Milli Muharip Uçak Projesi Çukurova Üniversitesinde Tanıtıldı

Milli Muharip Uçak Projesi Çukurova Üniversitesinde Tanıtıldı
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan’ın da eşlik ettiği ziyaretten sonra, Can ve Prof. Dr. Cavcar, ÇÜ SAYTEK ev sahipliğinde düzenlenen, "Türk Savunma Sanayii - Milli Muharip Uçak (MMU) Konuşmaları 1" konferansına katıldı.

cu-034.jpg

Milli Muharip Uçak Projesi Çukurova Üniversitesinde Tanıtıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Savunma ve Yüksek Teknolojiler Kulübü’nün (SAYTEK) davetlisi olarak Adana’ya gelen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cavcar, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan’ın da eşlik ettiği ziyaretten sonra, Can ve Prof. Dr. Cavcar, ÇÜ SAYTEK ev sahipliğinde düzenlenen, "Türk Savunma Sanayii - Milli Muharip Uçak (MMU) Konuşmaları 1" konferansına katıldı.

Bircan: “Milli Muharip Uçak Projesini Tüm Detaylarıyla Tanıtmayı Amaçlıyoruz.”

Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen etkinlik saygı duruşunda bulunulup istiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SAYTEK Danışman Hocası Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Ali Bircan, "Türk Savunma Sanayii - Milli Muharip Uçak (MMU) Konuşmaları 1" konferansının, Milli Muharip Uçak Projesini detaylarıyla ve merak edilen tüm yönleri ile tanıtmak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.

Can: “F35 Projesinde 5 Türk Firması Yer Alıyor.”

Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, öğrencilere ve katılımcılara Türkiye'nin savunma sanayisinde ki hedefleri hakkında bilgiler verdi. 1985 yılında kurulan Savunma Sanayii Başkanlığı’nı da anlatan Can, Türkiye'nin ürettiği İHA'lar ile ülkenin bugüne kadar havacılık alanında kaydettiği ilerlemeden söz etti. F35 projesinde 5 Türk firmasının yer aldığını belirten Can, “Şu anda 1 milyar doların üzerinde yerli firmalarımızın F35 projesinde yaptığı ihracat rakamı var. Halen de F35 için parça üretmeye devam ediyorlar.” dedi.

Yerli Savaş Uçağımız Tasarım Aşamasında

Dünyadaki ve Türkiye’deki havacılık çalışmalarını anlattığı sunumunda Can ayrıca, milli muharip uçak projesine ilişkin de bilgiler verdi. Can şöyle devam etti;

“Milli Muharip Uçak, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının bir projesi. Bizim alt yüklenicimiz TUSAŞ. TUSAŞ bu projede bir İngiliz firmadan danışmanlık alıyor. Şu anda 90’a yakın İngiliz mühendis bizim projemize destek veriyor. TUSAŞ’ın da yaklaşık 400 personeli var, bunların büyük kısmı mühendis. Milli Muharip Uçakta, şu anda ön tasarım safhasındayız. İnşallah 2022’de ön tasarımı bitireceğiz. Bu ön tasarım devam ederken, belirli bir süre sonra uçağın ilk sacını kesmeye başlayacağız. 2023’de belki ilk prototipin şeklini görmeye başlarız. 2026 sonu, 2027 başlarında milli muharip uçağın ilk uçuşunu yapmayı arzu ediyoruz.”

Prof. Dr. Cavcar: “Milli Muharip Projesi Türkiye İçin Büyük Önem Taşıyor.”

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cavcar da konuşmasına, etkinliğin düzenlemesinde emeği geçen ÇÜ Savunma ve Yüksek Teknolojiler Kulübü üyelerine teşekkür ederek başladı. Milli Muharip Projesi hakkında detaylı bilgiler aktaran Prof. Dr. Cavcar, bu projenin Türkiye için büyük önem taşıdığına işaret etti. Prof. Dr. Cavcar Milli muharip Projesi’nin yanı sıra 5. nesil uçakları da anlattı.

Etkinlik, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ve anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.