MHP'de 'zemin' kaydı...

MHP'de 'zemin' kaydı...
MHP, belediye başkanlıklarını kazandığı illerin çoğunda tutunamadı. MHP'nin sadece Adana, Mersin ve Balıkesir'de yüzü gülerken, Gümüşhane, Kastamonu,...

MHP, belediye başkanlıklarını kazandığı illerin çoğunda tutunamadı. MHP'nin sadece Adana, Mersin ve Balıkesir'de yüzü gülerken, Gümüşhane, Kastamonu, Karabük, Çorum, Yozgat, Tokat gibi illerden 'evet' çıktı.

Referandum propaganda sürecinde yoğun hareketlilik yaşanan Ankara'daki MHP Genel Merkezi'nde sonuçların açıklanmasıyla sükunet hâkim oldu.

Anayasa değişikliğine ilişkin referandum oylamasında "hayır" kampanyası yürüten MHP, belediye başkanlıklarını kazandığı ve ülkücülerin oy deposu olarak görülen illerin çoğunda tutunamadı. Sadece Adana, Mersin ve Balıkesir illerinde yüzü gülen MHP, Gümüşhane, Kastamonu, Karabük, Çorum, Yozgat, Tokat gibi ülkücü seçmenin yoğun olduğu illerde "evet"e boyun eğdi. Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de de "evet" oyları önde çıktı. Sonuçlar Erdoğan'ın ülkücü tabana seslenerek yürüttüğü propagandanın etkili olduğunu ortaya koydu. MHP yönetimi hakim oldukları illerde tabanın bölünmediğini büyük direnç gösterdiğini savundu. MHP yönetiminden ise "CHP inandırıcı olamadı. Niye 'türbanı çözerim' diye ortaya çıkıyorsun" yorumları geldi.
Bazı illerdeki "hayır" oranları parti yönetiminde sevinçle karşılanırken, ülkücü oyların yoğun olduğu bir
çok ildeki sonuçlar MHP'de moralleri bozdu.

Adana ve Mersin sevinci

MHP'de sahil kentlerinden gelen "hayır" sonuçları parti yönetiminde sevinç yaratırken, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandığı Adana'daki yüzde 56'lık "hayır" sonucu "bütün ayak oyunlarına rağmen gücümüzü koruduk" şeklinde değerlendirildi. MHP yerel seçimde Adana'da yüzde 27.35 oranında oy almıştı. MHP, CHP, DSP ve DP gibi "hayır" blokundaki partilerin oyları ise toplam yüzde 58 civarında bulunuyordu. Yüzde 56'lık "hayır" oyu muhalefet cephesinin Adana'da gücünü koruduğunu ortaya koydu. Belediye başkanlığını kazandığı Balıkesir'de yüzü gülen MHP, ülkücü oy yoğunluğunun bulunduğu Mersin'de de istediğini aldı. MHP'nin belediye başkanlığını kazandığı Manisa ve Uşak illerinde ise ucu ucuna "hayır" oyu çıktı. MHP belediye başkanlığını aldığı Isparta'da da "evet"e karşı direnemedi.

MHP oy deposu olarak bilinen ve bazılarında belediye başkanlıklarını kazandığı kuzey bölgelerinde ise tutunamadı. Belediye başkanlıklarını aldığı Bartın, Karabük ve Kastamonu'da "evet"in ezici üstünlüğü ile yüzleşen MHP, Tokat'ta da beklediğini bulamadı. Bu illerdeki ortalama yüzde 65 - 70 bandındaki "evet" oyları moralleri bozdu.
MHP'nin oy deposu olarak bilinen Yozgat, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Çankırı gibi Orta Anadolu illerinde de "evet" oyunun ezici üstünlüğü partiye büyük sıkıntı yarattı. "Evet" oylarının oranı Yozgat'ta yüzde 77.26, Çorum'da yüzde 67.83, Kırıkkale'de yüzde 69.23, Kırşehir'de yüzde 58.15, Kayseri'de yüzde 73.33, Niğde'de yüzde 60.96 ve Çankırı'da yüzde 77.02 olarakgerçekleşti.

Bahçeli'yi, memleketinden gelen yaklaşık yüzde 54'lük "evet" oyu da üzdü. MHP 2009'da Osmani'ye Belediye Başkanlığı'nı yüzde 42 ile almıştı.

ERDOĞAN'IN SÖYLEMİ

Ülkücülerin yoğun olduğu bölgelerde çıkan "evet" oyları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkücü taban ve 12 Eylül'le ilgili söyleminin etkili olduğu değerlendirmesine yol açtı. MHP yönetimi, bu değerlendirmeye katılmazken, "MHP, hakim olduğu yerlerdeki oylarını korumuş gözüküyor. Tabanımızda bölünme sözkonusu değil. Birçok ilde dirençliyiz. Hükümetin bütün kara propaganda ve baskısına rağmen yüzde 42'lik 'hayır' iyi bir sonuçtur" dedi.

CHP inandırıcı olamadı

MHP yönetimi, CHP'ye dönük eleştiride bulunurken, "CHP inandırıcı olamadı. Senin neyine, 'türbanı çözerim' diye ortaya çıkıyorsun. AKP alır bunu kullanır. Öyle de oldu" sesleri yükseldi.
(Milliyet)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.