'Milletin karşısına tek bir muhatap çıkartıyoruz..'

'Milletin karşısına tek bir muhatap çıkartıyoruz..'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni sistemde cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık görevlerini birleştiriyor, milletin karşısına tek bir muhatap çıkartıyoruz." dedi.

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Temmuz'da tankla, topla, helikopterlerden yağan bütün o mermilerle, silahlarla yapamadıklarını ekonomiyle, siyasi ve sosyal kaoslarla gerçekleştirmek isteyenlere fırsat vermemek için 16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliğini hazırladık." dedi.

Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu'nca (TÜGEF) düzenlenen, "TÜGEF Gelecek İçin Evet Diyor Programı"ndaki konuşmasına "Sizlerin şahsında Türkiye'nin bütün gençlerini selamlıyorum. 18-25 yaş arasında olup da 16 Nisan'dan sonra seçilme hakkı elde edecek gençleri ayrıca selamlıyorum." sözleriyle başladı.

TÜGEF Başkanı Osman Gökçek'in, 15 Temmuz gecesi ilk direniş meşalesini yakanlardan biri olduğunu belirten Erdoğan, 15 Temmuz akşamı saat 24.00 civarında televizyondan gençleri ve milleti, darbecilere karşı direnmeye çağıran Gökçek ve şahsında ve tüm Ankara gençliğine dik duruşları ve kararlılıkları için teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜGEF'in 2015 yılındaki toplantısında "Bu gençlik tarih yazacak" sözlerini hatırlatarak, bu gençliğin 15 Temmuz'da tarih yazdığını belirtti.

Bu tarihin, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, Türkiye'nin her köşesinde darbecilerin, darbe heveslilerin karşısına dikilerek yazıldığını vurgulayan Erdoğan, "Milyonlarca insanın canı pahasına tarihe nakşettiği 15 Temmuz direnişi, şehitleri ve gazileriyle milletimizin şeref sayfaları arasında müstesna bir yere sahiptir." dedi.

Erdoğan, konuşmasında, şair Arif Nihat Asya'nın "Fetih Marşı" isimli şiirinden, "Delikanlım, işaret aldığın gün atandan. Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan. Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan. Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın, Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın." dizelerini okudu.

"Fatih'in torunları olduklarını bir kez daha cümle aleme ispatladılar"

15 Temmuz gecesi gençler ve milletle, darbecilerin üzerine yüründüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Sadece darbecileri değil, arkalarındaki güçleri de milletimizle ve gençlerimizle birlikte gün ışımadan darmadağın ettik. Hamdolsun, milletimizin her bir ferdi, o gece gösterdiği kahramanlıkla Fatih'in torunları olduklarını bir kez daha cümle aleme ispatladılar. 15 Temmuz'da tankla, topla, helikopterlerden yağan bütün o mermilerle, silahlarla yapamadıklarını ekonomiyle, siyasi ve sosyal kaoslarla gerçekleştirmek isteyenlere fırsat vermemek için 16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliğini hazırladık. 15 Temmuz, bu aziz milletin, bu inançlı milletin, bu yürekli milletin aynen İstiklal Marşı'nda ifade edildiği gibi 'Arkadaş, Yurduma alçakları uğratma, sakın. Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın. Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın. Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.' İşte siz bunu yaptınız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğinin maddelerinden birinin 18-25 yaş arasındaki gençlere seçilme hakkı tanınması olduğunu anımsatarak, "Şimdi birileri diyor ki 'Meclis'i ve Bakanlar Kurulu'nu çoluk çocukla mı dolduracaksınız?' 18-25 yaş arasındaki gençlerimizin seçme hakkı zaten var, gençlerimiz medeni kanunumuza göre 18 yaşından itibaren reşit kabul ediliyor. Yani bu gencimiz evlenebilir, iş kurabilir, yurt dışına gidebilir, askere gidip vatan hizmeti yapabilir, anne olabilir ama seçimde aday olamaz, seçilip görev yapamaz, böyle çarpık bir mantık olabilir mi?" diye konuştu.

