalıktan helallik istedi. Tabuta Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Şahin de omuz verdi. Cemaat bu sırada tekbirler getirirken, "Mücahit Erbakan" sloganları atıldı. Kortej, Fatih'ten Merkezefendi'ye kadar yaklaşık 5 kilometrelik yolu 2,5 saatte kat edebildi.

Dünkü cenaze merasimleri erken saatlerde başladı. Necmettin Erbakan'ın naaşını taşıyan ambulans, Ankara Balgat'taki evinin önünden saat 06.00 sularında ayrılarak cenaze namazının kılınacağı Hacı Bayram Veli Camii'ne geldi. Camiye, merhum Başbakan'ı son yolculuğuna uğurlamak isteyen binlerce kişi geldi. Hatta akşamdan itibaren camiye gelip sabaha kadar kalanlar görüldü. Kılınıp kılınmayacağı muammaya dönüşen cenaze namazı konusu da dün sabah namazının ardından netleşti ve Erbakan için ilk cenaze namazı burada kılındı. Cami imamı, cenaze namazının kılınması için kerahet vaktinin çıkması gerektiğini belirterek, namazı 06.50'de kıldırdı. Dört bakanın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çok sayıda milletvekili, partililer ve sevenleri saf tuttu. Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ise buradaki cenaze namazına katılamadı.

UÇAKTA DUYGUSAL ANLAR

Erbakan'ın naaşı daha sonra konvoyla Esenboğa Havalimanı'na, oradan da THY'den kiralanan "Ardahan" adlı uçakla İstanbul'a götürüldü. Aralarında Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz, yakın çalışma arkadaşları ve eski milletvekillerinin de bulunduğu uçak, 165 yolcusuyla saat 08.20'de İstanbul'a hareket etti. Uçağın kalkışından kısa bir süre sonra yolculara Kur'an-ı Kerim dağıtıldı. Kur'an ve dua okunmasının ardından, "Erbakan Hoca'ya hakkınızı helal ediyor musunuz?" sözleri, uçaktakilere duygu dolu anlar yaşattı. Bazılarının, gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü. SP Kurucular Kurulu üyesi ve eski milletvekili Yasin Hatiboğlu da "Sen hakkını helal et." sözleriyle duygularını dile getirdi.

Bu esnada Fatih Camii ve çevresinde de büyük bir kalabalık bekliyordu. Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlar, avluyu henüz saat 07.00'de tıklım tıklım doldurdu. Polis, cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Cenaze namazı sebebiyle cami çevresindeki bütün cadde ve yollar trafiğe kapatıldı. Erbakan'ın naaşını taşıyan uçak, saat 09.10 dolayında İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Buradan da konvoyla saat 10.00 sularında Fatih Camii'ne getirildi. Adeta bir insan seli tarafından tekbirlerle karşılanan cenaze, izdiham nedeniyle güçlükle cami avlusuna alındı. Yaşanan izdiham sırasında sık sık anons yapılarak vatandaşlar sakinleştirilmeye çalışıldı. Yasin Hatiboğlu, tabuta sarılarak gözyaşı döktü.

GÜL VE ERDOĞAN, TABUTA OMUZ VERDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, camiye birlikte geldi. Ardından TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de intikal etti. Öğle namazını burada birlikte kılan üçlü, daha sonra protokol için ayrılan bölüme geçti. Devletin zirvesi de musalla taşının hemen yanındaki bu bölümde saf tuttu. Cenaze namazını, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan kıldırdı. Ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Fatih Erbakan, birer konuşma yaptı. Mehmet Görmez, cami avlusundaki katılımcılardan üç kez helallik istedi. Necmettin Erbakan'ın eller üzerinde taşınan naaşına, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan da omuz verdi. Cemaat bu sırada tekbirler getirirken, "Mücahit Erbakan" şeklinde sloganlar da atıldı. Cenaze, kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar'ı takiben Merkezefendi Mezarlığı'na götürülmek üzere yola çıktı. Cenaze, önce helallik alınmak üzere Fatih Hasırcılar'daki evine getirildi. Ardından, yaklaşık 5 kilometrelik yolu 2,5 saatte kat ederek mezarlığa ulaşıldı. Erbakan'ın naaşı, gözyaşları, tekbirler ve dualar eşliğinde eşi Nermin Erbakan'ın yanına defnedildi. Üzerine, Bosna-Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarından alınan toprak serpildi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.