Migrene ‘Tmu’ Tedavisi İle Kesin Çözüm   

Migrene ‘Tmu’ Tedavisi İle Kesin Çözüm    
 Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu, Amerika ve Avrupa’da migren baş ağrısında onay almış tek ilaçsız tedavinin...

 

Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu, Amerika ve Avrupa’da migren baş ağrısında onay almış tek ilaçsız tedavinin Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) Tedavisi olduğuna dikkat çekerek, “Bu tedaviyi tamamlayan hastalarda migren ağrısının şiddeti ve sıklığı yok denilecek kadar azalıyor” dedi. 

  Migrende baş ağrısının aniden başladığını ifade eden Dr. Hacıoğlu, “Gözde ışık parlaması olur. Başının bir yarısında ağrı çok şiddetlidir. Hasta seslerden rahatsız olur, ışıktan rahatsız olur. Migrende bu ani başlayan baş ağrısı bazen günler sürebilir. İlaçlarla zor durdurulan bu baş ağrısı bazen bir ay içinde defalarca olabilir. Zor tedavisi olan migren baş ağrıları için iki çeşit ilaç tedavi mevcut. Bunlardan birinci ilaç tedavisi şekli ani başlayan migren baş ağrısı atağını durdurmaya yönelik olup, diğer ilaç tedavisinde ise aylık ağrıların sıklığını azaltmaya yönelik önleyici ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi zor ve sürekli takip gerektirir bir durum olduğundan dolayı günümüzde migren baş ağrısına yönelik başka tedavi seçeneklerini gündeme getirmiştir. 30 yıldır beynin bazı bölgelerine uygulanan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) uygulamasının migren baş ağrısında başarılı olduğu saptanmıştır. Aralık 2013 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı U.S. Food and Drug Administration (FDA) migren tedavisinde TMU uygulamasını onaylamıştır. Ocak 2014 tarihinde ise İngiltere’de migren baş ağrısı tedavisinde TMU uygulaması onay almıştır” dedi.

 

  “İKİ ÇEŞİT TMU UYGULAMASI MEVCUT”

  Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu, beyinde ağrı oluşturan bölüme kafatasının dış kısmından saniyelik bir magnetik uyarım ile uygulama yapıldığını kaydederek, “Burada hedeflenen beynin kendi içinde migren baş ağrısını başlatan bölgedir. İlaç tedavisinde olduğu gibi migren tedavisinde iki çeşit TMU uygulama mevcut. Bunlar; sTMU ve rTMU. sTMU denilen uygulamada başın arka kısmına tek bir seferde magnetik uyarı verilir. Bu uygulama daha çok ani başlayan migren ağrısı sırasında yapılır. Yani migrenin akut atak tedavisinde kullanılır. Yapılan çalışmalarda ani başlayan migren baş ağrısının bu sTMU uygulaması ile yüzde 60 civarında hemen kesildiği tespit edilmiş. Ağrısı kesilmeyen kişilere ikinci kez uygulama verildiğinde ağrı tamamen durdurulmuş. rTMU denilen ikinci uygulama ise yine başın arka kısmına tekrarlayıcı magnetik uyarılar verilir. En az 20 dakikalık bir süre içinde tekrar tekrar magnetik uyarım uygulanır. 10 ile 20 seans olarak devam eden bir tedavi kürü yapılması gerekir. Tedaviyi tamamlayan hastalarda migren ağrısının şiddeti ve sıklığı yok denilecek kadar azalıyor” diye konuştu.

  Dr. Hacıoğlu, Amerika ve Avrupa’da migren baş ağrısında onay almış tek ilaçsız tedavinin ‘Transkraniyal Manyetik Uyarım’ (TMU) Tedavisini olduğunu vurguladı.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.