"Bu yaşlardaki gençlerimize madem bu sorumlulukları veriyoruz öyleyse seçilme hakkını da vereceğiz." dediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Çünkü biz gençlerimize inanıyoruz, güveniyoruz. Açık konuşuyorum gençlere güvenmeyenlerin itimatsızlığı gençlerimize değil, bizatihi kendilerinedir. Bu nesil Fatih'in neslidir. 21 yaşında bir çağı kapatıp, bir çağı açan Fatih'in torunları yeni bir çağın açılmasına hazırlanıyorlar. Kendi tecrübesine, birikimine, kabiliyetine güvenen hiç kimse gençlerin seçilme hakkı elde etmesinden rahatsızlık duymaz. Büyük Türkiye'yi, güçlü Türkiye'yi inşa etmek için gençlerimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var."

"Söz sahibi yapmakta kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 hedeflerimize ulaşmak, 2053 ve 2071 vizyonlarını şekillendirmek için gençlerle birlikte çalışmak mecburiyetinde olduklarını vurgulayarak, "15 Temmuz'da Ankara'da ve İstanbul'da darbecilerle aslanlar gibi çarpışan, ülkesinin ve milletinin istiklalini koruyan gençlerimize güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz? Yurt içinde ve dışında gösterdikleri kahramanlıklarla terör örgütlerine dünyayı dar eden asker, polis, korucu gençlerimize güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz? Ankara Arena'yı dolduran şu gençlerimize güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz? Yürekleri ve bilekleriyle okullarında, iş yerlerinde, evlerinde, hayatın her alanında var olan gençlerimizi siyasette ve yönetim mekanizmalarında da söz sahibi yapmakta kararlıyız." değerlendirmesinde bulundu. 

"Sizlerin nezdinde tüm gençlerimize soruyorum." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "16 Nisan'da istiklalinize ve istikbalinize sahip çıkmaya var mısınız? 16 Nisan'da sizlere dudak bükenleri mahcup etmeye var mısınız? 16 Nisan'da kendiniz ve ülkeniz için sorumluluk üstlenmeye var mısınız?" diye konuştu.

Erdoğan, bu ifadeleri sonrasında salondaki gençlerin "Evet" şeklinde karşılık vermesi üzerine, "Gençlerimiz bu heyecanla, bu sevgiyle, bu coşkuyla, bu enerjiyle sahip çıktıkları sürece Allah'ın izniyle kimse bu ülkeye, bu millete diz çöktüremez. Hep birlikte 'evet' diyoruz. Sizin gibi gençlere sahip olduğumuz için, böyle bir milletin mensubu bulunduğumuz için Allah'a ne kadar hamd etsek azdır." dedi.

Türkiye'nin 16 Nisan'da yönetim sistemi konusundaki tercihini belirleyeceğine işaret eden Erdoğan, "Yeni sistemle yürütme, yasama ve yargı organları arasındaki ilişkileri yeniden oluşturuyoruz. Amacımız milletimizi, ekonomimizi güçlendirmek, terörle mücadelemizi başarıya ulaştırmak, yatırımlarımızı sürdürmek için gereken güçlü yönetim sistemine kavuşturmaktır." ifadesini kullandı.

"Çok partili hayata geçtikten sonra da sorun çözülmemiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son iki yüzyılının çoğunlukla krizlerle, çekişmelerle ve kavgalarla geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sadece çok partili siyasi hayata geçtiğimiz 1950'den beri yaşadığımız sıkıntılar bile yönetim sistemimizi değiştirmemiz için tek başına yeterlidir. 1920'de Büyük Millet Meclisimiz açıldığından beri 'Hakimiyet kayıtsız, şartsız milletindir.' diyoruz ama maalesef her dönemde millete ait olan bu hakimiyetin pek çok ortağı olmuştur. Tek parti CHP'si döneminde, bakın dikkat edin tek parti CHP'si döneminden bahsediyorum, Türkiye'yi millet ve onun temsilcilerinin yönetmediği ortadadır. Gazi Mustafa Kemal ile İnönü, İnönü ile Recep Peker arasındaki iktidar çekişmelerini bilmeyen mi var? Çok partili hayata geçtikten sonra da sorun çözülmemiştir."

