Milli Eğitim Bakanı Tartışılan Kitapların Aynen Kalacağını Açıkladı
MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ortaöğretim öğrencilerine tavsiye edilen 100 Temel Eser arasında yer alan 'Şeker Portakalı' ile 'Fareler ve İnsan' adlı kitaplarının sakıncalı olduğuna ilişkin olarak şikayetler geldiğini; ancak herhangi bir işlem yapılmadığını ve değişen birşey olmadığını söyledi. Dinçer, Şanlıurfa'daki köy okulunda bir sınıfta 133 öğrencinin bulunması konusunda ise 'tekil bir hadisedir' yorumunu yapıp, kalabalık sınıfların olduğu okullarda prefabrik derslikler yaparak geçici çözüm sağlanacağını açıkladı.
Bir lisenin açılışını yapmak, eğitim sorunlarıyla ilgili bağlı bürokratlar ve il yöneticileriyle toplantılar gerçekleştirmek üzere Adana'ya gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'u makamında ziyaret etti. Vilayet binası önünde ilkokul öğrencileri tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Dinçer, bürokratlarla tek tek tokalaşıp, Valilik özel defterini imzaladı.
KİTAPLARLA İLGİLİ İŞLEM YOK
Bakan Dinçer, ziyarette gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim öğrencilerine okutulması tavsiye edilen 100 Temel Eser listesinde yer alan 'Şeker Portakalı' kitabını İzmir'deki bir okulda ödev olarak okutan öğretmen hakkında soruşturma açıldığı iddiaları, 'Fareler ve İnsanlar' kitabının da sakıncalı olduğuna dair şikayetle ilgili açıklamalarda bulundu.
Dinçer, "Ben kamuoyunda işin aslını astarını araştırmadan yapılan tartışmaların hem bizi üzdüğünü, hem de bu tartışmayı yapanlara itibar kaybettirdiğini düşünüyorum. Hem Şeker Portakalı, hem de Fareler ve İnsanlar adlı kitaplarımızla ilgili bakanlığımızın yaptığı herhangi bir işlem yoktur" dedi.
TALİM TERBİYE KURULU'NDAKİ DEĞİŞİKLİKTEN SONRA OLMASI ANLAMLI
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Alo 147 telefon hattını günde 8-10 bin kişinin aradığını, bunlardan bir kısmının şikayet olduğunu, her gün aralarında şikayetlerin de olduğu binlerce mektup geldiğini kaydeden Bakan Dinçer, şunları söyledi:
"Normal bürokrasi kendi mekanizması içinde gelen şikayeti ilgili birimlere aktarır. Nitekim Fareler ve İnsanlar kitabı hakkında İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yapılan şikayeti bize aktarmıştır. Şeker Portakalı ile ilgili de şikayet okul müdürüne aktarılmıştır. Okul müdürü öğretmenden bilgi aldıktan sonra işlem yapmamıştır. İzmir'den gelen şikayet mektubuna biz de herhangi bir işlem yapmamışız.
Şimdi size soruyorum; bunun üzerinden bir sansür tartışması yapmak ne kadar ahlaki olur. O zaman hemen şunu söylemek lazım, Milli Eğitim Bakanlığı bir taraftan Fareler ve İnsanlar kitabını 100 Temel Eser arasında gösterecek, kendi eliyle dağıtacak, öbür taraftan da farklı bir işlem yapacak. Mantıklı bir şey olabilir mi? Tartışma meselesi haline getirilebilir mi? O zaman ben bir soru sormak istiyorum; hatırlayacak olursanız Yunus Emre'nin şiirinin, Orhan Kemal'ın kitabının, Pir Sultan Abdal'ın kitabının sansür edildiğine dair dedikodular çıkarıldı. Bundan sonra da çıkabilir. Bütün bu tartışmalar bizim Talim Terbiye Kurulu'nda kitap inceleme ve değerlendirme sürecini değiştirmemizle başladı. Orada uzun yıllardan beri var olan değerlendirme sistemini biz değiştirdik. Onun yerine son derece modern, dünyanın bu anlamda kullandığı yeni bir yöntemi uygulamaya koyduk. Buradaki görevli öğretmenler okullarına geri döndüler. Acaba tam bu süreçte, sansürle ilgili dedikoduların yapılması Milli Eğitim Bakanlığı'nın bunun üzerinden yıpratılmaya çalışılması sizce tesadüf mü? Sadece bu kadar soruyorum. Bana göre çok anlamlı bir süreçten geçiyoruz."
