MHP ve CHP'de olağanüstü kurultay prosedürleri adayları zorluyor
1 Kasım genel seçiminin ardından, değişim isteyen "muhaliflerin" olağanüstü kurultay taleplerinin yaşandığı CHP ve MHP'de gerekli prosedürler adayları zorluyor.
ANKARA - Bugüne kadar 34'ü olağan, 18'i de olağanüstü olmak üzere 52 kurultay gerçekleştiren CHP'de, 35. Olağan Kurultay 16-17 Ocak tarihlerinde yapılacak. Ancak, seçim sonuçlarından memnun olmayan bazı isimler, 1 Kasım'ın hemen ardından seçimli olağanüstü kurultayın yapılması talebini dile getirdi.
CHP'de, parti tüzüğüne göre, olağanüstü kurultayın toplanması için kurultay üyelerinin tam sayısının beşte birinin imzası gerekiyor. CHP'de ortak imza toplayan "muhalifler" 15 günlük süre içinde bu sayıya ulaşamazken, 500 civarında delegenin imzasının toplandığı belirtildi.
- MHP'de tüzük değişikliği şart
Seçimin ardından tartışmaların en yoğun yaşandığı diğer parti MHP'de muhalifler, 2018'de yapılacağı açıklanan olağan kongrenin beklenmeden seçimli bir olağanüstü kurultay toplanmasını talep ediyor. Ancak aday adaylarını zorlayan en büyük engel, partinin yürürlükteki tüzüğü. Çünkü MHP'de parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultaylar seçimli yapılamıyor.
MHP'de değişim isteyenler ise adaylıklarından önce, tüzük değişikliği için kurultay çağrısı yaptı.
MHP'de, tüzük kurultayı için ilk aşamada gerekli olan 249 delegenin imzasını toplamayı hedefleyen "muhalifler" imzaların bir kurultaya dönüşmesi için onayı gereken genel merkeze baskı yapmayı düşünüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.