Cumhurbaşkanları ile başbakanlar arasındaki çekişmelerin darbelere, muhtıralara ve ekonomik krizlere kadar varan sorunlara yol açtığına vurgu yapan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'yi Kenan Evren'e ve onun başını çektiği 12 Eylül yönetimine mahkum eden süreç nasıl başlamıştır biliyor musunuz? Ben burada sizlere anlatayım. Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ile dönemin Başbakanı Demirel ileride genelkurmay başkanı da olacak kara kuvvetleri komutanının ataması konusunda görüş ayrılığına düşüyorlar. Demirel, Ali Fethi Esener'in, Korutürk ise Adnan Ersöz'ün kara kuvvetleri komutanı ve dolayısıyla genelkurmay başkanı olmasını istemektedir. Bu tartışma öylesine büyür ki iş karşılıklı istifa restleşmelerine kadar gider. Sonuçta 30 Ağustos tarihi gelince bu iki isimden biri atanamayınca zorunlu olarak Kenan Evren göreve gelir. Böylece 12 Eylül darbesine giden yolun taşları döşenmeye başlar."

"Ülkemize yaptırılamayanlar için yönetim sistemini değiştiriyoruz"

"Biz bugüne kadar kendi yapamadıklarımız için değil, ülkemize yaptırılamayanlar için yönetim sistemini değiştiriyoruz. Siyaseti, milletin taleplerinin, beklentilerinin, ihtiyaçlarının karşılandığı bir mecra olmaktan çıkartanların önünü kesmek için yönetim sistemini değiştiriyoruz. Meclis'i hükümet icraatlarını tıkama vasıtası haline getirmek isteyenlere meydanı bırakmamak için yönetim sistemini değiştiriyoruz." 

"Başbakan değil, sadece cumhurbaşkanı olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hayır'ın gerekçesini anlatırken ne diyor ana muhalefetin başındaki zat, 'Cumhurbaşkanı başka bir partinin, başbakan başka bir partinin genel başkanı olunca, asıl kavga orada çıkacak.' diyor. Ya burada artık başbakan olmayacak ki... Başbakan değil, sadece cumhurbaşkanı olacak. Başkası yok. Burada başbakan yok. O iş kapanıyor artık. Ya bunu dahi öğrenememiş. Bu zata 5 tane koyun verin, 5 tane keçi verin kaybeder gelir." diye konuştu.

"Bunlar, milletten korkuyor"

"16 Nisan'da yeni bir sürecin başlamasına hazır mıyız? Bunlar biliyorsunuz, sandığı bulup oy kullanmayı bile beceremediler" diye  Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Kağıthane'ye gideceği yerde Kağıttepe'yi aradı. Bunları gördük. 80 milyonun yarısından fazlasının desteğini alabilmesi elbette hayaldir. Her zaman söylüyorum, bunlar cumhurbaşkanlığı sisteminden korkmuyor, bunlar, milletten korkuyor." dedi.

"Tendürek'te yakalar vururuz, Cudi'de yakalar vururuz"

Erdoğan, "Bu topraklar üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden başka bir devlet olabilir mi? Dar ederiz, dar. Tendürek'te yakalar vururuz, Cudi'de yakalar vururuz, Bestler Deresi'nde yakalar vururuz, Kandil'de yakalar vururuz." diye konuştu.

Muhabir: İlkay Guder, Enes Kaplan

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.