KALABALIK SINIFLARA PREFABRİKE ÇÖZÜM
Bakan Dinçer, Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'ne bağlı Çıkrık Köyü İlkokulu'nda birinci sınıfta 133 öğrenci bulunması konusunu da değerlendirdi. Dinçer, sınıf mevcudunun 133 kişi olmasını 'tekil bir hadise' olarak yorumlayıp, kalabalık okullardaki soruna prefabrik derslikler kurarak geçici çözüm getireceklerini açıklayıp, şöyle konuştu:
"Şanlıurfa, bizim altyapı sorunlarının en fazla olduğu illerimizden biri. O 133 öğrencili dersliğin varlığı da tekil bir hadisedir. Buna rağmen Şanlıurfa'da derslik başına öğrenci sayımız çok yüksek. Geçen yıl tahminlerimizin üzerinde sadece birinci sınıfta 89 bin öğrenci kayıt yaptırdı. O yüzden sorunu görüp, 2,5 ay önce Şanlıurfa'ya gittim. Orada yeni bir strateji belirledik. Derslik başına öğrencinin fazla olduğu okullarda geçici olarak prefabrik derslikler yapacağız. Hazırlıkları bitti, bu derslikler hızla tamamlanacak, ancak zamana ihtiyacımız var. Şanlıurfa, İstanbul'la birlikte altyapı yetersizliği olan illerimizden biri. Bunun çözümü ile ilgili olarak da yine Adana gibi stratetjik öncelik taşıyan iller arasına alınmıştı. Geçtiğimiz yıl da yine en fazla kaynak aktardığımız illerden birisi olmuştu. Bu yıl da aynı stratejiyi takip edeceğiz."
(DHA - Murat KİBRİTOĞLU), DHA, Bugün
Kitap değerlendirme sistemini değiştirdik
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı kitaplarına ilişkin tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
ADANA
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'u ziyaretinde, gazetecilerin Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı kitaplarına ilişkin tartışmalarla ilgili soruları üzerine, her iki kitapla ilgili bakanlığın yaptığı herhangi bir işlem olmadığını vurguladı.
Sansür iddialarının bakanlığın kitap değerlendirme sistemini değiştirmesiyle ilgili olduğunu dile getiren Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hatırlayacak olursanız, gerçi bu mesele veli şikayetiyle gelişmiş bir süreçti. Ama, ondan önce de Yunus Emre'nin şiirinin, Orhan Kemal'in kitabının, Pir Sultan Abdal'ın kitabının sansür edildiğine dair dedikodular çıkarıldı. Birileri yine belli şeyleri gündeme getirebilirler. Sadece kamuoyunun dikkatine bir hususu söylemek istiyorum. Bütün bu tartışmalar, Talim Terbiye Kurulu'nda kitap inceleme ve değerlenme sürecini değiştirmemizle başladı. Orada uzun yıllardan beri var olan bir değerlendirme sistemini değiştirdik. Onun yerine son derece modern dünyanın bu anlamda kullandığı yeni bir yöntemi uygulamaya koyduk. Panel sisteminin uygulamaya konulmasıyla da oradaki görevli olan öğretmenler okullara geri döndüler. Acaba tam bu süreçte sansürle ilgili tartışmaların yapılması ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bunun üzerinden yıpratılmaya çalışılması sizce tesadüf mü? Bana göre çok anlamlı bir süreçten geçiyoruz."
"Siverek'te bir sınıfta 133 öğrencinin eğitim gördüğü haberi"
Gazetecilerin Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir sınıfta 133 öğrencinin eğitim gördüğü yönündeki haberi hatırlatmaları üzerine de Dinçer, "130 öğrencili dersliğin var olduğu belirtilen olay tekil bir hadise. Ama, Şanlıurfa'da derslik başına öğrenci sayımız çok yüksek. Çünkü, geçen yıl tahminlerimizin üzerinde yaklaşık sadece birinci sınıfa 89 bin öğrenci kayıt yaptırdı. Bu yüzden de sorunu önceden gördüğümüz için orada yeni bir strateji belirledik. Derslik başına öğrencinin fazla olduğu okullarda geçici olarak prefabrike derslikler yapacağız. Bu süreç süratle tamamlanacak. Bunun için zamana ihtiyacımız var" diye konuştu.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.